Ostružiny, jalovčinky a červené víno, to je přímo esence podzimu! Tahle kombinace sluší nejen zvěřině, ale i daleko prostším vepřovým klobáskám, které si můžete dopřát i uprostřed pracovního týdne.
Suroviny
Postup
Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.
V pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a opékejte na něm 5 minut kousky slaniny a šalotky v celku. Přidejte česnek a opékejte 1 minutu. Pak slaninu, šalotky a česnek vyjměte z pánve a dejte na talíř stranou.
Do uvolněné pánve vložte klobásky a 5 minut opékejte ze všech stran dozlatova. Přisypte mouku a zamíchejte, seškrabte všechny výpečky. Vraťte do pánve slaninu, šalotky a česnek a vše promíchejte.
Přidejte červené víno, bobkové listy, drcené jalovčinky a 1 lžíci ostružinového džemu a nechte přejít varem.
Obsah pánve přendejte do pomalého hrnce a vařte, až je omáčka chuťově plná a trochu zhoustne: trvá to 3-4 hodiny na pomalou teplotu nebo 6-8 hodin na vyšší teplotu.
Ostružiny vložte do rendlíku, přidejte zbylou lžíci džemu a trošku vody. Zprudka chviličku povařte, jen aby ostružiny změkly. Na talíř nandejte bramborovou kaši, přidejte klobásky se šalotkami a omáčkou z vína. Přes každou porci přelijte trochu připraveného ostružinového kompotu. Ke klobáskám můžete servírovat ještě dijonskou hořčici.