Znáte špagetovou dýni? Ne? Tak to vás musíme seznámit. A to konkrétně s tímto receptem na zapečenou špagetovou dýni se sýrem. Je rychlá, skvělá a naprosto úžasná. Naplněnou dýni po upečení promíchejte, abyste propojili její ‚špagetová vlákna‘ s rozpečeným sýrem.
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 220 °C. Špagetové dýně rozřízněte napůl (pozor, jde to ztuha, můžete si pomoci tak, že dýni vložíte na 3 minuty do mikrovlnné trouby, kde mírně změkne) a vydlabejte semínka.
V míse smíchejte smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochuťte solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmíchejte 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.
Všechny 4 poloviny dýně vložte do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolte je a opepřete. Zbytek gruyèru rozprostřete do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvěte mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypte zbytkem mozzarelly. Zakryjte pekáček volně alobalem a vložte do trouby.
Pečte 20 minut, pak sundejte alobal a pečte další 20 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající.
Vyjměte, nechte 5 minut stát, pak vidličkou rozrušte dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní. Posypte tymiánem nebo oreganem a podávejte s dalším pestem na případné pokapání.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak děti naučit jíst více zeleniny?(24 receptů )
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )