Jahodový pohár s portským vínem

Jahodový pohár s portským vínem

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5732 kcal
Bílkoviny 300 g
Sacharidy 358 g
Tuky 333 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehce opojné poháry plné čerstvých jahod a portského vína skvěle doplňuje šlehačka s mascarpone a křupavá mandlová drobenka.

Suroviny

jahody 750 g
čerstvé
krupicový cukr 150 g
víno portské 250 ml
želatina 2 plátky
smetana ke šlehání 200 ml
33%
mascarpone 450 g
moučkový cukr 60 g
citronová štáva 1 ČL
citronová kůra
z 1/2 biocitronu
vanilkový extrakt 0.75 ČL
Na mandlovou drobenku
mouka pšeničná hladká 75 g
moučkový cukr 30 g
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 špetka
máslo 70 g
mandle 50 g
nasekané

1 Jahody nakrájejte na čtvrtky nebo osminky, smíchejte s cukrem a nechte alespoň 30 minut stát. Šťávu z jahod sceďte, nalijte do kastrůlku, přilijte portské, vše svařte na 250 ml a odstavte. Želatinu namočte do studené vody, po 5 minutách ji vymačkejte, přidejte k tekutině a míchejte, aby se rozpustila. Pak přimíchejte jahody, směs rozdělte do pohárů a nechte zatuhnout.

2 Upečte mandlovou drobenku: Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a špetku soli, promíchejte, přidejte máslo a prsty zpracujte na drobenku. Vmíchejte mandle. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, upečte dozlatova (20–25 minut) a nechte zcela vychladnout.

3 Smetanu vyšlehejte téměř dotuha. Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem, citronovou šťávou, kůrou a vanilkovým extraktem a nakonec do směsi vmíchejte šlehačku. Krém rozdělte na poháry a doplňte mandlovou drobenkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit