0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2133 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 284 g
Tuky 62 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a jako stvořené pro první chladné večery. Podívejte se po cizrně ve sklenici s co největšími zrnky – ať je do čeho kousnout!

Suroviny

rajče 400 g
celýá, konzerva
datle 100 g
bez pecky, rozpůlené
olivový olej 2 PL
navíc k podávání
česnek 4
nasekaný najemno
zázvor (čerstvý) 1 PL
nastrouhaný
koriandr 1 svazek
malý, lístky i stonky nasekané každé zvlášť
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr 1 ČL
mletý
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
skořice 1 svitek
citron 0.5 ks
šťáva, navíc 2 proužky kůry (pouze žlutá část)
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 2 ks
konzerva (400 g, propláchnutá, okapaná
K podávání
mandle 40 g
plátky, opražené nasucho
pomeranč 1 ks
malý, na klínky
kuskus
uvařený

1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Polovinu rajčat a polovinu datlí vložte do mixéru a rozmixujte na pyré, to pak vlijte do pomalého hrnce společně se zbytkem rajčat.

3 Do hrnce přidejte olej, česnek, zázvor, stonky koriandru, všechno koření, citronovou kůru a 100 ml vody, osolte a opepřete. Vsypte cizrnu a promíchejte. Vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu.

4 Otevřete hrnec, vmíchejte zbytek datlí a nechte společně prohřát. Pak vyjměte citronovou kůru a podle chuti přidejte cit- ronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.

5 Podávejte pokapané troškou olivového oleje a posypané opraženými plátky mandlí a lístky koriandru společně s uvařeným kuskusem a klínky pomeranče.

NĚCO NAVÍC
Jídlo bude ještě voňavější, pokud použijete římský kmín a semínka koriandru v celku. Koření opražte nasucho na pánvičce a pak je umelte nebo rozdrťte v hmoždíři.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit