0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jordánské plněné vinné listy s omáčkou a jehněčími kotletkami

Jordánské plněné vinné listy s rajskou omáčkou a jehněčími kotletkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jordánské plněné vinné listy s omáčkou a jehněčími kotletkami

2/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5887 kcal
Bílkoviny 226 g
Sacharidy 446 g
Tuky 344 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle jídlo se podává při zvláštních příležitostech, všechno se rozloží na jeden velký tác a kolem se shromáždí celá rodina,“ vysvětluje Jordánec Leoš Jordan.

Suroviny

velká masitá, nakrájená na silnější plátky
jehněčí kotlety 8 ks
větší, nakrájené na plátky (nemusí být)
sůl
rajčatová passata - pyré 500 ml
Na plněné listy
rýže 2 hrnky
krátkozrnná
olivový olej ½ hrnku
sůl 1 PL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
nové koření 1 ČL
mleté
vinné listy 500 g
čerstvé nebo nakládané
K podávání
bylinky
nasekané (petrželka, koriandr aj.)
pita

Postup

1

Na plněné listy namočte rýži na 20 minut do vody, pak ji propláchněte, nechte okapat a smíchejte s mletým masem, olejem, solí a kořením.

2

Z vinných listů odstraňte stonky, opláchněte je a naplňte – na každý naneste proužek masovo-rýžové náplně, z kratších stran ji překryjte okrajem listu a potom po delší straně zabalte a dobře utáhněte. Pokračujte do spotřebování náplně, pár listů nechte volných.

3

Dno hrnce pokryjte volnými listy, na ně rozložte plátky rajčat, kotletky a bramborové plátky, chcete-li. Osolte. Pak vše pokryjte v stejnoměrné vrstvě naplněnými listy. Zalijte vodou, aby sahala do půlky hrnce, při vysoké teplotě přiveďte k varu a vařte 10 minut.

4

Mezitím passatu smíchejte v jiném rendlíku s 500ml vody a přiveďte k varu. Potom vroucí směsí zalijte hrnec s listy, ztlumte a při nízké teplotě nechte vařit (a zároveň odpařit vodu), aby byla rýže v listech uvařená a maso měkké.

5

Potom rozložte na tác plněné listy, na ně rajčata, brambory a maso, posypte bylinkami a podávejte s chlebem pita a řeckým jogurtem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč