Často se nám stane, že si dovezeme z dovolené nějakou specialitu jako suvenýr. Během dovolené ji jíme téměř ke všemu, ale jakmile se octneme doma, uklidíme ji do spíže a zapomeneme, jak je skvělá. V tomto případě tento smutný osud málem potkat olivovou tapenádu. A to by byla škoda! Upekli jsme k ní skvělé kotlety vonící po pomerančích a brambůrky se zlatou slupkou. Středomořská hostina může začít!
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200°C. Vlijte do misky vývar. Z jednoho pomeranče ostrouhejte přímo do misky kůru, pak z obou vymačkejte šťávu a přidejte k vývaru. Nastrouhejte do mísy na jemném struhadle česnek, přidejte tapenádu a med. Z části tymiánu odrhněte lístky, abyste získali cca 1 lžičku lístků a přidejte je do směsi. Nakonec vmíchejte protlak a přidejte kajenský pepř. Osolte, dobře promíchejte.
Na dno hlubšího pekáčku rozložte kolečka cibule a pokapejte je olejem. Vložte do pekáčku kotlety, osolte je, opepřete, pokapejte olejem. Rozložte kolem masa brambory, zalijte připravenou omáčkou, přidejte zbylé snítky tymiánu a zakryté alobalem duste v troubě cca 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte ještě dalších 15—20 minut.
Na závěr posypte mandlovými lupínky a vraťte na pár minut do trouby, aby lupínky zezlátly. Pokud chcete, můžete zdobit čerstvým tymiánem.
NĚCO NAVÍC
Tapenádu můžete připravit i doma. Vezměte 160 g naložených černých oliv bez pecky, okapaných a vložte je do malého mixéru se sekacím nástavcem. Přidejte
1 lžíci kaparů, 2 filátka ančoviček, 1 lžíci červeného vinného octa a zalijte 40 ml olivového oleje. Rozmixujte podle volby do hladší nebo hrubší konzistence. Základní recept můžete obměnit dle chuti, přidat stroužek česneku nebo hrst hladkolisté petrželky. Skladujte v lednici.