Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

4.8/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8321 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 1657 g
Tuky 83 g
Vláknina 228 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Favorit velké části redakce – očarovala nás nakyslá chuť jablek v kombinaci s hutnými sušenými švestkami.

Suroviny

filo těsto 4 plátky
viz Něco navíc
máslo 100 g
rozpuštěné
pevná, kyselá – např. Granny Smith
sušené švestky 16 ks
bez pecek
lze nahradit koňakem nebo brandy
nastrouhaná z 1 biocitronu
na posypání
vanilková omáčka
viz Něco navíc, nebo vanilková zmrzlina k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Rozbalte těsto filo na pečicím papíru a potřete rozpuštěným máslem. Nechte ho takhle odpočinout a vyschnout 15–20 minut.

2

Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřince. Nakrájejte je na plátky a sušené švestky na čtvrtky.

3

V míse ovoce promíchejte s armagnacem, cukrem a citronovou kůrou a přesuňte ho do středně velké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut.

4

Těsto filo shrňte a rozlámejte. Vyjměte zapékací nádobu z trouby a posyp te těstem filo, aby úlomky trčely ozdobně nahoru. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut dozlatova.

5

Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.

NĚCO NAVÍC

  • Filo je těsto původem z Řecka a Turecka. Nahrazuje zde listové těsto, přičemž tenoučké archy těsta se potírají rozpuštěným máslem a skládají na sebe. Koupíte ho mražené v Marks & Spencer (500 g za 69,90 Kč) nebo v obchodech s řeckými či arabskými specialitami (např. Olympia, www.recky-obchod.cz, Farah).
  • Vanilkovou omáčku koupíte hotovou v IKEA (500 ml za 29 Kč) nebo jako Tatra Crème – vanilkové šodó v běžné obchodní síti (500 g kolem 30 Kč).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...