Kvašený, přírodně perlivý nápoj, který je plný probiotických kultur a příznivě prospívá našemu trávení – kombuchu je možno si připravit i doma. Doporučuje se pít ji ráno na lačno a během dne průběžně podle chutě a potřeby. Příprava kombuchy trvá asi půl hodinky + asi týden na louhování.
Suroviny
Postup
Čaj zalijeme horkou vodou a necháme asi 15–20 minut louhovat.
Potom vmícháme a necháme rozpustit cukr.
Pohár/láhev, připravenou ke kvašení kombuchy důkladně vysterilizujeme horkou vodou.
Oslazený čaj přecedíme a vlijeme do připravené sklenice.
Sklenici překryjeme papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, abychom zabránili případnému vniknutí nečistot. Necháme připravený čaj vychladnout na pokojovou teplotu.
Do vychladlého čaje přidáme nápoj z předchozí várky a na hladinu položíme houbu.
Nádobu opět překryjeme ubrouskem, aby mohl proudit vzduch, ale ne nečistoty a zagumičkujeme.
Kvašení bude trvat asi týden.
Tip: Po vytvoření kombuchy vyjměte houby, původní i dceřinou, omyjete je od kalu, a abyste je uchovali pro další použití, ponořte je čisté do naočkovaného čaje (oslazený, smíchaný s kombuchou).
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com