Plněné vinné listy z trouby

Plněné vinné listy z trouby

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (2)
Do hodiny Snadné 40 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 899 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 116 g
Tuky 36 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecké plněné vinné listy (dolmadas) se sice obvykle dusí v pánvi přiklopené žáruvzdorným talířem, nás zaujala jejich pečená varianta.

Související recepty

Gumbo

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná...

Džuveč

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v ...

Biryani

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená ...

Suroviny

petrželka 0.5 svazek
nadrobno, hladkolistá
máta 0.25 svazek
lze nahradit koprem, nadrobno
cibule 1 ks
nadrobno
1 ks
dlouhá zelené chilli paprička nadrobno
rozinky 1 PL
lze vynechat
piniové oříšky 1 PL
opražené
0.5 ČL
mlété nové koření
olivový olej 2 PL
citronová štáva
ze dvou citronů
rýže dlouhozrnná 100 g
rajčata 350 g
menší, ma kostičky, 250 g odložit na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
40 ks
listy vinné révy oprané, zbavené řapíku, lze nahradit 200 g nakládaných
olivový olej
na pokapání
zaksaná smetana k podávání

1 Na náplň smíchejte v míse všechny suroviny kromě vinných listů. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.

2 Listy pokládejte hladkou stranou dolů na pracovní plochu a podle velikosti na ně klaďte zhruba lžíci náplně – a to do středu části, u níž byl řapík. Přes náplň přehněte obě boční strany a pak list pevně stočte. Pokračujte stejně se zbývajícími listy a náplní. Předehřejte troubu na 180 °C.

3 Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně vedle sebe do zapékací mísy, pekáčku nebo pánve vhodné do trouby. Posypte odloženými kostičkami rajčat, podlijte 250 ml vody, zakryjte alobalem, utěsněte a pečte hodinu pod alobalem a potom 10 minut odkryté. Podávejte vychladlé, pokapané olivovým olejem.

NĚCO NAVÍC

  • Máte-li moc malé listy, pokládejte je při plnění po dvou tak, aby se překrývaly. Ty příliš vykrojené můžete ‚záplatovat‘ nastříhanými kousky listů.
  • Vhodnou rýži hledejte mezi těmi s delšími zrny – od obyčejné po jasmínovou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit