Recept inspirovaný italským uměním vytvořit delikatesu z mála a spotřebovat všechno do posledního zbytečku.
Suroviny
1 Mouku nasypte do mísy, udělejte v ní důlek a vlijte cca 220 ml horké vody. Rychle promíchejte vidličkou, aby se voda skoro vstřebala. Přidejte tuk a sůl a vidličkou těsto vymíchejte dohladka, podle potřeby lze přidat další horkou vodu, těsto by mělo být měkčí a vláčnější než na běžné domácí polévkové nudle. Odložte.
2 Na náplň rozmixujte na jemné pyré dýňovou dužinu, šalotku, ricottu, pomerančovou kůru a tuk. Osolte a opepřete, podle chuti můžete přidat i další ricottu. Odložte.
3 Pracovní plochu mírně poprašte moukou a prohněťte na ní těsto, aby bylo velmi hladké a soudržné a pružné. Rozpulte ho. Polovinu rozválejte, jak nejvíc dotenka můžete (můžete, ale nemusíte použít strojek na těstoviny). Lehce si naznačte (vykrajovátkem či speciálním ,razítkem‘, mohou být kulaté, průměr cca 6 cm, i čtvercové) obrysy budoucích raviol, ale neprokrajujte je úplně. A do středu každé dejte necelé 2 lžičky dýňové náplně a na ni pár kousků masa. Dávejte při tom pozor, abyste budoucí ravioly nepřeplnili.
4 Rozválejte i druhý kus těsta stejně dotenka a na stejně velký plát jako první. Plát položte přes první a přitiskněte těsto vždy kolem kopečku náplně. Pak vykrájejte ravioly (vykrajovátkem či speciálním ,razítkem‘). Podle potřeby přitiskněte okraje raviol, aby lépe držely, odkládejte je na mírně pomoučněný plech.
5 Než uvaříte ravioly, nachystejte si máslo se slaninou. Na středním až silném ohni opečte slaninu v pánvičce dokřupava, vyjměte ji děrovanou sběračkou a osušte na papírových utěrkách. Vytřete pánev a vložte do ní máslo. Zahřívejte ho na mírném až středním ohni, aby zhnědlo a získalo oříškové aroma, asi 8–10 minut. Máslo můžete přecedit přes jemné sítko.
6 Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a pořádně ji osolte. Do vroucí vody vsypávejte po dávkách ravioly a vařte je jen tak dlouho, než vyplavou na hladinu (obvykle 2–3 minuty). Vylovte je děrovanou sběračkou a podávejte pokapané připraveným máslem a posypané slaninou. Navrch posypte parmazánem a bylinkami podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Předehřejte troubu na 180 °C. Pečicí plech vyložte papírem. Menší máslovou dýni nebo dýni hokkaido rozpulte a polovinu zbavte semínek (zbytek odložte na později nebo také upečte a uchovejte na jiné použití) – očištěná půlka dýně by měla vážit okolo 350 g (lze použít i 350 g kousek očištěné muškátové dýně). Slupkou nahoru položte rozpůlenou dýni na plech. Pečte zhruba hodinu doměkka, nechte zchladnout, vydlabejte dužinu a nechte ji vychladnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů)
- Nejlepší dýňové recepty aneb dýně ve všech podobách (21 receptů)
- Plněné těstoviny: 11 nejlepších receptů(11 receptů)
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů)
- Nejlepší dýňové recepty aneb dýně ve všech podobách: Naplňte ji nebo z ní připravte hummus(21 receptů)