Nechte se okouzlit sušeným ovocem s vůní svařeného vína schovaným pod vrstvou křupavé drobenky... Lepší zimní dezert budete hledat jen těžko.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Mřížku vložte na střed, na ni dejte rozpálit plech.
2 Pokud je to potřeba, nakrájejte sušené ovoce na menší kousky. Dejte je do smaltovaného rendlíku (nebo jiného, jenž nereaguje s kyselými složkami) a přidejte víno, koření, pomerančovou kůru a cukr. Zvolna zahřejte a na malém plameni nechte bublat 10 minut. Nechte vychladnout.
3 Vyjměte pomerančovou kůru a koření (víno se téměř vstřebá). Ovoce vložte do středně velké zapékací nádoby.
4 Na drobenku v kuchyňském robotu rozmixujte mouku, koření, špetku soli a máslo, až se začnou tvořit hrudky (drobenku můžete zpracovat i pomocí prstů). Dejte ji do mísy a vmíchejte cukr. Posypte ovoce, přičemž dejte trochu více směrem ke středu. Vložte do trouby na rozpálený plech a pečte 25 minut dozlatova.
5 Vyjměte, nechte 5 minut odpočinout a pak podávejte se zmrzlinou či smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Někdo to rád horké!(14 receptů)