Jahodovo-ricottový dort

Jahodovo-ricottový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8300 kcal
Bílkoviny 980 g
Sacharidy 425 g
Tuky 283 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžový dort pro malé i velké princezny.

Suroviny

máslo 175 g
studené
mouka pšeničná hladká 200 g
krupicový cukr 85 g
sůl 1 špetka
Na náplň
jahody 500 g
želatina 7 plátků
mléko 100 ml
ricotta 250 g
krupicový cukr 140 g
smetana ke šlehání 300 ml
33%
Na ozdobení
jahody 75 g
maliny 75 g
máta
lístky
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout.

2 Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.

3 V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc).

4 Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Komentáře

Lucie Kurdiovská

Dort se zatím chladí v ledničce, akorát mě vyšlo těsto vysoké 2 cm, do formy o průměru 20 cm, to mi přijde hodně, i krém vyšel dost vysoký,tak nevím,zda je to tak správně, recept mi připadá spíše na formu o průměru 24 cm..

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit