Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné 40 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 899 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 116 g
Tuky 36 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecké plněné vinné listy (dolmadas) se sice obvykle dusí v pánvi přiklopené žáruvzdorným talířem, nás zaujala jejich pečená varianta.

Suroviny

petrželka ½ svazek
nadrobno, hladkolistá
máta ¼ svazek
lze nahradit koprem, nadrobno
nadrobno
1 ks
dlouhá zelené chilli paprička nadrobno
lze vynechat
piniové oříšky 1 PL
opražené
½ ČL
mlété nové koření
olivový olej 2 PL
ze dvou citronů
rýže dlouhozrnná 100 g
rajče 350 g
menší, ma kostičky, 250 g odložit na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
40 ks
listy vinné révy oprané, zbavené řapíku, lze nahradit 200 g nakládaných
olivový olej
na pokapání
zaksaná smetana k podávání

Postup

1

Na náplň smíchejte v míse všechny suroviny kromě vinných listů. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.

2

Listy pokládejte hladkou stranou dolů na pracovní plochu a podle velikosti na ně klaďte zhruba lžíci náplně – a to do středu části, u níž byl řapík. Přes náplň přehněte obě boční strany a pak list pevně stočte. Pokračujte stejně se zbývajícími listy a náplní. Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně vedle sebe do zapékací mísy, pekáčku nebo pánve vhodné do trouby. Posypte odloženými kostičkami rajčat, podlijte 250 ml vody, zakryjte alobalem, utěsněte a pečte hodinu pod alobalem a potom 10 minut odkryté. Podávejte vychladlé, pokapané olivovým olejem.

NĚCO NAVÍC

Máte-li moc malé listy, pokládejte je při plnění po dvou tak, aby se překrývaly. Ty příliš vykrojené můžete ‚záplatovat nastříhanými kousky listů.Vhodnou rýži hledejte mezi těmi s delšími zrny – od obyčejné po jasmínovou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín