Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kotlety v pomerančové marinádě s tapenádou
Kotlety v pomerančové marinádě s tapenádou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety v pomerančové marinádě s tapenádou

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2227 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 187 g
Tuky 107 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Často se nám stane, že si dovezeme z dovolené nějakou specialitu jako suvenýr. Během dovolené ji jíme téměř ke všemu, ale jakmile se octneme doma, uklidíme ji do spíže a zapomeneme, jak je skvělá. V tomto případě tento smutný osud málem potkat olivovou tapenádu. A to by byla škoda! Upekli jsme k ní skvělé kotlety vonící po pomerančích a brambůrky se zlatou slupkou. Středomořská hostina může začít!

Související recepty

Suroviny

vývar zeleninový 100 ml
česnek 4 stroužky
olivová pasta 3 PL
tmavá olivová tapenáda (viz Něco navíc)
med 1 PL
tymián 5 snítek
+ na ozdobení
kajenský pepř 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
na kolečka
olivový olej 3 PL
kotleta 4 ks
se slupkou, vydrhnuté nebo zámecké brambory
mandle plátky 3 PL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200°C. Vlijte do misky vývar. Z jednoho pomeranče ostrouhejte přímo do misky kůru, pak z obou vymačkejte šťávu a přidejte k vývaru. Nastrouhejte do mísy na jemném struhadle česnek, přidejte tapenádu a med. Z části tymiánu odrhněte lístky, abyste získali cca 1 lžičku lístků a přidejte je do směsi. Nakonec vmíchejte protlak a přidejte kajenský pepř. Osolte, dobře promíchejte.

2

Na dno hlubšího pekáčku rozložte kolečka cibule a pokapejte je olejem. Vložte do pekáčku kotlety, osolte je, opepřete, pokapejte olejem. Rozložte kolem masa brambory, zalijte připravenou omáčkou, přidejte zbylé snítky tymiánu a zakryté alobalem duste v troubě cca 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte ještě dalších 15—20 minut.

3

Na závěr posypte mandlovými lupínky a vraťte na pár minut do trouby, aby lupínky zezlátly. Pokud chcete, můžete zdobit čerstvým tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Tapenádu můžete připravit i doma. Vezměte 160 g naložených černých oliv bez pecky, okapaných a vložte je do malého mixéru se sekacím nástavcem. Přidejte
1 lžíci kaparů, 2 filátka ančoviček, 1 lžíci červeného vinného octa a zalijte 40 ml olivového oleje. Rozmixujte podle volby do hladší nebo hrubší konzistence. Základní recept můžete obměnit dle chuti, přidat stroužek česneku nebo hrst hladkolisté petrželky. Skladujte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...