Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3786 kcal
Bílkoviny 452 g
Cukr 248 g
Tuky 96 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý dezert ke kávě podávané na zahradě

Suroviny

vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
smetana ke šlehání 250 g
33%
moučkový cukr 3 PL
víno dezertní 200 ml
sladké
piškoty 150 g
dlouhé cukrářské (savoiardi)
želatina 3 plátky
jogurt řeckého typu 300 g
nízkotučný, o pokojové teplotě
bobulovité ovoce 400 g
červené ovoce (jahody nakrájené nadrobno, maliny...) + celé plody na ozdobu

1 Z vanilkového lusku vyškrabejte semínka. Smetanu, semínka i lusk dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr, nechte zchladnout, vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte ho a směs dejte na 2 hodiny do lednice.

2 Připravte si mísu, do níž budete bombu skládat, a vyložte ji potravinářskou fólií. Víno vlijte do mělké nádoby a postupně v ní namáčejte piškoty a vyložte jimi strany a dno mísy. Plátky želatiny namočte do studené vody, po 5 minutách vymačkejte, promíchejte se 2–3 lžícemi lehce zahřátého jogurtu a nechte rozpustit. Směs zapracujte do zbylého jogurtu. Vychlazenou smetanu ušlehejte a zlehka do ní vmíchejte jogurt se želatinou.

3 Do připravené mísy střídavě vrstvěte jogurtovou šlehačku a ovoce. Hotový pudink zakryjte potravinářskou fólií a dejte chladit alespoň na 3 hodiny. Poté jej vyndejte, sejměte fólii, kterou byl zakrytý, překlopte na talíř a sejměte fólii, kterou byla vyložená mísa. Ozdobte zbylým ovocem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit.
     
  • Místo plátkové želatiny můžete použít i tu v prášku, pracuje se s ní obdobně, jen ji musíte pečlivě zvážit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit