0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špagetová dýně zapečená se sýrem

Špagetová dýně zapečená se sýrem

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 10 minut Velmi snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1620 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 51 g
Tuky 125 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte špagetovou dýni? Ne? Tak to musíte rychle napravit. Je totiž báječná!

Suroviny

dýně 2 ks
špagetová dýně menší
smetana na vaření 250 ml
bazalkové pesto 4 PL
+ k podávání
oregano 1 ČL
mražený listový špenát 260 g
povoleného a dobře vyždímaného
ricotta 125 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
chilli sušené špetka
nebo podle chuti
sýr 150 g
sýr gruyère nastrouhaného (nebo jiného tvrdého, chuťově výrazného sýra)
mozzarella 100 g
nastrouhané
tymián
lze nahradit oreganem, na ozdobu

1 Rozpalte troubu na 220°C. Špagetové dýně rozřízněte napůl (pozor, jde to ztuha, můžete si pomoci tak, že dýni vložíte na 3 minuty do mikrovlnné trouby, kde mírně změkne) a vydlabejte semínka.

2 V míse smíchejte smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochuťte solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmíchejte 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.

3 Všechny 4 poloviny dýně vložte do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolte je a opepřete. Zbytek gruyèru rozprostřete do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvěte mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypte zbytkem mozzarelly. Zakryjte pekáček volně alobalem a vložte do trouby.

4 Pečte 20 minut, pak sundejte alobal a pečte další 20 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající.

Vyjměte, nechte 5 minut stát, pak vidličkou rozrušte dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní. Posypte tymiánem nebo oreganem a podávejte s dalším pestem na případné pokapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit