Jordánské plněné vinné listy s rajskou omáčkou a jehněčími kotletkami

Jordánské plněné vinné listy s rajskou omáčkou a jehněčími kotletkami

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (2)
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3361 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 446 g
Tuky 117 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Tohle jídlo se podává při zvláštních příležitostech, všechno se rozloží na jeden velký tác a kolem se shromáždí celá rodina,“ vysvětluje Jordánec Leoš Jordan.

Suroviny

rajčata 4 ks
velká masitá, nakrájená na silnější plátky
8 ks
jehněčí kotleta
brambory 4 ks
větší, nakrájené na plátky (nemusí být)
sůl
rajčatové pyré 500 ml
passata
Na plněné listy
rýže 2 hrnek
krátkozrnná
hovězí maso 250 g
mleté
olivový olej 0.5 hrnek
sůl 1 PL
pepř 0.5 ČL
mletý
nové koření 1 ČL
mleté
vinné listy 500 g
čerstvé nebo nakládané
K podávání
bylinky
nasekané (petrželka, koriandr…)
pita
jogurt řeckého typu

1 Na plněné listy namočte rýži na 20 minut do vody, pak ji propláchněte, nechte okapat a smíchejte s mletým masem, olejem, solí a kořením. Z vinných listů odstraňte stonky, opláchněte je a naplňte – na každý naneste proužek masovo-rýžové náplně, z kratších stran ji překryjte okrajem listu a potom po delší straně zabalte a dobře utáhněte. Pokračujte do spotřebování náplně, pár listů nechte volných.

2 Dno hrnce pokryjte volnými listy, na ně rozložte plátky rajčat, kotletky a bramborové plátky, chcete-li. Osolte. Pak vše pokryjte v stejnoměrné vrstvě naplněnými listy. Zalijte vodou, aby sahala do půlky hrnce, při vysoké teplotě přiveďte k varu a vařte 10 minut.

3 Mezitím passatu smíchejte v jiném rendlíku s 500ml vody a přiveďte k varu. Potom vroucí směsí zalijte hrnec s listy, ztlumte a při nízké teplotě nechte vařit (a zároveň odpařit vodu), aby byla rýže v listech uvařená a maso měkké. Potom rozložte na tác plněné listy, na ně rajčata, brambory a maso, posypte bylinkami a podávejte s chlebem pita a řeckým jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit