Základ košarí do Egypta přivezli indičtí vojáci v uniformách britského impéria. Vařili si rýži s čočkou, což bylo v podstatě kičrí. Egypťané pokrm pojali po svém a dnes považují košarí za národní jídlo. „Košarí způsobuje komplex všem egyptským hospodyním – jako typické pouliční jídlo je totiž nejlepší, když se vaří ve velkém množství. Evropané ale jistě ocení i chuť jeho domácí verze,“ prozrazuje Mohamed Hassan, od kterého jsme recept získali.
Suroviny
1 Cizrnu uvařte se lžičkou soli a menší cibulí doměkka, slijte, ale část cizrnové vody uchovejte (viz Něco navíc). Uvařenou cizrnu pak také odložte stranou.
2 V malém rendlíčku na 4 lžících oleje smažte kolečka z velké cibule se lžičkou soli dozlatova a dokřupava. Pak ji vyndejte děrovanou lžící na papírovou utěrku a zbavte přebytečného tuku. Do horkého oleje vložte polévkové nudličky a smažte, dokud nezezlátnou. Potom olej i s nudličkami přemístěte do většího kastrolu, přisypte rýži a čočku, promíchejte a přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte zakryté vařit, dokud není rýže a čočka měkká.
3 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte, přidejte k nim nasekanou chilli papričku, protlak, 1 lžíci česneku se solí, 1 lžičku mletého koriandru a nechte na mírném ohni 20 minut probublávat. Na malé pánvičce na lžíci oleje opečte zbylý utřený česnek a zbytek mletého koriandru. Když se koření rozvoní, přidejte lžíci octa a vlijte do rajčatové omáčky. Omáčku udržujte v teple.
4 Uvařte těstoviny al dente, vodu slijte a do těstovin vmíchejte poslední lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.
5 Na talíře dejte vždy vrstvu rýže s čočkou, pak těstoviny a trochu rajčatové omáčky, nakonec cizrnu a smaženou cibuli. Zbylá rajčatová omáčka se servíruje v misce vedle a dávkuje se podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Egypťané k pokrmu servírují ještě omáčku da’a, jež vznikne krátkým povařením trošky odložené cizrnové vody s 5 utřenými stroužky česneku, solí, po 1/2 lžičce mletého koriandru a mletého římského kmínu, s mletým chilli podle chuti a 1 lžící jablečného octa.