0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Burákové kuře

Burákové kuře

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4206 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 91 g
Tuky 330 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dušené maso či zelenina s arašídovým máslem a rajčaty jsou typickým jídlem pro celou západní Afriku, v Mali či Kamerunu mu říkají maafe, v Gambii domoda. Pro pomalý hrnec je tohle jídlo jako stvořené: kombinace arašídového másla, koření a chilli je neodolatelná!

Suroviny

kuřecí stehna 8 ks
menší
sůl
pepř mletý 1 ČL
drcený
rostlinný olej 4 PL
zázvor (čerstvý) 1 ks
5 cm, neoloupaný, nastrouhaný najemno
cibule 1 ks
velká, nadrobno
chilli sušené 1 ČL
sušené, podle chuti
rajčatový protlak 2 PL
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
opražený nasucho, čerstvě umletý
400 g
nakrájená rajčata konzerva
arašídové máslo 200 g
s kousky, bez přidaného cukru
chilli paprička 1 ks
najemno
arašídy 50 g
pražené, solené, nasekané nahrubo
koriandr čerstvý 1 svazek
malý, lístky nasekané nahrubo
rýže
dušená, k podávání

1 Kuře osolte a opepřete. Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej a pozvolna na něm 10 minut opékejte zázvor, cibuli a chilli – cibule musí změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte kuřecí stehna, rajčatový protlak a koření a společně opékejte 5 minut, aby se maso obalilo protlakem a kořením.

3 Přilijte rajčata z konzervy a přiveďte k varu, pak obsah pánve překlopte do pomalého hrnce. Přidejte arašídové máslo, 500 ml vroucí vody a trochu soli. Dobře promíchejte a zakryjte. Vařte 3–4 hodiny na vysokou teplotu nebo 6–8 hodin na nízkou, dokud kuře není měkké.

4 Podávejte s dušenou rýží posypané nakrájenou chilli papričkou, opraženými solenými arašídy a koriandrem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit