
Vepřové kotlety s hruškami
Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít!
Ingredience
- 4 vepřové kotlety s kostí cca 2,5cm silné
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička vločkové soli
- 4 lžičky + 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 lžičky nadrobno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu + snítky na ozdobení
- 2 lžičky nadrobno nasekaných čerstvých lístků tymiánu + snítky na ozdobení
- 30 g másla + 20 g navíc na dokončení omáčky
- cca 4 menší hrušky, rozpůlené a zbavené jádřince
- 60 ml čerstvé jablečné (nepříliš sladké) šťávy
- 2 lžíce tekutého medu
- 60 ml bourbonu
- citronová šťáva podle chuti
Příprava jídla
1 Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran posypte cukrem a solí. Odložte zakryté na 30 minut. Pak každou z kotlet potřete z obou stran 1 lžičkou oleje, opepřete a vetřete do ní čtvrtinu rozmarýnu a tymiánu.
2 Ve velké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejte 30 g másla a 2 lžíce oleje tak, aby tuk začal pableskovat a vhozený drobek pečiva začal prskat. Pak vložte kotlety a mezi ně a kolem nich hrušky řezem dolů. Opékejte 5 minut, aby kotlety získaly zespodu zlatohnědou barvu. Potom kotlety obraťte a opékejte 5 minut i z druhé strany.
3 Zkontrolujte, zda se hrušky nepřipalují – měly by mít barvu tmavého medu. Pokud jsou hotové dřív než maso, vyjměte je a odložte stranou. Zkontrolujte teplotu kotlet v nejsilnějším místě teploměrem do masa (či orientačně naříznutím nebo napíchnutím a sledováním šťávy, která nesmí být růžová) – teploměr by měl ukázat 63°C. Hrušky i hotové maso přesuňte do pekáčku
a udržujte teplé. Ztlumte oheň a do pánve vlijte jablečnou šťávu, med, bourbon a citronovou šťávu podle chuti. Prošlehejte a na závěr v omáčce rozpusťte 20 g másla. Omáčku nalijte do pekáčku ke kotletám a hruškám a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Podávejte například s pečenými bramborami anebo s klínkem bramborového koláče.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Zdenka Homolová
5. Prosinec 2020 22:27