Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasické kung pao

Klasické kung pao

Hodnocení receptu
3.9/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Velmi snadné porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2323 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 275 g
Tuky 78 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kung pao, známé také jako gong bao, je oblíbené sečuánské jídlo, které si získalo celosvětovou popularitu díky jedinečné kombinaci koření a chutí. Pokrm pochází z čínské provincie Sečuán a stal se základním jídlem v mnoha čínských restauracích po celém světě. Klíčovou složkou kung pao je sečuánský pepř, který pokrmu dodává charakteristickou pikantní chuť. Dalšími základními složkami jsou sušené chilli papričky, zázvor, česnek, arašídy, sójová omáčka a umeocet.

Suroviny

nakrájená na drobné nudličky
sůl
sójová omáčka 60 ml
plus jedna lžíce do marinády
škrob 200 g
na obalení masa a zahuštění omáčky
řepkový olej 4 PL
česnek 2 stroužky
zázvor (čerstvý) 3 cm
nakrájený na drobné kostičky
podle chuti
pepř 1 špetka
drcený, nelépe sečuánský
jarní cibulka 2 ks
nebo pórek
nebo umeocet
cukr 2 ČL
voda 100 ml
nebo rýžové víno
plus trochu na ozdobení

Postup

1
Maso nasolte, přilijte lžíci sójové omáčky a nechte pár hodin marinovat. Poté ho obalte v kukuřičném škrobu a osmažte na oleji v pánvi wok. Vyndejte ho a pokračujte v přípravě omáčky.
2
Ve stejné pánvi na zbytku oleje nechte rozvonět česnek, zázvor, chilli, pepř a jarní cibulku. Přilijte sójovou omáčku, citronovou šťávu (nebo umeocet), cukr, vodu (nebo rýžové víno) a lžičku škrobu rozmíchanou v 1 dcl vody.
3
Přidejte maso a vařte ho v omáčce zhruba dvě minuty. Podávejte ozdobené jarní cibulkou a nasekanými arašídy. Nejlepší přílohou je rýže.
4

Ilustrační foto: Shutterstock

Autor: Nela123

Apetit magazín