0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Plněné vinné listy z trouby

Plněné vinné listy z trouby

3.3/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné 40 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 899 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 116 g
Tuky 36 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecké plněné vinné listy (dolmadas) se sice obvykle dusí v pánvi přiklopené žáruvzdorným talířem, nás zaujala jejich pečená varianta.

Suroviny

petrželka ½ svazek
nadrobno, hladkolistá
máta ¼ svazek
lze nahradit koprem, nadrobno
cibule 1 ks
nadrobno
1 ks
dlouhá zelené chilli paprička nadrobno
rozinky 1 PL
lze vynechat
piniové oříšky 1 PL
opražené
½ ČL
mlété nové koření
olivový olej 2 PL
citronová šťáva
ze dvou citronů
rýže dlouhozrnná 100 g
rajče 350 g
menší, ma kostičky, 250 g odložit na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
40 ks
listy vinné révy oprané, zbavené řapíku, lze nahradit 200 g nakládaných
olivový olej
na pokapání
zaksaná smetana k podávání

1 Na náplň smíchejte v míse všechny suroviny kromě vinných listů. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.

2 Listy pokládejte hladkou stranou dolů na pracovní plochu a podle velikosti na ně klaďte zhruba lžíci náplně – a to do středu části, u níž byl řapík. Přes náplň přehněte obě boční strany a pak list pevně stočte. Pokračujte stejně se zbývajícími listy a náplní. Předehřejte troubu na 180 °C.

3 Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně vedle sebe do zapékací mísy, pekáčku nebo pánve vhodné do trouby. Posypte odloženými kostičkami rajčat, podlijte 250 ml vody, zakryjte alobalem, utěsněte a pečte hodinu pod alobalem a potom 10 minut odkryté. Podávejte vychladlé, pokapané olivovým olejem.

NĚCO NAVÍC

  • Máte-li moc malé listy, pokládejte je při plnění po dvou tak, aby se překrývaly. Ty příliš vykrojené můžete ‚záplatovat‘ nastříhanými kousky listů.
  • Vhodnou rýži hledejte mezi těmi s delšími zrny – od obyčejné po jasmínovou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč