Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 29
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3709 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 487 g
Tuky 94 g
Vláknina 116 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a jako stvořené pro první chladné večery. Podívejte se po cizrně ve sklenici s co největšími zrnky – ať je do čeho kousnout!

Náš tip: Milujete cizrnu? Připravte si také jednoduchou cizrnu na paprice

 
Skryt pre seznam

Suroviny

datle 100 g
bez pecky, rozpůlené
olivový olej 2 PL
navíc k podávání
česnek 4 stroužky
nasekané najemno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nastrouhaný
koriandr čerstvý 1 svazek
malý, lístky i stonky nasekané každé zvlášť
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
skořice 1 svitek
z půlky citronu, navíc 2 proužky kůry (pouze žlutá část)
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 2 konzervy
celkem 800 g, propláchnutá, okapaná
K podávání
mandle plátky 40 g
opražené nasucho
malý, na klínky
uvařený

Postup

1

Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2

Polovinu rajčat a polovinu datlí vložte do mixéru a rozmixujte na pyré, to pak vlijte do pomalého hrnce společně se zbytkem rajčat.

3

Do hrnce přidejte olej, česnek, zázvor, stonky koriandru, všechno koření, citronovou kůru a 100 ml vody, osolte a opepřete. Vsypte cizrnu a promíchejte. Vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu.

4

Otevřete hrnec, vmíchejte zbytek datlí a nechte společně prohřát. Pak vyjměte citronovou kůru a podle chuti přidejte cit- ronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.

5

Podávejte pokapané troškou olivového oleje a posypané opraženými plátky mandlí a lístky koriandru společně s uvařeným kuskusem a klínky pomeranče.

NĚCO NAVÍC
Jídlo bude ještě voňavější, pokud použijete římský kmín a semínka koriandru v celku. Koření opražte nasucho na pánvičce a pak je umelte nebo rozdrťte v hmoždíři.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín