0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr pečený v solné krustě s rozmarýnem

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2565 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 110 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v soli je jednoduchá, ale velmi osvědčená metoda, jak zachovat rybu šťavnatou. Když použijete malého kapra, musíte sice počítat se spoustou malých kostiček, ale zato si opravdu pochutnáte. 

Suroviny

rozmarýn 2 hrnky
lístky
rozmarýn 10 snítek
+ špičky na ozdobení
česnek 6 stroužků
oloupaný
sůl 1,5 kg
obyčejná hrubá sůll (nebo směs 2:1 či 1:1 hrubé s jemnou)
žlutá kůra nastrouhaná najemno, zbytek oloupaný či s okrájenou kůrou a nakrájený na kousky
kapr 1,5 kg
zbavený šupin či lysec, vykuchaný (my jsme koupili třeboňského v Sádkách Lahovice)

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Rozmarýnové lístky rozsekejte ve vhodném přístroji s česnekem najemno a smíchejte se 100 g soli (rozmarýn můžete také nasekat ručně nožem a česnek utřít s troškou soli). Zbývající sůl nasypte do mísy, přidejte rozmarýnovou sůl, citronovou kůru a bílky a dobře promíchejte. 

2

Většinu celých snítek rozmarýnu naskládejte rovnoběžně vedle sebe do přiměřeně velkého pekáče či zapékací mísy (podle velikosti ryby) a položte na ně rybu tak, aby ocas přečníval přes okraj. Břišní dutinu vykuchané ryby vyložte kousky citronu a vložte do ní zbývající snítky rozmarýnu. Rybu zasypte svrchu i ze stran solnou směsí (ocas nechte vyčnívat a sůl pod rybu mírně podhrňte) a jemně ji přitiskněte. Můžete ozdobit špičkami rozmarýnu. Pečte zhruba 30–35 minut. 

3

Pak vyndejte pekáček z trouby a nechte povrch soli zchladnout. Poté opatrně – je však třeba vyvinout násilí, například paličkou na maso nebo rukojetí velkého nože – zbavte rybu solné krusty a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí: čerstvé pečivo, brambory, bramborová kaše. Místo kapra lze upéct dva veliké pstruhy či siveny, popřípadě mořskou rybu – třeba pražmu zlatou (mořana zlatého).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč