Lehce opojné poháry plné čerstvých jahod a portského vína skvěle doplňuje šlehačka s mascarpone a křupavá mandlová drobenka.
Suroviny
Postup
Jahody nakrájejte na čtvrtky nebo osminky, smíchejte s cukrem a nechte alespoň 30 minut stát. Šťávu z jahod sceďte, nalijte do kastrůlku, přilijte portské, vše svařte na 250 ml a odstavte. Želatinu namočte do studené vody, po 5 minutách ji vymačkejte, přidejte k tekutině a míchejte, aby se rozpustila. Pak přimíchejte jahody, směs rozdělte do pohárů a nechte zatuhnout.
Upečte mandlovou drobenku: Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a špetku soli, promíchejte, přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte mandle. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, upečte dozlatova (20–25 minut) a nechte zcela vychladnout.
Smetanu vyšlehejte téměř dotuha. Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem, citronovou šťávou, kůrou a vanilkovým extraktem a nakonec do směsi vmíchejte šlehačku. Krém rozdělte na poháry a doplňte mandlovou drobenkou.