Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plněné vinné listy z trouby

Řecké plněné vinné listy (dolmadas) se sice obvykle dusí v pánvi přiklopené žáruvzdorným talířem, nás zaujala jejich pečená varianta.

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 40 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H10M
Pečení 1:10
Zelenina Řecká

Ingredience

    • 1/2 svazku hladkolisté petrželky + 1/4 svazku máty či kopru, nasekaných nadrobno
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 dlouhá zelená chilli paprička, nadrobno
    • 1 lžíce rozinek (nemusí být)
    • 1 lžíce piniových oříšků, opražených
    • 1/2 lžičky mletého nového koření
    • 2 lžíce olivového oleje
    • šťáva ze 2 citronů
    • 100 g dlouhozrnné rýže (více viz Něco navíc)
    • 350 g menších rajčat (250 g odložte na posypání), na kostičky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • asi 40 listů vinné révy, opraných a zbavených řapíků (nebo 200 g nakládaných – k dostání v řeckých obchodech nebo na internetu)
    • panenský olivový olej na pokapání nebo zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Na náplň smíchejte v míse všechny suroviny kromě vinných listů. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.

2 Listy pokládejte hladkou stranou dolů na pracovní plochu a podle velikosti na ně klaďte zhruba lžíci náplně – a to do středu části, u níž byl řapík. Přes náplň přehněte obě boční strany a pak list pevně stočte. Pokračujte stejně se zbývajícími listy a náplní. Předehřejte troubu na 180 °C.

3 Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně vedle sebe do zapékací mísy, pekáčku nebo pánve vhodné do trouby. Posypte odloženými kostičkami rajčat, podlijte 250 ml vody, zakryjte alobalem, utěsněte a pečte hodinu pod alobalem a potom 10 minut odkryté. Podávejte vychladlé, pokapané olivovým olejem.

NĚCO NAVÍC

  • Máte-li moc malé listy, pokládejte je při plnění po dvou tak, aby se překrývaly. Ty příliš vykrojené můžete ‚záplatovat‘ nastříhanými kousky listů.
  • Vhodnou rýži hledejte mezi těmi s delšími zrny – od obyčejné po jasmínovou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Gumbo

Rýžový pudink

Džuveč

Biryani

REKLAMA

Přidat komentář