Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový pohár s portským vínem

Jahodový pohár s portským vínem

3.1/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5732 kcal
Bílkoviny 300 g
Sacharidy 358 g
Tuky 333 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehce opojné poháry plné čerstvých jahod a portského vína skvěle doplňuje šlehačka s mascarpone a křupavá mandlová drobenka.

Suroviny

jahody 750 g
čerstvé
želatina 2 plátky
z 1/2 biocitronu
vanilkový extrakt ¾ ČL
Na mandlovou drobenku
z 1 biocitronu
sůl 1 špetka
nasekané

Postup

1

Jahody nakrájejte na čtvrtky nebo osminky, smíchejte s cukrem a nechte alespoň 30 minut stát. Šťávu z jahod sceďte, nalijte do kastrůlku, přilijte portské, vše svařte na 250 ml a odstavte. Želatinu namočte do studené vody, po 5 minutách ji vymačkejte, přidejte k tekutině a míchejte, aby se rozpustila. Pak přimíchejte jahody, směs rozdělte do pohárů a nechte zatuhnout.

2

Upečte mandlovou drobenku: Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a špetku soli, promíchejte, přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte mandle. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, upečte dozlatova (20–25 minut) a nechte zcela vychladnout.

3

Smetanu vyšlehejte téměř dotuha. Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem, citronovou šťávou, kůrou a vanilkovým extraktem a nakonec do směsi vmíchejte šlehačku. Krém rozdělte na poháry a doplňte mandlovou drobenkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...