Pečení v soli je jednoduchá, ale velmi osvědčená metoda, jak zachovat rybu šťavnatou. Když použijete malého kapra, musíte sice počítat se spoustou malých kostiček, ale zato si opravdu pochutnáte.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Rozmarýnové lístky rozsekejte ve vhodném přístroji s česnekem najemno a smíchejte se 100 g soli (rozmarýn můžete také nasekat ručně nožem a česnek utřít s troškou soli). Zbývající sůl nasypte do mísy, přidejte rozmarýnovou sůl, citronovou kůru a bílky a dobře promíchejte.
Většinu celých snítek rozmarýnu naskládejte rovnoběžně vedle sebe do přiměřeně velkého pekáče či zapékací mísy (podle velikosti ryby) a položte na ně rybu tak, aby ocas přečníval přes okraj. Břišní dutinu vykuchané ryby vyložte kousky citronu a vložte do ní zbývající snítky rozmarýnu. Rybu zasypte svrchu i ze stran solnou směsí (ocas nechte vyčnívat a sůl pod rybu mírně podhrňte) a jemně ji přitiskněte. Můžete ozdobit špičkami rozmarýnu. Pečte zhruba 30–35 minut.
Pak vyndejte pekáček z trouby a nechte povrch soli zchladnout. Poté opatrně – je však třeba vyvinout násilí, například paličkou na maso nebo rukojetí velkého nože – zbavte rybu solné krusty a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí: čerstvé pečivo, brambory, bramborová kaše. Místo kapra lze upéct dva veliké pstruhy či siveny, popřípadě mořskou rybu – třeba pražmu zlatou (mořana zlatého).