0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Burákové kuře

Burákové kuře

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4206 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 91 g
Tuky 330 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dušené maso či zelenina s arašídovým máslem a rajčaty jsou typickým jídlem pro celou západní Afriku, v Mali či Kamerunu mu říkají maafe, v Gambii domoda. Pro pomalý hrnec je tohle jídlo jako stvořené: kombinace arašídového másla, koření a chilli je neodolatelná!

Suroviny

menší
sůl
pepř mletý 1 ČL
drcený
rostlinný olej 4 PL
zázvor (čerstvý) 1 ks
5 cm, neoloupaný, nastrouhaný najemno
cibule 1 ks
velká, nadrobno
chilli sušené 1 ČL
sušené, podle chuti
rajčatový protlak 2 PL
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý
mletá
římský kmín 1 ČL
opražený nasucho, čerstvě umletý
400 g
nakrájená rajčata konzerva
s kousky, bez přidaného cukru
chilli paprička 1 ks
najemno
pražené, solené, nasekané nahrubo
koriandr čerstvý 1 svazek
malý, lístky nasekané nahrubo
rýže
dušená, k podávání

1 Kuře osolte a opepřete. Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej a pozvolna na něm 10 minut opékejte zázvor, cibuli a chilli – cibule musí změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte kuřecí stehna, rajčatový protlak a koření a společně opékejte 5 minut, aby se maso obalilo protlakem a kořením.

3 Přilijte rajčata z konzervy a přiveďte k varu, pak obsah pánve překlopte do pomalého hrnce. Přidejte arašídové máslo, 500 ml vroucí vody a trochu soli. Dobře promíchejte a zakryjte. Vařte 3–4 hodiny na vysokou teplotu nebo 6–8 hodin na nízkou, dokud kuře není měkké.

4 Podávejte s dušenou rýží posypané nakrájenou chilli papričkou, opraženými solenými arašídy a koriandrem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč