
Chili z černých fazolí
Černé fazole dušené se zeleninou, rajčaty a uzenou paprikou fungují i jako náplň do tacos. Pokud máte rádi pálivé, nebojte se přiostřit, fazole to snesou. Určitě nevynechte rychle naloženou cibuli, zakysanou smetanu i chilli omáčku na dochucení – bez toho to prostě není ono.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 svitek skořice
- 2 bobkové listy
- 1 velká červená cibule, jedna polovina nasekaná najemno, druhá nakrájená na tenká půlkolečka
- 2 řapíky celeru, nakrájené na jemné kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
- 2 limety, z půlky limety vymačkaná šťáva, zbytek nakrájený na klínky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 400g konzerva krájených rajčat
- 1 lžička mleté uzené papriky (použijte sladkou či pálivou podle vlastní chuti)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2–3 lžičky chilli omáčky chipotle
- 2x 400g konzerva černých fazolí, opláchnutých a okapaných
- zakysaná smetana
- ohřáté kukuřičné tortilly
- chilli omáčka k podávání (nejlépe z papriček jalapeño nebo habanero)
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.
2 V pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte skořici, bobkové listy, najemno nasekanou polovinu cibule, nakrájený celer, papriku a česnek. Společně opékejte 10 minut, dokud není zelenina měkká a voňavá.
3 Mezitím naložte zbylou cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka. Vložte ji do menšího rendlíku, zalijte vroucí vodou a 1 minutu vařte. Pak slijte a nechte zcela okapat. K cibuli vlijte šťávu z půlky limety a osolte.
4 K zelenině v pánvi přidejte konzervu krájených rajčat, mleté koření a chilli omáčku chipotle a přiveďte k varu. Pak přihoďte fazole, promíchejte a celý obsah pánve přemístěte do pomalého hrnce.
5 Osolte, opepřete a vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu. Nakonec podle chuti dosolte nebo přidejte chilli.
6 Podávejte s tortillami, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a klínky limety. Na závěr můžete posypat lístky koriandru.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář