Karamel, banány a skořice jsou sestava, která spolu skvěle ladí. Dezert je hodně vydatný, proto ho podávejte k lehčím jídlům.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Oloupejte banány a nakrájejte na silné plátky. Rozložte je do zapékací nádoby. Rozmíchejte smetanu s cukrem a zalijte banány.
Z mouky, kypřicího prášku, špetky soli a másla vypracujte drobenku. Přimíchejte cukr a skořici. Vidličkou dobře promíchejte mléko a melasu. Přilijte do mísy k moučné směsi a rychle vypracujte měkké těsto. Dejte ho na pomoučněný vál a krátce prohněťte dohladka. Dlaní roztlačte nebo vyválejte na 2 cm silný plát. Kulatým vykrajovátkem o průměru asi 3 cm vykrájejte bochánky. Zbylé okraje zpracujte, vyválejte znovu a opět vykrájejte. Banánovou směs pokryjte bochánky.
Potřete trochou mléka, posypte krupicovým cukrem a pečte 15–20 minut, až bochánky vyběhnou a zezlátnou. Pokud se bochánky pečou příliš rychle a banány jsou ještě syrové, překryjte nádobu alobalem. Podávejte horké se zmrzlinou či smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Někdo to rád horké!(14 receptů )
- Sladké banány: 35 nevšedních dezertů(35 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )