0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2565 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 110 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v soli je jednoduchá, ale velmi osvědčená metoda, jak zachovat rybu šťavnatou. Když použijete malého kapra, musíte sice počítat se spoustou malých kostiček, ale zato si opravdu pochutnáte. 

Suroviny

rozmarýn 2 hrnky
lístky
rozmarýn 10 snítek
+ špičky na ozdobení
česnek 6 stroužků
oloupaný
sůl 1.5 kg
obyčejná hrubá sůll (nebo směs 2:1 či 1:1 hrubé s jemnou)
citron 1 ks
žlutá kůra nastrouhaná najemno, zbytek oloupaný či s okrájenou kůrou a nakrájený na kousky
bílek 3 ks
kapr 1.5 kg
zbavený šupin či lysec, vykuchaný (my jsme koupili třeboňského v Sádkách Lahovice)

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Rozmarýnové lístky rozsekejte ve vhodném přístroji s česnekem najemno a smíchejte se 100 g soli (rozmarýn můžete také nasekat ručně nožem a česnek utřít s troškou soli). Zbývající sůl nasypte do mísy, přidejte rozmarýnovou sůl, citronovou kůru a bílky a dobře promíchejte. 

2

Většinu celých snítek rozmarýnu naskládejte rovnoběžně vedle sebe do přiměřeně velkého pekáče či zapékací mísy (podle velikosti ryby) a položte na ně rybu tak, aby ocas přečníval přes okraj. Břišní dutinu vykuchané ryby vyložte kousky citronu a vložte do ní zbývající snítky rozmarýnu. Rybu zasypte svrchu i ze stran solnou směsí (ocas nechte vyčnívat a sůl pod rybu mírně podhrňte) a jemně ji přitiskněte. Můžete ozdobit špičkami rozmarýnu. Pečte zhruba 30–35 minut. 

3

Pak vyndejte pekáček z trouby a nechte povrch soli zchladnout. Poté opatrně – je však třeba vyvinout násilí, například paličkou na maso nebo rukojetí velkého nože – zbavte rybu solné krusty a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí: čerstvé pečivo, brambory, bramborová kaše. Místo kapra lze upéct dva veliké pstruhy či siveny, popřípadě mořskou rybu – třeba pražmu zlatou (mořana zlatého).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit