Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chili z černých fazolí

Chili z černých fazolí

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1353 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 197 g
Tuky 40 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Černé fazole dušené se zeleninou, rajčaty a uzenou paprikou fungují i jako náplň do tacos. Pokud máte rádi pálivé, nebojte se přiostřit, fazole to snesou. Určitě nevynechte rychle naloženou cibuli, zakysanou smetanu i chilli omáčku na dochucení – bez toho to prostě není ono.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
skořice 1 svitek
velká, jedna polovina nasekaná najemno, druhá nakrájená na tenká půlkolečka
řapíkatý celer 2 ks
na jemné kostičky
kostičky
česnek 3 stroužek
na jemné plátky
z půlky limety vymačkaná šťáva, zbytek nakrájený na klínky
sůl
pepř
čerstvě mletý
1 ČL
uzená paprika mletá, použijte sladkou či pálivou podle vlastní chuti
římský kmín 1 ČL
mletý
2 ČL
chilli omáčka chipotle
2 ks
černé fazole konzerva (400 g), opláchnuté, okapané
K podávání
kukuřičné tortily ohřáté
k podávání, (nejlépe z papriček jalapeño nebo habanero)

Postup

1

Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2

V pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte skořici, bobkové listy, najemno nasekanou polovinu cibule, nakrájený celer, papriku a česnek. Společně opékejte 10 minut, dokud není zelenina měkká a voňavá.

3

Mezitím naložte zbylou cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka. Vložte ji do menšího rendlíku, zalijte vroucí vodou a 1 minutu vařte. Pak slijte a nechte zcela okapat. K cibuli vlijte šťávu z půlky limety a osolte.

4

K zelenině v pánvi přidejte konzervu krájených rajčat, mleté koření a chilli omáčku chipotle a přiveďte k varu. Pak přihoďte fazole, promíchejte a celý obsah pánve přemístěte do pomalého hrnce.

5

Osolte, opepřete a vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu. Nakonec podle chuti dosolte nebo přidejte chilli.

6

Podávejte s tortillami, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a klínky limety. Na závěr můžete posypat lístky koriandru.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...