0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krambl ze sušeného ovoce

Krambl ze sušeného ovoce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krambl ze sušeného ovoce

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3192 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 486 g
Tuky 87 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte se okouzlit sušeným ovocem s vůní svařeného vína schovaným pod vrstvou křupavé drobenky... Lepší zimní dezert budete hledat jen těžko.

Suroviny

sušené ovoce 350 g
směs: sultánky, velké zlaté rozinky, švestky, jablka, meruňky, fíky, brusinky... – vše propláchnuté horkou vodou.
víno červené 300 ml
koření 1 bal
1 mušelínový sáček nebo čajové sítko s kořením do svařáku – skořice, hřebíček a nové koření
pomerančová kůra
dlouhá hoblina kůry z biopomeranče
krupicový cukr 50 g
smetana ke šlehání
hustá 40%, lze nahradit vanilkovou zmrzlinou, k podávání
Na drobenku
mouka celozrnná 200 g
perníkové koření 0.25 ČL
lze nahradit mixed spice (prodává Marks & Spencer)
sůl 1 špetka
máslo 100 g
chlazené a na kostky
třtinový cukr 100 g

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Mřížku vložte na střed, na ni dejte rozpálit plech.

2 Pokud je to potřeba, nakrájejte sušené ovoce na menší kousky. Dejte je do smaltovaného rendlíku (nebo jiného, jenž nereaguje s kyselými složkami) a přidejte víno, koření, pomerančovou kůru a cukr. Zvolna zahřejte a na malém plameni nechte bublat 10 minut. Nechte vychladnout.

3 Vyjměte pomerančovou kůru a koření (víno se téměř vstřebá). Ovoce vložte do středně velké zapékací nádoby.

4 Na drobenku v kuchyňském robotu rozmixujte mouku, koření, špetku soli a máslo, až se začnou tvořit hrudky (drobenku můžete zpracovat i pomocí prstů). Dejte ji do mísy a vmíchejte cukr. Posypte ovoce, přičemž dejte trochu více směrem ke středu. Vložte do trouby na rozpálený plech a pečte 25 minut dozlatova.

5 Vyjměte, nechte 5 minut odpočinout a pak podávejte se zmrzlinou či smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit