Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jogurtová bomba s ovocem

Skvělý dezert ke kávě podávané na zahradě

Vydání: 2014/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
P
Dort Středomořská

Ingredience

    • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
    • 250 g smetany ke šlehání (33%)
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 200 ml sladkého dezertního vína
    • 150 g dlouhých cukrářských piškotů
    • 3 plátky želatiny
    • 300 g nízkotučného řeckého jogurtu, o pokojové teplotě
    • 400 g červeného ovoce (jahody nakrájené nadrobno, maliny...) + celé plody na ozdobu

Příprava jídla

1 Z vanilkového lusku vyškrabejte semínka. Smetanu, semínka i lusk dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr, nechte zchladnout, vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte ho a směs dejte na 2 hodiny do lednice.

2 Připravte si mísu, do níž budete bombu skládat, a vyložte ji potravinářskou fólií. Víno vlijte do mělké nádoby a postupně v ní namáčejte piškoty a vyložte jimi strany a dno mísy. Plátky želatiny namočte do studené vody, po 5 minutách vymačkejte, promíchejte se 2–3 lžícemi lehce zahřátého jogurtu a nechte rozpustit. Směs zapracujte do zbylého jogurtu. Vychlazenou smetanu ušlehejte a zlehka do ní vmíchejte jogurt se želatinou.

3 Do připravené mísy střídavě vrstvěte jogurtovou šlehačku a ovoce. Hotový pudink zakryjte potravinářskou fólií a dejte chladit alespoň na 3 hodiny. Poté jej vyndejte, sejměte fólii, kterou byl zakrytý, překlopte na talíř a sejměte fólii, kterou byla vyložená mísa. Ozdobte zbylým ovocem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit.
  • Místo plátkové želatiny můžete použít i tu v prášku, pracuje se s ní obdobně, jen ji musíte pečlivě zvážit.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koláč s tvarohem a ovocným želé

Dortíky Fraisier

Jahodový pohár s portským vínem

Jahodovo-ricottový dort

10 nejbáječnějších jahodových dortů

REKLAMA

Přidat komentář