Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kotlety v pomerančové marinádě s tapenádou
Kotlety v pomerančové marinádě s tapenádou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety v pomerančové marinádě s tapenádou

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2227 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 187 g
Tuky 107 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Často se nám stane, že si dovezeme z dovolené nějakou specialitu jako suvenýr. Během dovolené ji jíme téměř ke všemu, ale jakmile se octneme doma, uklidíme ji do spíže a zapomeneme, jak je skvělá. V tomto případě tento smutný osud málem potkat olivovou tapenádu. A to by byla škoda! Upekli jsme k ní skvělé kotlety vonící po pomerančích a brambůrky se zlatou slupkou. Středomořská hostina může začít!

Suroviny

vývar zeleninový 100 ml
česnek 4 stroužky
olivová pasta 3 PL
tmavá olivová tapenáda (viz Něco navíc)
med 1 PL
tymián 5 snítek
+ na ozdobení
kajenský pepř 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
na kolečka
olivový olej 3 PL
kotleta 4 ks
se slupkou, vydrhnuté nebo zámecké brambory
mandle plátky 3 PL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200°C. Vlijte do misky vývar. Z jednoho pomeranče ostrouhejte přímo do misky kůru, pak z obou vymačkejte šťávu a přidejte k vývaru. Nastrouhejte do mísy na jemném struhadle česnek, přidejte tapenádu a med. Z části tymiánu odrhněte lístky, abyste získali cca 1 lžičku lístků a přidejte je do směsi. Nakonec vmíchejte protlak a přidejte kajenský pepř. Osolte, dobře promíchejte.

2

Na dno hlubšího pekáčku rozložte kolečka cibule a pokapejte je olejem. Vložte do pekáčku kotlety, osolte je, opepřete, pokapejte olejem. Rozložte kolem masa brambory, zalijte připravenou omáčkou, přidejte zbylé snítky tymiánu a zakryté alobalem duste v troubě cca 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte ještě dalších 15—20 minut.

3

Na závěr posypte mandlovými lupínky a vraťte na pár minut do trouby, aby lupínky zezlátly. Pokud chcete, můžete zdobit čerstvým tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Tapenádu můžete připravit i doma. Vezměte 160 g naložených černých oliv bez pecky, okapaných a vložte je do malého mixéru se sekacím nástavcem. Přidejte
1 lžíci kaparů, 2 filátka ančoviček, 1 lžíci červeného vinného octa a zalijte 40 ml olivového oleje. Rozmixujte podle volby do hladší nebo hrubší konzistence. Základní recept můžete obměnit dle chuti, přidat stroužek česneku nebo hrst hladkolisté petrželky. Skladujte v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč