Kotlety v parmazánové omáčce

Kotlety v parmazánové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kotlety v parmazánové omáčce

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2320 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 36 g
Tuky 188 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li doma malé milovníky parmazánu, tímhle jídlem je zaručeně potěšíte. Solte už jen velmi mírně, parmazán je sám o sobě vydatným zdrojem soli.

Suroviny

kotleta 4 ks
bez kosti, či 4 plátky z vepřové kýty, silné cca 2 cm
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
Na parmazánovou omáčku
máslo 2 PL
česnek 2 stroužky
podrcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar kuřecí 120 ml
smetana ke šlehání 240 ml
parmazán 65 g
strouhaný
petrželka
hladkolistá, na posypání

Postup

1

Kotlety či plátky z kýty dobře osolte a opepřete. Rozpalte těžší pánev, dejte do ní lžíci oleje a lžíci másla a na rozpáleném tuku opékejte maso, zhruba 4 minuty po každé straně. Pak vyjměte z pánve, přesuňte na talíř a uchovejte v teple – můžete například zabalit talíř do alobalu a vložit ho do trouby vyhřáté na cca 50°C.

2

Na omáčku snižte plamen na střední. Do pánve přidejte 2 lžíce másla a přihoďte podrcený česnek. Minutu opékejte, vsypte mouku a opečte ji na zlatavou jíšku. Přilijte vývar, dobře rozmíchejte a nechte 15 minut vařit. Přilijte smetanu a zvolna ještě chvíli vařte, pak vsypte parmazán a nechte ho v omáčce rozpustit. Vraťte do omáčky maso, posypte petrželkou a servírujte – dobrou přílohou jsou nudle, bramborová kaše i rýže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit