
Plněné vinné listy z trouby
Řecké plněné vinné listy (dolmadas) se sice obvykle dusí v pánvi přiklopené žáruvzdorným talířem, nás zaujala jejich pečená varianta.
Ingredience
- 1/2 svazku hladkolisté petrželky + 1/4 svazku máty či kopru, nasekaných nadrobno
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 dlouhá zelená chilli paprička, nadrobno
- 1 lžíce rozinek (nemusí být)
- 1 lžíce piniových oříšků, opražených
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva ze 2 citronů
- 100 g dlouhozrnné rýže (více viz Něco navíc)
- 350 g menších rajčat (250 g odložte na posypání), na kostičky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- asi 40 listů vinné révy, opraných a zbavených řapíků (nebo 200 g nakládaných – k dostání v řeckých obchodech nebo na internetu)
- panenský olivový olej na pokapání nebo zakysaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 Na náplň smíchejte v míse všechny suroviny kromě vinných listů. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.
2 Listy pokládejte hladkou stranou dolů na pracovní plochu a podle velikosti na ně klaďte zhruba lžíci náplně – a to do středu části, u níž byl řapík. Přes náplň přehněte obě boční strany a pak list pevně stočte. Pokračujte stejně se zbývajícími listy a náplní. Předehřejte troubu na 180 °C.
3 Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně vedle sebe do zapékací mísy, pekáčku nebo pánve vhodné do trouby. Posypte odloženými kostičkami rajčat, podlijte 250 ml vody, zakryjte alobalem, utěsněte a pečte hodinu pod alobalem a potom 10 minut odkryté. Podávejte vychladlé, pokapané olivovým olejem.
NĚCO NAVÍC
- Máte-li moc malé listy, pokládejte je při plnění po dvou tak, aby se překrývaly. Ty příliš vykrojené můžete ‚záplatovat‘ nastříhanými kousky listů.
- Vhodnou rýži hledejte mezi těmi s delšími zrny – od obyčejné po jasmínovou.
Přidat komentář