K začátku listopadu sice patří svatomartinská husa, ale my jsme se letos rozhodli oslavit vrchol podzimu dostupnější kachnou. Krásně propečená kůrka, šťavnatá prsíčka a lahodný výpek skvěle ladil ke knedlíkům a zelí. Pokud je i pro vás husa příliš, toto je její neméně chutná alternativa.
Postup
Troubu předehřejte na 200–220 °C.
Kachnu osušte papírovou utěrkou, kde je třeba, doškubejte peří. Osolte ji (chcete-li, i zevnitř), do dutiny vložte bylinky (mohou, ale nemusí být svázané kuchyňským provázkem, stejně tak jako nohy kachny).
Kachnu položte zády dolů do pekáče, posypte ji kmínem a podlijte trochou horké vody. Pekáč přiklopte víkem nebo druhým pekáčem, popřípadě zakryjte vyklenutým alobalem.
Vložte do předehřáté trouby a po 30 minutách snižte teplotu na cca 150 °C. Pečte ještě asi 3 hodiny. Na posledních 30–45 minut můžete odklopit.
Kachnu můžete nést na stůl v celku, podloženou čerstvými snítkami bylinek. Porce kachny podávejte s knedlíky promíchanými se zelím a cibulkou, s vypečenou šťávou a s jablky se slaninou.