Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ryba v solné krustě

Pečení v solném obalu je jednou z nejstarších a zároveň nejšetrnějších technik a pro křehké rybí maso je jako stvořené.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odpočinutí pod krustou
PT35M
Pečení 0:35
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 2 kg ryba, vykuchaná (skvělý bude pstruh, mořský vlk, pražma...)
    • čerstvě mletý bílý pepř
    • čerstvé bílé pečivo k podávání

    NA SOLNOU KRUSTU

    • 1 lžíce fenyklových semínek, opražených nasucho a podrcených v hmoždíři
    • malý svazek petrželky
    • malý svazek kopru
    • 2 citrony, kůra oloupaná (bez bílé části), citrony nakrájené na kolečka
    • 2 kg hrubé mořské soli
    • 5 bílků

    NA CUKETOVÝ SALÁT

    • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 1–2 citrony, kůra nastrouhaná najemno, šťáva vymačkaná
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
    • 3 malé cukety, na tenké plátky
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • malý svazek máty, lístky otrhané
    • malý svazek bazalky, lístky otrhané

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C.

2 Na solnou krustu dejte do robotu se sekáčkem podrcený fenykl, stonky z petrželky a kopru, citronovou kůru a 350 g soli a vše rozmixujte dohladka. Zbylou sůl přesypte do mísy, přidejte rozmixovanou směs a bílky a vše promíchejte.

3 Připravte si plech, dejte na něj 1/3 solné směsi a rozprostřete ji tak, aby tvarem i velikostí odpovídala rybě, kterou na ni umístíte. Položte na ni rybu a do břišní dutiny vložte lístky petrželky a kopru a kolečka citronu. Opepřete. Na rybu naneste zbylou solnou směs a rybu jí zakryjte – hlavu a ocasní ploutev ale nechte koukat ven. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut. Potom vyjměte
z trouby a nechte ještě 15 minut dojít.

4 Na salát promíchejte olivový olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a chilli papričku. Přidejte cukety, osolte, opepřete, promíchejte a nechte chvilku odstát, než bude ryba hotová.

5 Opatrně rozbijte solnou krustu na rybě a odloupněte ji zároveň s kůží. Bylinky na salát nasekejte, vmíchejte k cuketě a podávejte společně s čerstvým bílým pečivem k rybě.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář