Ravioly kachna & dýně

Ravioly kachna & dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ravioly kachna & dýně

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3435 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 336 g
Tuky 165 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept inspirovaný italským uměním vytvořit delikatesu z mála a spotřebovat všechno do posledního zbytečku.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
+ trocha navíc na poprášení
sádlo 1 PL
kachní sádlo nebo máslo o pokojové teplotě
sůl 1 špetka
Na náplň
dýně 250 g
dýňová dužina pečená (viz Něco navíc)
šalotka 1 ks
lze i 1/2 malé cibule, nadrobno nakrájená
ricotta 2 PL
pomerančová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná
sádlo 0.5 ČL
kachní sádlo nebo máslo
sůl
pepř
čerstvě mletý
kachna 150 g
obrané maso z pečené kachny, natrhané nadrobno
K podávání
slanina 120 g
nakrájená na kostičky
máslo 100 g
parmazán
čerstvě strouhaný
petrželka
hladkolistá, nadrobno nakrájená, lze použít i pažitku

1 Mouku nasypte do mísy, udělejte v ní důlek a vlijte cca 220 ml horké vody. Rychle promíchejte vidličkou, aby se voda skoro vstřebala. Přidejte tuk a sůl a vidličkou těsto vymíchejte dohladka, podle potřeby lze přidat další horkou vodu, těsto by mělo být měkčí a vláčnější než na běžné domácí polévkové nudle. Odložte.

2 Na náplň rozmixujte na jemné pyré dýňovou dužinu, šalotku, ricottu, pomerančovou kůru a tuk. Osolte a opepřete, podle chuti můžete přidat i další ricottu. Odložte.

3 Pracovní plochu mírně poprašte moukou a prohněťte na ní těsto, aby bylo velmi hladké a soudržné a pružné. Rozpulte ho. Polovinu rozválejte, jak nejvíc dotenka můžete (můžete, ale nemusíte použít strojek na těstoviny). Lehce si naznačte (vykrajovátkem či speciálním ,razítkem‘, mohou být kulaté, průměr cca 6 cm, i čtvercové) obrysy budoucích raviol, ale neprokrajujte je úplně. A do středu každé dejte necelé 2 lžičky dýňové náplně a na ni pár kousků masa. Dávejte při tom pozor, abyste budoucí ravioly nepřeplnili.

4 Rozválejte i druhý kus těsta stejně dotenka a na stejně velký plát jako první. Plát položte přes první a přitiskněte těsto vždy kolem kopečku náplně. Pak vykrájejte ravioly (vykrajovátkem či speciálním ,razítkem‘). Podle potřeby přitiskněte okraje raviol, aby lépe držely, odkládejte je na mírně pomoučněný plech.

5 Než uvaříte ravioly, nachystejte si máslo se slaninou. Na středním až silném ohni opečte slaninu v pánvičce dokřupava, vyjměte ji děrovanou sběračkou a osušte na papírových utěrkách. Vytřete pánev a vložte do ní máslo. Zahřívejte ho na mírném až středním ohni, aby zhnědlo a získalo oříškové aroma, asi 8–10 minut. Máslo můžete přecedit přes jemné sítko.

6 Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a pořádně ji osolte. Do vroucí vody vsypávejte po dávkách ravioly a vařte je jen tak dlouho, než vyplavou na hladinu (obvykle 2–3 minuty). Vylovte je děrovanou sběračkou a podávejte pokapané připraveným máslem a posypané slaninou. Navrch posypte parmazánem a bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Předehřejte troubu na 180 °C. Pečicí plech vyložte papírem. Menší máslovou dýni nebo dýni hokkaido rozpulte a polovinu zbavte semínek (zbytek odložte na později nebo také upečte a uchovejte na jiné použití) – očištěná půlka dýně by měla vážit okolo 350 g (lze použít i 350 g kousek očištěné muškátové dýně). Slupkou nahoru položte rozpůlenou dýni na plech. Pečte zhruba hodinu doměkka, nechte zchladnout, vydlabejte dužinu a nechte ji vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit