Ryba v solné krustě

Ryba v solné krustě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4058 kcal
Bílkoviny 406 g
Cukr 60 g
Tuky 217 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v solném obalu je jednou z nejstarších a zároveň nejšetrnějších technik a pro křehké rybí maso je jako stvořené.

Suroviny

ryba 2 kg
vykuchaná (skvělý bude pstruh, mořský vlk, pražma,…)
pepř bílý
čerstvě mletý
pečivo
čerstvé, k podávání
Na solnou krustu
fenyklová semínka 1 PL
opražené nasucho, podrcené v hmoždíři
petrželka svazek
kopr svazek
citron 2 ks
oloupaná kůra, (bez bílé části), na kolečka
sůl mořská 2 kg
hrubá
bílek 5 ks
olivový olej 4 PL
extra panenský
citron 1 ks
šťáva a kůra
česnek 1
drcený
1 ks
červená chilli papričk bez semínek, nadrobno
cuketa 3 ks
malá, a tenké plátky

1 Troubu předehřejte na 220°C.

2 Na solnou krustu dejte do robotu se sekáčkem podrcený fenykl, stonky z petrželky a kopru, citronovou kůru a 350 g soli a vše rozmixujte dohladka. Zbylou sůl přesypte do mísy, přidejte rozmixovanou směs a bílky a vše promíchejte.

3 Připravte si plech, dejte na něj 1/3 solné směsi a rozprostřete ji tak, aby tvarem i velikostí odpovídala rybě, kterou na ni umístíte. Položte na ni rybu a do břišní dutiny vložte lístky petrželky a kopru a kolečka citronu. Opepřete. Na rybu naneste zbylou solnou směs a rybu jí zakryjte – hlavu a ocasní ploutev ale nechte koukat ven. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut. Potom vyjměte
z trouby a nechte ještě 15 minut dojít.

4 Na salát promíchejte olivový olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a chilli papričku. Přidejte cukety, osolte, opepřete, promíchejte a nechte chvilku odstát, než bude ryba hotová.

5 Opatrně rozbijte solnou krustu na rybě a odloupněte ji zároveň s kůží. Bylinky na salát nasekejte, vmíchejte k cuketě a podávejte společně s čerstvým bílým pečivem k rybě.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit