Favorit velké části redakce – očarovala nás nakyslá chuť jablek v kombinaci s hutnými sušenými švestkami.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Rozbalte těsto filo na pečicím papíru a potřete rozpuštěným máslem. Nechte ho takhle odpočinout a vyschnout 15–20 minut.
Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřince. Nakrájejte je na plátky a sušené švestky na čtvrtky.
V míse ovoce promíchejte s armagnacem, cukrem a citronovou kůrou a přesuňte ho do středně velké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut.
Těsto filo shrňte a rozlámejte. Vyjměte zapékací nádobu z trouby a posyp te těstem filo, aby úlomky trčely ozdobně nahoru. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.
Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.
NĚCO NAVÍC
- Filo je těsto původem z Řecka a Turecka. Nahrazuje zde listové těsto, přičemž tenoučké archy těsta se potírají rozpuštěným máslem a skládají na sebe. Koupíte ho mražené v Marks & Spencer (500 g za 69,90 Kč) nebo v obchodech s řeckými či arabskými specialitami (např. Olympia, www.recky-obchod.cz, Farah).
- Vanilkovou omáčku koupíte hotovou v IKEA (500 ml za 29 Kč) nebo jako Tatra Crème – vanilkové šodó v běžné obchodní síti (500 g kolem 30 Kč).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Někdo to rád horké!(14 receptů )
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů )