0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1081 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 270 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvašený, přírodně perlivý nápoj, který je plný probiotických kultur a příznivě prospívá našemu trávení – kombuchu je možno si připravit i doma. Doporučuje se pít ji ráno na lačno a během dne průběžně podle chutě a potřeby. Příprava kombuchy trvá asi půl hodinky + asi týden na louhování.

Suroviny

matečná kombucha
cukr 270 g
300 ml
nápoje z předešlé várky (tzv. naočkovaného čaje) nebo tekutinu, ve které jste matečnou houbu koupili
čaj 5 ČL
černý, nebo zelený
voda
nechlórovaná

Postup

1

Čaj zalijeme horkou vodou a necháme asi 15–20 minut louhovat.

2

Potom vmícháme a necháme rozpustit cukr.

3

Pohár/láhev, připravenou ke kvašení kombuchy důkladně vysterilizujeme horkou vodou.

4

Oslazený čaj přecedíme a vlijeme do připravené sklenice.

5

Sklenici překryjeme papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, abychom zabránili případnému vniknutí nečistot. Necháme připravený čaj vychladnout na pokojovou teplotu.

6

Do vychladlého čaje přidáme nápoj z předchozí várky a na hladinu položíme houbu.

7

Nádobu opět překryjeme ubrouskem, aby mohl proudit vzduch, ale ne nečistoty a zagumičkujeme.

8

Kvašení bude trvat asi týden.

Tip: Po vytvoření kombuchy vyjměte houby, původní i dceřinou, omyjete je od kalu, a abyste je uchovali pro další použití, ponořte je čisté do naočkovaného čaje (oslazený, smíchaný s kombuchou).

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč