0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřový stroganoff

Vepřový stroganoff

4.3 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2054 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 45 g
Tuky 166 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí stroganoff je klasika. Vepřová verze je méně náročná a trochu zelenější díky pórku.

Suroviny

máslo 2 PL
pórek 0.5 ks
nakrájeného na tenčí kolečka
230 g
krémové žampiony rozkrojených na čtvrtky
vepřové maso 500 g
libového na minutku (např. panenka nebo karé), nakrájeného na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
1 PL
paprika mletá
víno bílé 40 ml
smetana ke šlehání 150 ml
zakysaná smetana 3 PL
hořčice kremžská 2
estragon 2 PL
nasekaných lístků (pokud neseženete estragon, tak poslouží nasekaná hladkolistá petrželka)

1 Ve velké pánvi rozpalte máslo a poduste na něm pórek, cca 2–3 minuty, dokud nezměkne. Vyjměte z pánve a dejte stranou. Pak v uvolněné pánvi opečte dozlatova houby a také vyjměte a dejte stranou.

2 Nakrájené maso osolte a opepřete. Přidejte do pánve olivový olej a opečte na něm maso dozlatova, zaprašte paprikou a opékejte ještě další minutu (maso se musí rychle zatáhnout, a ne dusit, případně tedy maso opečte nadvakrát). Přilijte víno a nechte tekutinu malou chvilku redukovat. Mezitím společně prošlehejte obě smetany s hořčicí. Přidejte k masu a vraťte do pánve houby a pórek. Vařte asi 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne. Posypte nasekaným estragonem nebo petrželkou, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte s přílohou podle své volby – hodí se rýže, široké nudle, šťouchané brambory nebo jen bageta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Komentáře

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit