0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1081 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 270 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvašený, přírodně perlivý nápoj, který je plný probiotických kultur a příznivě prospívá našemu trávení – kombuchu je možno si připravit i doma. Doporučuje se pít ji ráno na lačno a během dne průběžně podle chutě a potřeby. Příprava kombuchy trvá asi půl hodinky + asi týden na louhování.

Suroviny

houby
matečná kombucha
cukr 270 g
300 ml
nápoje z předešlé várky (tzv. naočkovaného čaje) nebo tekutinu, ve které jste matečnou houbu koupili
čaj 5 ČL
černý, nebo zelený
voda
nechlórovaná

Postup

1

Čaj zalijeme horkou vodou a necháme asi 15–20 minut louhovat.

2

Potom vmícháme a necháme rozpustit cukr.

3

Pohár/láhev, připravenou ke kvašení kombuchy důkladně vysterilizujeme horkou vodou.

4

Oslazený čaj přecedíme a vlijeme do připravené sklenice.

5

Sklenici překryjeme papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, abychom zabránili případnému vniknutí nečistot. Necháme připravený čaj vychladnout na pokojovou teplotu.

6

Do vychladlého čaje přidáme nápoj z předchozí várky a na hladinu položíme houbu.

7

Nádobu opět překryjeme ubrouskem, aby mohl proudit vzduch, ale ne nečistoty a zagumičkujeme.

8

Kvašení bude trvat asi týden.

Tip: Po vytvoření kombuchy vyjměte houby, původní i dceřinou, omyjete je od kalu, a abyste je uchovali pro další použití, ponořte je čisté do naočkovaného čaje (oslazený, smíchaný s kombuchou).

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit