Burákové kuře

Burákové kuře

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4206 kcal
Bílkoviny 227 g
Cukr 91 g
Tuky 330 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dušené maso či zelenina s arašídovým máslem a rajčaty jsou typickým jídlem pro celou západní Afriku, v Mali či Kamerunu mu říkají maafe, v Gambii domoda. Pro pomalý hrnec je tohle jídlo jako stvořené: kombinace arašídového másla, koření a chilli je neodolatelná!

Suroviny

kuřecí stehna 8 ks
menší
sůl
pepř mletý 1 ČL
drcený
rostlinný olej 4 PL
zázvor (čerstvý) 1 ks
5 cm, neoloupaný, nastrouhaný najemno
cibule 1 ks
velká, nadrobno
chilli sušené 1 ČL
sušené, podle chuti
rajčatový protlak 2 PL
koriandr 1 ČL
mletý
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
opražený nasucho, čerstvě umletý
400 g
nakrájená rajčata konzerva
arašídové máslo 200 g
s kousky, bez přidaného cukru
chilli paprička 1 ks
najemno
arašídy 50 g
pražené, solené, nasekané nahrubo
koriandr 1 svazek
malý, lístky nasekané nahrubo
rýže
dušená, k podávání

1 Kuře osolte a opepřete. Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej a pozvolna na něm 10 minut opékejte zázvor, cibuli a chilli – cibule musí změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte kuřecí stehna, rajčatový protlak a koření a společně opékejte 5 minut, aby se maso obalilo protlakem a kořením.

3 Přilijte rajčata z konzervy a přiveďte k varu, pak obsah pánve překlopte do pomalého hrnce. Přidejte arašídové máslo, 500 ml vroucí vody a trochu soli. Dobře promíchejte a zakryjte. Vařte 3–4 hodiny na vysokou teplotu nebo 6–8 hodin na nízkou, dokud kuře není měkké.

4 Podávejte s dušenou rýží posypané nakrájenou chilli papričkou, opraženými solenými arašídy a koriandrem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit