Jahodovo-ricottový dort

Jahodovo-ricottový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8300 kcal
Bílkoviny 980 g
Cukr 425 g
Tuky 283 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžový dort pro malé i velké princezny.

Suroviny

máslo 175 g
studené
mouka pšeničná hladká 200 g
krupicový cukr 85 g
sůl 1 špetka
Na náplň
jahody 500 g
želatina 7 plátků
mléko 100 ml
ricotta 250 g
krupicový cukr 140 g
smetana ke šlehání 300 ml
33%
Na ozdobení
jahody 75 g
maliny 75 g
máta
lístky
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout.

2 Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.

3 V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc).

4 Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Lucie Kurdiovská

Dort se zatím chladí v ledničce, akorát mě vyšlo těsto vysoké 2 cm, do formy o průměru 20 cm, to mi přijde hodně, i krém vyšel dost vysoký,tak nevím,zda je to tak správně, recept mi připadá spíše na formu o průměru 24 cm..

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit