Klobásky na víně s ostružinami a jalovcem

Klobásky na víně s ostružinami a jalovcem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3035 kcal
Bílkoviny 199 g
Sacharidy 267 g
Tuky 103 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostružiny, jalovčinky a červené víno, to je přímo esence podzimu! Tahle kombinace sluší nejen zvěřině, ale i daleko prostším vepřovým klobáskám, které si můžete dopřát i uprostřed pracovního týdne.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 4 plátek
na větší kousky
300 g
drobná kulatá šalotka oloupaná
česnek 2 stroužek
najemno
klobása vepřová 8 ks
čerstvá, např. chiapolata
mouka pšeničná hladká 1 PL
víno červené 200 ml
bobkový list 3 ks
1 ČL
kulička jalovec lehce podrcený
ostružinový džem 2 PL
ostružiny 175 g
bramborová kaše
k podávání

1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 V pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a opékejte na něm 5 minut kousky slaniny a šalotky v celku. Přidejte česnek a opékejte 1 minutu. Pak slaninu, šalotky a česnek vyjměte z pánve a dejte na talíř stranou.

3 Do uvolněné pánve vložte klobásky a 5 minut opékejte ze všech stran dozlatova. Přisypte mouku a zamíchejte, seškrabte všechny výpečky. Vraťte do pánve slaninu, šalotky a česnek a vše promíchejte.

4 Přidejte červené víno, bobkové listy, drcené jalovčinky a 1 lžíci ostružinového džemu a nechte přejít varem.

5 Obsah pánve přendejte do pomalého hrnce a vařte, až je omáčka chuťově plná a trochu zhoustne: trvá to 3–4 hodiny na pomalou teplotu nebo 6–8 hodin na vyšší teplotu.

6 Ostružiny vložte do rendlíku, přidejte zbylou lžíci džemu a trošku vody. Zprudka chviličku povařte, jen aby ostružiny změkly. Na talíř nandejte bramborovou kaši, přidejte klobásky se šalotkami a omáčkou z vína. Přes každou porci přelijte trochu připraveného ostružinového kompotu. Ke klobáskám můžete servírovat ještě dijonskou hořčici.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit