Chili z černých fazolí

Chili z černých fazolí

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1353 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 197 g
Tuky 40 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Černé fazole dušené se zeleninou, rajčaty a uzenou paprikou fungují i jako náplň do tacos. Pokud máte rádi pálivé, nebojte se přiostřit, fazole to snesou. Určitě nevynechte rychle naloženou cibuli, zakysanou smetanu i chilli omáčku na dochucení – bez toho to prostě není ono.

Suroviny

olivový olej 2 PL
skořice 1 svitek
bobkový list 2 ks
cibule červená 1 ks
velká, jedna polovina nasekaná najemno, druhá nakrájená na tenká půlkolečka
řapíkatý celer 2 ks
na jemné kostičky
paprika zelená 1 ks
kostičky
česnek 3 stroužek
na jemné plátky
limeta 2 ks
z půlky limety vymačkaná šťáva, zbytek nakrájený na klínky
sůl
pepř
čerstvě mletý
konzervovaná rajčata krájená 400 g
konzerva
1 ČL
uzená paprika mletá, použijte sladkou či pálivou podle vlastní chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
2 ČL
chilli omáčka chipotle
2 ks
černé fazole konzerva (400 g), opláchnuté, okapané
K podávání
zakysaná smetana
kukuřičné tortily ohřáté
chilli omáčka
k podávání, (nejlépe z papriček jalapeño nebo habanero)

1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 V pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte skořici, bobkové listy, najemno nasekanou polovinu cibule, nakrájený celer, papriku a česnek. Společně opékejte 10 minut, dokud není zelenina měkká a voňavá.

3 Mezitím naložte zbylou cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka. Vložte ji do menšího rendlíku, zalijte vroucí vodou a 1 minutu vařte. Pak slijte a nechte zcela okapat. K cibuli vlijte šťávu z půlky limety a osolte.

4 K zelenině v pánvi přidejte konzervu krájených rajčat, mleté koření a chilli omáčku chipotle a přiveďte k varu. Pak přihoďte fazole, promíchejte a celý obsah pánve přemístěte do pomalého hrnce.

5 Osolte, opepřete a vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu. Nakonec podle chuti dosolte nebo přidejte chilli.

Podávejte s tortillami, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a klínky limety. Na závěr můžete posypat lístky koriandru.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit