Nejlepší polévka na jaro – potěší vás svěžím vzhledem, jemnou chutí i nevšedním nápadem na využití kedlubnových listů. Pokud ji ale bude-e podávat jako součást oběda, nalévejte raději menší porce, je docela sytá.
Suroviny
Postup
Kedlubny zbavte listů a listy nakrájejte nahrubo. Vložte je společně s petrželkou do mixéru se 2–3 lžícemi olivového oleje a špetkou soli a rozmixujte do podoby řídkého pesta.
Oloupejte kedlubny, pastinák i brambory a vše nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci zahřejte 1–2 lžíce oleje. Přidejte pastinák a opékejte 3 minuty, pak přidejte kedlubny a brambory a opékejte dalších 5 minut. Zalijte bílým vínem a nechte ho mírně odvařit. Pak zalijte vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň, přilijte smetanu a nechte ještě lehce přejít varem, podle potřeby zřeďte výva- rem. Dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou.
Polévku rozdělte do misek, pokapejte pestem a ozdobte nakrájenou řeřichou.