Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové kotlety s hruškami

Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít!

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
PT10M
Opékání 0:10
Maso

Ingredience

    • 4 vepřové kotlety s kostí cca 2,5cm silné
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 1 lžička vločkové soli
    • 4 lžičky + 2 lžíce olivového oleje
    • čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 2 lžičky nadrobno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu + snítky na ozdobení
    • 2 lžičky nadrobno nasekaných čerstvých lístků tymiánu + snítky na ozdobení
    • 30 g másla + 20 g navíc na dokončení omáčky
    • cca 4 menší hrušky, rozpůlené a zbavené jádřince
    • 60 ml čerstvé jablečné (nepříliš sladké) šťávy
    • 2 lžíce tekutého medu
    • 60 ml bourbonu
    • citronová šťáva podle chuti

Příprava jídla

Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran posypte cukrem a solí. Odložte zakryté na 30 minut. Pak každou z kotlet potřete z obou stran 1 lžičkou oleje, opepřete a vetřete do ní čtvrtinu rozmarýnu a tymiánu.

2 Ve velké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejte 30 g másla a 2 lžíce oleje tak, aby tuk začal pableskovat a vhozený drobek pečiva začal prskat. Pak vložte kotlety a mezi ně a kolem nich hrušky řezem dolů. Opékejte 5 minut, aby kotlety získaly zespodu zlatohnědou barvu. Potom kotlety obraťte a opékejte 5 minut i z druhé strany.

3 Zkontrolujte, zda se hrušky nepřipalují – měly by mít barvu tmavého medu. Pokud jsou hotové dřív než maso, vyjměte je a odložte stranou. Zkontrolujte teplotu kotlet v nejsilnějším místě teploměrem do masa (či orientačně naříznutím nebo napíchnutím a sledováním šťávy, která nesmí být růžová) – teploměr by měl ukázat 63°C. Hrušky i hotové maso přesuňte do pekáčku
a udržujte teplé. Ztlumte oheň a do pánve vlijte jablečnou šťávu, med, bourbon a citronovou šťávu podle chuti. Prošlehejte a na závěr v omáčce rozpusťte 20 g másla. Omáčku nalijte do pekáčku ke kotletám a hruškám a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Podávejte například s pečenými bramborami anebo s klínkem bramborového koláče.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Pstruh na salátu s kapustou

Bramborový koláč se sýrem

Květákové kung pao

REKLAMA

Přidat komentář