Kedlubnová polévka s řeřichou

Kedlubnová polévka s řeřichou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kedlubnová polévka s řeřichou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 996 kcal
Bílkoviny 35 g
Cukr 110 g
Tuky 34 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší polévka na jaro – potěší vás svěžím vzhledem, jemnou chutí i nevšedním nápadem na využití kedlubnových listů. Pokud ji ale bude-e podávat jako součást oběda, nalévejte raději menší porce, je docela sytá.

Související recepty

Suroviny

kedlubna 500 g
s pěknými listy
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná nahrubo
olivový olej
sůl
pastinák 1 ks
menší
brambory 2 ks
střední
víno bílé 100 ml
suché
vývar zeleninový 700 ml
+ na rozředění
smetana ke šlehání 100 ml
limetová šťáva
z 1/2 limety
řeřicha 1 bal

1 Kedlubny zbavte listů a listy nakrájejte nahrubo. Vložte je společně s petrželkou do mixéru se 2–3 lžícemi olivového oleje a špetkou soli a rozmixujte do podoby řídkého pesta.

2 Oloupejte kedlubny, pastinák i brambory a vše nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci zahřejte 1–2 lžíce oleje. Přidejte pastinák a opékejte 3 minuty, pak přidejte kedlubny a brambory a opékejte dalších 5 minut. Zalijte bílým vínem a nechte ho mírně odvařit. Pak zalijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň, přilijte smetanu a nechte ještě lehce přejít varem, podle potřeby zřeďte výva- rem. Dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou.

3 Polévku rozdělte do misek, pokapejte pestem a ozdobte nakrájenou řeřichou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit