0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8321 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 1657 g
Tuky 83 g
Vláknina 228 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Favorit velké části redakce – očarovala nás nakyslá chuť jablek v kombinaci s hutnými sušenými švestkami.

Suroviny

filo těsto 4 plátky
viz Něco navíc
máslo 100 g
rozpuštěné
pevná, kyselá – např. Granny Smith
sušené švestky 16 ks
bez pecek
lze nahradit koňakem nebo brandy
krupicový cukr 3 PL
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
moučkový cukr
na posypání
vanilková omáčka
viz Něco navíc, nebo vanilková zmrzlina k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Rozbalte těsto filo na pečicím papíru a potřete rozpuštěným máslem. Nechte ho takhle odpočinout a vyschnout 15–20 minut.

2

Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřince. Nakrájejte je na plátky a sušené švestky na čtvrtky.

3

V míse ovoce promíchejte s armagnacem, cukrem a citronovou kůrou a přesuňte ho do středně velké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut.

4

Těsto filo shrňte a rozlámejte. Vyjměte zapékací nádobu z trouby a posyp te těstem filo, aby úlomky trčely ozdobně nahoru. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.

5

Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC

  • Filo je těsto původem z Řecka a Turecka. Nahrazuje zde listové těsto, přičemž tenoučké archy těsta se potírají rozpuštěným máslem a skládají na sebe. Koupíte ho mražené v Marks & Spencer (500 g za 69,90 Kč) nebo v obchodech s řeckými či arabskými specialitami (např. Olympia, www.recky-obchod.cz, Farah).
  • Vanilkovou omáčku koupíte hotovou v IKEA (500 ml za 29 Kč) nebo jako Tatra Crème – vanilkové šodó v běžné obchodní síti (500 g kolem 30 Kč).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč