Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou

Chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2028 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 333 g
Tuky 45 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle knedlíky můžete podávat také jako hlavní jídlo, s opečenou slaninou.

Suroviny

brambory 750 g
varný typ C nebo BC
sůl
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 100 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
cibule 1 ks
nakrájená na půlkolečka
sádlo 2 PL
kachní, lze nahradit olejem
zelí kysané 1 bal
cca 500 g

1 Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle či s pomocí robotu. Můžete je také strouhat rovnou do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, jež se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala. Z brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny, pak je vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Poté do hmoty postupně zapracujte hladkou mouku a tolik hrubé, až vznikne tužší těsto.

2 Vroucí vodu v hrnci osolte. Namočenými lžícemi, jednou lžící či jen navlhče- nou rukou (buďte ale opatrní!) tvarujte a opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající vodou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zesilte pod hrncem oheň. Během vaření odšťouchněte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut – záleží mimo jiné na velikosti. Mezitím opečte cibuli dozlatova na lžíci tuku.

3 Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku vymazaného lžící tuku. Rychle je zasypte odkapaným, ale nevyždímaným kysaným zelím a promíchejte (knedlíčky díky tomu zůstanou žluté). Nakonec vmíchejte opečenou cibuli. Pekáč můžete ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit