Tyhle knedlíky můžete podávat také jako hlavní jídlo, s opečenou slaninou.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle či s pomocí robotu. Můžete je také strouhat rovnou do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, jež se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala. Z brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny, pak je vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Poté do hmoty postupně zapracujte hladkou mouku a tolik hrubé, až vznikne tužší těsto.
Vroucí vodu v hrnci osolte. Namočenými lžícemi, jednou lžící či jen navlhče- nou rukou (buďte ale opatrní!) tvarujte a opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající vodou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zesilte pod hrncem oheň. Během vaření odšťouchněte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut – záleží mimo jiné na velikosti. Mezitím opečte cibuli dozlatova na lžíci tuku.
Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku vymazaného lžící tuku. Rychle je zasypte odkapaným, ale nevyždímaným kysaným zelím a promíchejte (knedlíčky díky tomu zůstanou žluté). Nakonec vmíchejte opečenou cibuli. Pekáč můžete ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů )
- 20x slané knedlíky pro každého(15 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- 60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete(60 receptů )
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun(8 receptů )