0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodový pohár s portským vínem

Jahodový pohár s portským vínem

2.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5732 kcal
Bílkoviny 300 g
Sacharidy 358 g
Tuky 333 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehce opojné poháry plné čerstvých jahod a portského vína skvěle doplňuje šlehačka s mascarpone a křupavá mandlová drobenka.

Suroviny

jahody 750 g
čerstvé
krupicový cukr 150 g
víno portské 250 ml
želatina 2 plátky
smetana ke šlehání 200 ml
33%
mascarpone 450 g
moučkový cukr 60 g
citronová štáva 1 ČL
citronová kůra
z 1/2 biocitronu
vanilkový extrakt 0.75 ČL
Na mandlovou drobenku
mouka pšeničná hladká 75 g
moučkový cukr 30 g
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 špetka
máslo 70 g
mandle 50 g
nasekané

1 Jahody nakrájejte na čtvrtky nebo osminky, smíchejte s cukrem a nechte alespoň 30 minut stát. Šťávu z jahod sceďte, nalijte do kastrůlku, přilijte portské, vše svařte na 250 ml a odstavte. Želatinu namočte do studené vody, po 5 minutách ji vymačkejte, přidejte k tekutině a míchejte, aby se rozpustila. Pak přimíchejte jahody, směs rozdělte do pohárů a nechte zatuhnout.

2 Upečte mandlovou drobenku: Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a špetku soli, promíchejte, přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte mandle. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, upečte dozlatova (20–25 minut) a nechte zcela vychladnout.

3 Smetanu vyšlehejte téměř dotuha. Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem, citronovou šťávou, kůrou a vanilkovým extraktem a nakonec do směsi vmíchejte šlehačku. Krém rozdělte na poháry a doplňte mandlovou drobenkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit