Vepřový stroganoff

Vepřový stroganoff

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (22)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2054 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 45 g
Tuky 166 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí stroganoff je klasika. Vepřová verze je méně náročná a trochu zelenější díky pórku.

Související recepty

Suroviny

máslo 2 PL
pórek 0.5 ks
nakrájeného na tenčí kolečka
230 g
krémové žampiony rozkrojených na čtvrtky
vepřové maso 500 g
libového na minutku (např. panenka nebo karé), nakrájeného na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
1 PL
paprika mletá
víno bílé 40 ml
smetana ke šlehání 150 ml
zakysaná smetana 3 PL
hořčice kremžská 2
estragon 2 PL
nasekaných lístků (pokud neseženete estragon, tak poslouží nasekaná hladkolistá petrželka)

1 Ve velké pánvi rozpalte máslo a poduste na něm pórek, cca 2–3 minuty, dokud nezměkne. Vyjměte z pánve a dejte stranou. Pak v uvolněné pánvi opečte dozlatova houby a také vyjměte a dejte stranou.

2 Nakrájené maso osolte a opepřete. Přidejte do pánve olivový olej a opečte na něm maso dozlatova, zaprašte paprikou a opékejte ještě další minutu (maso se musí rychle zatáhnout, a ne dusit, případně tedy maso opečte nadvakrát). Přilijte víno a nechte tekutinu malou chvilku redukovat. Mezitím společně prošlehejte obě smetany s hořčicí. Přidejte k masu a vraťte do pánve houby a pórek. Vařte asi 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne. Posypte nasekaným estragonem nebo petrželkou, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte s přílohou podle své volby – hodí se rýže, široké nudle, šťouchané brambory nebo jen bageta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Komentáře

Apetit magazín

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit