Plněné vinné listy z trouby

Plněné vinné listy z trouby

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 40

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 899 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 116 g
Tuky 36 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Řecké plněné vinné listy (dolmadas) se sice obvykle dusí v pánvi přiklopené žáruvzdorným talířem, nás zaujala jejich pečená varianta.

Suroviny

petrželka 0.5 svazek
nadrobno, hladkolistá
máta 0.25 svazek
lze nahradit koprem, nadrobno
cibule 1 ks
nadrobno
1 ks
dlouhá zelené chilli paprička nadrobno
rozinky 1 PL
lze vynechat
piniové oříšky 1 PL
opražené
0.5 ČL
mlété nové koření
olivový olej 2 PL
citronová štáva
ze dvou citronů
rýže dlouhozrnná 100 g
rajčata 350 g
menší, ma kostičky, 250 g odložit na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
40 ks
listy vinné révy oprané, zbavené řapíku, lze nahradit 200 g nakládaných
olivový olej
na pokapání
zaksaná smetana k podávání

1 Na náplň smíchejte v míse všechny suroviny kromě vinných listů. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.

2 Listy pokládejte hladkou stranou dolů na pracovní plochu a podle velikosti na ně klaďte zhruba lžíci náplně – a to do středu části, u níž byl řapík. Přes náplň přehněte obě boční strany a pak list pevně stočte. Pokračujte stejně se zbývajícími listy a náplní. Předehřejte troubu na 180 °C.

3 Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně vedle sebe do zapékací mísy, pekáčku nebo pánve vhodné do trouby. Posypte odloženými kostičkami rajčat, podlijte 250 ml vody, zakryjte alobalem, utěsněte a pečte hodinu pod alobalem a potom 10 minut odkryté. Podávejte vychladlé, pokapané olivovým olejem.

NĚCO NAVÍC

  • Máte-li moc malé listy, pokládejte je při plnění po dvou tak, aby se překrývaly. Ty příliš vykrojené můžete ‚záplatovat‘ nastříhanými kousky listů.
  • Vhodnou rýži hledejte mezi těmi s delšími zrny – od obyčejné po jasmínovou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit