Kotlety v parmazánové omáčce

Kotlety v parmazánové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety v parmazánové omáčce

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2320 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 36 g
Tuky 188 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li doma malé milovníky parmazánu, tímhle jídlem je zaručeně potěšíte. Solte už jen velmi mírně, parmazán je sám o sobě vydatným zdrojem soli.

Suroviny

kotleta 4 ks
bez kosti, či 4 plátky z vepřové kýty, silné cca 2 cm
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
Na parmazánovou omáčku
máslo 2 PL
česnek 2 stroužky
podrcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar kuřecí 120 ml
smetana ke šlehání 240 ml
parmazán 65 g
strouhaný
petrželka
hladkolistá, na posypání

Postup

1

Kotlety či plátky z kýty dobře osolte a opepřete. Rozpalte těžší pánev, dejte do ní lžíci oleje a lžíci másla a na rozpáleném tuku opékejte maso, zhruba 4 minuty po každé straně. Pak vyjměte z pánve, přesuňte na talíř a uchovejte v teple – můžete například zabalit talíř do alobalu a vložit ho do trouby vyhřáté na cca 50°C.

2

Na omáčku snižte plamen na střední. Do pánve přidejte 2 lžíce másla a přihoďte podrcený česnek. Minutu opékejte, vsypte mouku a opečte ji na zlatavou jíšku. Přilijte vývar, dobře rozmíchejte a nechte 15 minut vařit. Přilijte smetanu a zvolna ještě chvíli vařte, pak vsypte parmazán a nechte ho v omáčce rozpustit. Vraťte do omáčky maso, posypte petrželkou a servírujte – dobrou přílohou jsou nudle, bramborová kaše i rýže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit