Hovězí oháňka s pomerančem, sečuánským pepřem a badyánem

Hovězí oháňka s pomerančem, sečuánským pepřem a badyánem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7596 kcal
Bílkoviny 396 g
Cukr 707 g
Tuky 326 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí oháňka je na pomalé dušení ideální kus, maso se totiž v aromatické, mírně pikantní omáčce doslova rozplyne...

Suroviny

oháňka 1.5 kg
nasekaná na špalíky (o naporcování poproste řezníka)
česnek 5 stroužek
oloupaný, v celku
zázvor (čerstvý) 1 ks
5 cm kousek, na 6 dílků
pepř 1 ČL
podrcený, k dostání v obchodech s kořením
skořice 1 svitek
badyán 4 ks
hvězdička
sušená pomerančová kůra 4 ks
proužek, pouze oranžová část
bobkový list 4 ks
sójová omáčka 2 PL
tmavá
víno červené 175 ml
suché
pepř mletý 0.5 ČL
kuličky, podrcené
sůl
na případné dochucení
K podávání
jarní cibulka 4 ks
najemno
sezamová semínka 1 PL
nasucho opražená
rýže basmati
uvařená
pak čoi (čínské zelí)
připravené v páře

1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Všechny ingredience naskládejte do hrnce a dolijte vřelou vodou tak, aby maso bylo těsně ponořené (bude to zhruba 750 ml). Pokrm nesolte, obstará to sójová omáčka, případně můžete dosolit po dovaření. Přiklopte a nechte bublat 4–6 hodin na vysokou teplotu nebo 8–12 hodin na nízkou teplotu, dokud není maso zcela měkké a neodpadá od kosti.

3 Vyjměte kousky masa a dejte je stranou. Šťávu přelijte do vyšší nádoby přes cedník, který zachytí všechno koření, pomerančové slupky a kousky zázvoru. Nechte vychladnout a pak seberte tuk, který se usadí na hladině. Maso a přecezenou šťávu vložte na nahřátý servírovací talíř, podle potřeby dosolte.

4 Maso posypte jarní cibulkou a sezamovými semínky a podávejte s uvařenou rýží basmati a podušeným zelíčkem pak čoi.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit