Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a jako stvořené pro první chladné večery. Podívejte se po cizrně ve sklenici s co největšími zrnky – ať je do čeho kousnout!
Suroviny
1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.
2 Polovinu rajčat a polovinu datlí vložte do mixéru a rozmixujte na pyré, to pak vlijte do pomalého hrnce společně se zbytkem rajčat.
3 Do hrnce přidejte olej, česnek, zázvor, stonky koriandru, všechno koření, citronovou kůru a 100 ml vody, osolte a opepřete. Vsypte cizrnu a promíchejte. Vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu.
4 Otevřete hrnec, vmíchejte zbytek datlí a nechte společně prohřát. Pak vyjměte citronovou kůru a podle chuti přidejte cit- ronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.
5 Podávejte pokapané troškou olivového oleje a posypané opraženými plátky mandlí a lístky koriandru společně s uvařeným kuskusem a klínky pomeranče.
NĚCO NAVÍC
Jídlo bude ještě voňavější, pokud použijete římský kmín a semínka koriandru v celku. Koření opražte nasucho na pánvičce a pak je umelte nebo rozdrťte v hmoždíři.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jednoduché obědy, které zvládnete do 15 minut(33 receptů)
- Měsíční flexitariánský jídelníček(31 receptů)
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů)
- 30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži(30 receptů)