
Salát s kachními prsíčky
Luxusní a lehká večeře pro dva – ideální na začátek dlouhého večera u dobrého vína.
Ingredience
- 50 g lískových oříšků
- 2 lžíce lískooříškového oleje či oleje z vlašských ořechů nebo libovolného panenského oleje neutrální chuti
- 20 ml malinového či červeného vinného octa
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 pěkná kachní prsa (po cca 220g), zbavená přebytečného tuku
- 2 lžičky mleté sladké papriky (může být i uzená)
- 1 pěkná hruška, zbavená jádřince a nakrájená na klínky
- 1 bílý čekankový puk, zbavený tuhé spodní části, lístky rozdělené, popřípadě natrhané nahrubo
- cca 30 g rukoly nebo pěkné salátové směsi s rukolou
- 1 vrchovatá lžíce najemno nakrájené pažitky nebo jarní cibulky
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Oříšky nasypte na plech. Pečte 10 minut, aby byly opražené. Nasypte je do čisté utěrky a promněte, aby se zbavily slupiček. Nakrájejte nahrubo. Troubu nevypínejte.
2 Olej prošlehejte s octem, medem a hořčicí v mističce, osolte a opepřete. Odložte.
3 Kachní prsa dejte na talíř, poprašte rovnoměrně z obou stran mletou paprikou. Osolte a opepřete. Na středním ohni rozehřejte velkou nepřilnavou pánev. Vložte kachní prsa kůží dolů a opékejte 2 minuty dozlatohněda a dokřupava. Obraťte a opékejte 2 minuty z druhé strany nebo dozlatova. Přeneste do pekáčku a vložte do trouby. Pečte 6–8 minut na středně propečené (medium) nebo podle chuti. Vyjměte z trouby i z pekáčku, zakryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat, pak je nakrájejte na tlusté plátky.
4 Hrušku, čekanku a rukolu nebo salátovou směs dejte do mísy. Pokropte polovinou zálivky a jemně promíchejte.
5 Rozdělte na talíře a posypte lískovými oříšky. Poklaďte nakrájeným kachním masem a pokapejte zbývající zálivkou. Posypejte pažitkou či jarní cibulkou a podávejte.
Přidat komentář