Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3786 kcal
Bílkoviny 452 g
Sacharidy 248 g
Tuky 96 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý dezert ke kávě podávané na zahradě

Související recepty

Suroviny

podélně rozpůlený
sladké
dlouhé cukrářské (savoiardi)
želatina 3 plátky
nízkotučný, o pokojové teplotě
červené ovoce (jahody nakrájené nadrobno, maliny...) + celé plody na ozdobu

Postup

1

Z vanilkového lusku vyškrabejte semínka. Smetanu, semínka i lusk dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr, nechte zchladnout, vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte ho a směs dejte na 2 hodiny do lednice.

2

Připravte si mísu, do níž budete bombu skládat, a vyložte ji potravinářskou fólií. Víno vlijte do mělké nádoby a postupně v ní namáčejte piškoty a vyložte jimi strany a dno mísy. Plátky želatiny namočte do studené vody, po 5 minutách vymačkejte, promíchejte se 2–3 lžícemi lehce zahřátého jogurtu a nechte rozpustit. Směs zapracujte do zbylého jogurtu. Vychlazenou smetanu ušlehejte a zlehka do ní vmíchejte jogurt se želatinou.

3

Do připravené mísy střídavě vrstvěte jogurtovou šlehačku a ovoce. Hotový pudink zakryjte potravinářskou fólií a dejte chladit alespoň na 3 hodiny. Poté jej vyndejte, sejměte fólii, kterou byl zakrytý, překlopte na talíř a sejměte fólii, kterou byla vyložená mísa. Ozdobte zbylým ovocem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit.
Místo plátkové želatiny můžete použít i tu v prášku, pracuje se s ní obdobně, jen ji musíte pečlivě zvážit.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...