Jahodový pohár s portským vínem

Jahodový pohár s portským vínem

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5732 kcal
Bílkoviny 300 g
Cukr 358 g
Tuky 333 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehce opojné poháry plné čerstvých jahod a portského vína skvěle doplňuje šlehačka s mascarpone a křupavá mandlová drobenka.

Suroviny

jahody 750 g
čerstvé
krupicový cukr 150 g
víno portské 250 ml
želatina 2 plátky
smetana ke šlehání 200 ml
33%
mascarpone 450 g
moučkový cukr 60 g
citronová štáva 1 ČL
citronová kůra
z 1/2 biocitronu
vanilkový extrakt 0.75 ČL
Na mandlovou drobenku
mouka pšeničná hladká 75 g
moučkový cukr 30 g
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 špetka
máslo 70 g
mandle 50 g
nasekané

1 Jahody nakrájejte na čtvrtky nebo osminky, smíchejte s cukrem a nechte alespoň 30 minut stát. Šťávu z jahod sceďte, nalijte do kastrůlku, přilijte portské, vše svařte na 250 ml a odstavte. Želatinu namočte do studené vody, po 5 minutách ji vymačkejte, přidejte k tekutině a míchejte, aby se rozpustila. Pak přimíchejte jahody, směs rozdělte do pohárů a nechte zatuhnout.

2 Upečte mandlovou drobenku: Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a špetku soli, promíchejte, přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte mandle. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, upečte dozlatova (20–25 minut) a nechte zcela vychladnout.

3 Smetanu vyšlehejte téměř dotuha. Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem, citronovou šťávou, kůrou a vanilkovým extraktem a nakonec do směsi vmíchejte šlehačku. Krém rozdělte na poháry a doplňte mandlovou drobenkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit