0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

3.8/5 Počet hodnocení: 20
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3709 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 487 g
Tuky 94 g
Vláknina 116 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a jako stvořené pro první chladné večery. Podívejte se po cizrně ve sklenici s co největšími zrnky – ať je do čeho kousnout!

Suroviny

konzervovaná rajčata 400 g
celá
datle 100 g
bez pecky, rozpůlené
olivový olej 2 PL
navíc k podávání
česnek 4 stroužky
nasekané najemno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nastrouhaný
koriandr čerstvý 1 svazek
malý, lístky i stonky nasekané každé zvlášť
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
skořice 1 svitek
citronová šťáva
z půlky citronu, navíc 2 proužky kůry (pouze žlutá část)
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 2 konzervy
celkem 800 g, propláchnutá, okapaná
K podávání
mandle plátky 40 g
opražené nasucho
malý, na klínky
uvařený

1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Polovinu rajčat a polovinu datlí vložte do mixéru a rozmixujte na pyré, to pak vlijte do pomalého hrnce společně se zbytkem rajčat.

3 Do hrnce přidejte olej, česnek, zázvor, stonky koriandru, všechno koření, citronovou kůru a 100 ml vody, osolte a opepřete. Vsypte cizrnu a promíchejte. Vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu.

4 Otevřete hrnec, vmíchejte zbytek datlí a nechte společně prohřát. Pak vyjměte citronovou kůru a podle chuti přidejte cit- ronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.

5 Podávejte pokapané troškou olivového oleje a posypané opraženými plátky mandlí a lístky koriandru společně s uvařeným kuskusem a klínky pomeranče.

NĚCO NAVÍC
Jídlo bude ještě voňavější, pokud použijete římský kmín a semínka koriandru v celku. Koření opražte nasucho na pánvičce a pak je umelte nebo rozdrťte v hmoždíři.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč