Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jordánské plněné vinné listy s omáčkou a jehněčími kotletkami
Jordánské plněné vinné listy s rajskou omáčkou a jehněčími kotletkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jordánské plněné vinné listy s omáčkou a jehněčími kotletkami

2/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5887 kcal
Bílkoviny 226 g
Sacharidy 446 g
Tuky 344 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle jídlo se podává při zvláštních příležitostech, všechno se rozloží na jeden velký tác a kolem se shromáždí celá rodina,“ vysvětluje Jordánec Leoš Jordan.

Související recepty

Suroviny

velká masitá, nakrájená na silnější plátky
větší, nakrájené na plátky (nemusí být)
sůl
rajčatová passata - pyré 500 ml
Na plněné listy
rýže 2 hrnky
krátkozrnná
olivový olej ½ hrnku
sůl 1 PL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
mleté
vinné listy 500 g
čerstvé nebo nakládané
K podávání
bylinky
nasekané (petrželka, koriandr aj.)

Postup

1

Na plněné listy namočte rýži na 20 minut do vody, pak ji propláchněte, nechte okapat a smíchejte s mletým masem, olejem, solí a kořením.

2

Z vinných listů odstraňte stonky, opláchněte je a naplňte – na každý naneste proužek masovo-rýžové náplně, z kratších stran ji překryjte okrajem listu a potom po delší straně zabalte a dobře utáhněte. Pokračujte do spotřebování náplně, pár listů nechte volných.

3

Dno hrnce pokryjte volnými listy, na ně rozložte plátky rajčat, kotletky a bramborové plátky, chcete-li. Osolte. Pak vše pokryjte v stejnoměrné vrstvě naplněnými listy. Zalijte vodou, aby sahala do půlky hrnce, při vysoké teplotě přiveďte k varu a vařte 10 minut.

4

Mezitím passatu smíchejte v jiném rendlíku s 500ml vody a přiveďte k varu. Potom vroucí směsí zalijte hrnec s listy, ztlumte a při nízké teplotě nechte vařit (a zároveň odpařit vodu), aby byla rýže v listech uvařená a maso měkké.

5

Potom rozložte na tác plněné listy, na ně rajčata, brambory a maso, posypte bylinkami a podávejte s chlebem pita a řeckým jogurtem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...
Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů
  • Zajímavosti

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné –...