Jak upéct tu nejlepší sváteční kachnu

Jak upéct tu nejlepší sváteční kachnu
sdílet:
Pozvěte své blízké na opravdové hody. Pomalu pečená kachna patří spolu s domácím zelím a knedlíky k jídlům, na která se nezapomíná. Poradíme vám jak na ni, aby maso bylo krásně měkké, vláčné a nevysušené, zato s křupavou kůrčičkou.

Na přípravu pečené kachny potřebujete minimum ingrediencí, zato byste si na ni měli vyhradit dostatek času. Neznamená to ale, že v kuchyni strávíte dlouhé hodiny nebo že byste v ní snad museli i spát. Na samotnou přípravu kachny na pekáč vám stačí patnáct minut. Jen musíte počítat s tím, že maso budete péct 6–7 hodin při velmi nízké teplotě. Celé kouzlo lahodného výsledku tkví právě v pomalém pečení a pekáči s pokličkou, která masu nedovolí, aby se přesušilo.

Jak upéct dokonalou kachnu

Celou kachnu bez vnitřností nejprve omyjte a dočistěte od případných zbytků peří. Pak ji důkladně osolte, zvnějšku i zevnitř a snažte se sůl dostat do všech záhybů. Poté ji ze všech stran posypte kmínem a vložte hřbetem dolů na pekáč, který co nejpřesněji sedí k její velikosti. Mírně podlijte vodou nebo pivem a přiklopte dobře přiléhající víko. Kachnu pečte v troubě předehřáté na 120 °C přibližně 6 hodin

Boží hod hezky česky

Boží hod hezky česky

Více

Na závěr můžete kachnu opět mírně podlít, zvýšit teplotu v troubě na 200 °C a dopéct bez poklice, dokud nezezlátne. Kůžička se krásně vypeče a bude křupavá. Malá rada pro závěr pečení: pokud si chcete ověřit, zda je kachní maso dokonale propečené, nepíchejte do něj nožem ani vidličkou. Zbytečně by vytekla šťáva. Místo toho raději opatrně uchopte kost stehna a zkuste lehce otočit. Pokud to jde snadno, můžete pečínku směle podávat.

Kachně s kmínem sluší klasika a za tu se i přimlouváme. Podávejte ji s červeným dušeným zelím a domácími knedlíky. Nápaditým twistem známé klasiky jsou perníkové knedlíky. Kdy jindy než na Vánoce do žemlového knedlíku přidat na kostičky nakrájený perník? 

Menu pro boží hodování

Vybrali jsme pro vás pokrmy, které s kachnou dokonale ladí. Společně tvoří tradiční menu, se kterým zazáříte nejen 25. prosince na Boží hod vánoční. V tento den se vždy podávalo to nejlepší, co mohla rodina svým návštěvám nabídnout. Obvykle to byla právě pečená kachna nebo husa. A jelikož by se První svátek vánoční měl nést nejen v duchu dobrého jídla, ale také odpočinku, vybrali jsme takové recepty, které snadno připravíte s předstihem a v daný den jen doladíte. 

Na Štěpána není pána...

Na Štěpána není pána...

Více

Jako předkrm svým milým nabídněte paštiku s čerstvým pečivem. Tu můžete nachystat i několik dní předem a uložit do lednice až do okamžiku podávání. Její chuť se nejlépe rozvine při pokojové teplotě, tak ji nezapomeňte včas vyjmout. Doporučujeme alespoň 30 minut předem. 

Jako hlavní chod tohoto hodování samozřejmě zazáří pomalu pečená pečená kachna. Přílohu necháme na vás. Ať už si k ní dáte dušené zelí a kynuté knedlíky nebo chlupaté knedlíky se špekem a cibulkou, uspokojíte všechny mlsné jazýčky.

Sladkou tečku za slavnostním hodováním udělá zmrzlinový pohár se švestkovou omáčkou a perníčky. Voňavou kořeněnou omáčku můžete připravit až několik dní předem. Skladujte ji v uzavřené sklenici v lednici. Před podáváním ji stačí krátce prohřát na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.

Spoustu dalších nápadů na sváteční hodování najdete v následujících článcích.

Související články

České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den
  • Novinky a zajímavosti

České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den

Známé štědrodenní tradice I když je všichni dobře známe nebo jsme o nich alespoň slyšeli, v ruchu povinností, které se snažíme stihnout do očekávaného Štědrého dne, můžeme na některé zvyky snadno zapomenout. Proto jsme si pro vás...

Obchod Apetit