Pečení v solném obalu je jednou z nejstarších a zároveň nejšetrnějších technik a pro křehké rybí maso je jako stvořené.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220°C.
Na solnou krustu dejte do robotu se sekáčkem podrcený fenykl, stonky z petrželky a kopru, citronovou kůru a 350 g soli a vše rozmixujte dohladka. Zbylou sůl přesypte do mísy, přidejte rozmixovanou směs a bílky a vše promíchejte.
Připravte si plech, dejte na něj 1/3 solné směsi a rozprostřete ji tak, aby tvarem i velikostí odpovídala rybě, kterou na ni umístíte. Položte na ni rybu a do břišní dutiny vložte lístky petrželky a kopru a kolečka citronu. Opepřete. Na rybu naneste zbylou solnou směs a rybu jí zakryjte – hlavu a ocasní ploutev ale nechte koukat ven. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut. Potom vyjměte z trouby a nechte ještě 15 minut dojít.
Na salát promíchejte olivový olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a chilli papričku. Přidejte cukety, osolte, opepřete, promíchejte a nechte chvilku odstát, než bude ryba hotová.
Opatrně rozbijte solnou krustu na rybě a odloupněte ji zároveň s kůží. Bylinky na salát nasekejte, vmíchejte k cuketě a podávejte společně s čerstvým bílým pečivem k rybě.