
Ravioly kachna & dýně
Recept inspirovaný italským uměním vytvořit delikatesu z mála a spotřebovat všechno do posledního zbytečku.
Ingredience
- 450 g hladké mouky + na poprášení
- 1 lžíce kachního sádla nebo másla o pokojové teplotě
- pořádná špetka soli
- cca 250 g čisté pečené dýňové dužiny (viz Něco navíc)
- 1 šalotka či 1/2 malé cibule, nadrobno
- 1–2 lžíce ricotty
- 1 lžička najemno nastrouhané pomerančové kůry
- 1/2 lžičky kachního sádla nebo másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 150 g obraného masa z pečené kachny, natrhaného nadrobno
- 100–120 g slaniny, na kostičky
- 100 g másla
- čerstvě strouhaný parmazán
- nadrobno nakrájená hladkolistá petrželka nebo pažitka
NA NÁPLŇ
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Mouku nasypte do mísy, udělejte v ní důlek a vlijte cca 220 ml horké vody. Rychle promíchejte vidličkou, aby se voda skoro vstřebala. Přidejte tuk a sůl a vidličkou těsto vymíchejte dohladka, podle potřeby lze přidat další horkou vodu, těsto by mělo být měkčí a vláčnější než na běžné domácí polévkové nudle. Odložte.
2 Na náplň rozmixujte na jemné pyré dýňovou dužinu, šalotku, ricottu, pomerančovou kůru a tuk. Osolte a opepřete, podle chuti můžete přidat i další ricottu. Odložte.
3 Pracovní plochu mírně poprašte moukou a prohněťte na ní těsto, aby bylo velmi hladké a soudržné a pružné. Rozpulte ho. Polovinu rozválejte, jak nejvíc dotenka můžete (můžete, ale nemusíte použít strojek na těstoviny). Lehce si naznačte (vykrajovátkem či speciálním ,razítkem‘, mohou být kulaté, průměr cca 6 cm, i čtvercové) obrysy budoucích raviol, ale neprokrajujte je úplně. A do středu každé dejte necelé 2 lžičky dýňové náplně a na ni pár kousků masa. Dávejte při tom pozor, abyste budoucí ravioly nepřeplnili.
4 Rozválejte i druhý kus těsta stejně dotenka a na stejně velký plát jako první. Plát položte přes první a přitiskněte těsto vždy kolem kopečku náplně. Pak vykrájejte ravioly (vykrajovátkem či speciálním ,razítkem‘). Podle potřeby přitiskněte okraje raviol, aby lépe držely, odkládejte je na mírně pomoučněný plech.
5 Než uvaříte ravioly, nachystejte si máslo se slaninou. Na středním až silném ohni opečte slaninu v pánvičce dokřupava, vyjměte ji děrovanou sběračkou a osušte na papírových utěrkách. Vytřete pánev a vložte do ní máslo. Zahřívejte ho na mírném až středním ohni, aby zhnědlo a získalo oříškové aroma, asi 8–10 minut. Máslo můžete přecedit přes jemné sítko.
6 Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a pořádně ji osolte. Do vroucí vody vsypávejte po dávkách ravioly a vařte je jen tak dlouho, než vyplavou na hladinu (obvykle 2–3 minuty). Vylovte je děrovanou sběračkou a podávejte pokapané připraveným máslem a posypané slaninou. Navrch posypte parmazánem a bylinkami podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Předehřejte troubu na 180 °C. Pečicí plech vyložte papírem. Menší máslovou dýni nebo dýni hokkaido rozpulte a polovinu zbavte semínek (zbytek odložte na později nebo také upečte a uchovejte na jiné použití) – očištěná půlka dýně by měla vážit okolo 350 g (lze použít i 350 g kousek očištěné muškátové dýně). Slupkou nahoru položte rozpůlenou dýni na plech. Pečte zhruba hodinu doměkka, nechte zchladnout, vydlabejte dužinu a nechte ji vychladnout.
Přidat komentář