3.5 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4182 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 590 g
Tuky 126 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základ košarí do Egypta přivezli indičtí vojáci v uniformách britského impéria. Vařili si rýži s čočkou, což bylo v podstatě kičrí. Egypťané pokrm pojali po svém a dnes považují košarí za národní jídlo. „Košarí způsobuje komplex všem egyptským hospodyním – jako typické pouliční jídlo je totiž nejlepší, když se vaří ve velkém množství. Evropané ale jistě ocení i chuť jeho domácí verze,“ prozrazuje Mohamed Hassan, od kterého jsme recept získali.

Suroviny

sterilovaná cizrna 250 g
nebo předem uvařená
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
malá, přepůlená
cibule 1 ks
velká, nakrájená na kolečka
slunečnicový olej 5 PL
nudle 2 PL
tenké polévkové
rýže 250 g
nejlépe krátkozrnná
čočka 250 g
vývar zeleninový 500 ml
těstoviny 250 g
například špagety
Na rajčatovou omáčku
konzervovaná rajčata drcená 800 g
2 konzervy
chilli paprička 1 ks
červená
rajčatový protlak 2 PL
česnek 2 PL
utřený s trochou soli
koriandr 2 ČL
mletý
slunečnicový olej 1 PL
jablečný ocet 2 PL

1 Cizrnu uvařte se lžičkou soli a menší cibulí doměkka, slijte, ale část cizrnové vody uchovejte (viz Něco navíc). Uvařenou cizrnu pak také odložte stranou.

2 V malém rendlíčku na 4 lžících oleje smažte kolečka z velké cibule se lžičkou soli dozlatova a dokřupava. Pak ji vyndejte děrovanou lžící na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku. Do horkého oleje vložte polévkové nudličky a smažte, dokud nezezlátnou. Potom olej i s nudličkami přemístěte do většího kastrolu, přisypte rýži a čočku, promíchejte a přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte zakryté vařit, dokud není rýže a čočka měkká.

3 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte, přidejte k nim nasekanou chilli papričku, protlak, 1 lžíci česneku se solí, 1 lžičku mletého koriandru a nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Na malé pánvičce na lžíci oleje opečte zbylý utřený česnek a zbytek mletého koriandru. Když se koření rozvoní, přidejte lžíci octa a vlijte do rajčatové omáčky. Omáčku udržujte v teple.

4 Uvařte těstoviny al dente, vodu slijte a do těstovin vmíchejte poslední lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.

5 Na talíře dejte vždy vrstvu rýže s čočkou, pak těstoviny a trochu rajčatové omáčky, nakonec cizrnu a smaženou cibuli. Zbylá rajčatová omáčka se servíruje v misce vedle a dávkuje se podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Egypťané k pokrmu servírují ještě omáčku da’a, jež vznikne krátkým povařením trošky odložené cizrnové vody s 5 utřenými stroužky česneku, solí, po 1/2 lžičce mletého koriandru a mletého římského kmínu, s mletým chilli podle chuti a 1 lžící jablečného octa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit