Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na placato marinované v podmáslí
Kuře na placato marinované v podmáslí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře na placato marinované v podmáslí

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 785 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 69 g
Tuky 32 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře marinované v podmáslí a pečené na placato se může pochlubit extra vypečenou kůžičkou a šťavnatým nasem. Čím déle budete kuře marinovat, tím křehčí bude mít maso a vypečenější kůži. Základ je však kuře dobře osolit. S marinádou můžete i experimentovat, například přidat drcený česnek nebo bylinky – vynikající je jemně nasekaný rozmarýn. Doporučujeme ho podávat s hranolky a zeleninovým salátem à la coleslaw.

Související recepty

Suroviny

menší
sůl 2 ČL
+ na kuře
pepř
čerstvě mletý
k podávání
Na salát à la coleslaw
na tenké proužky
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená na tenké nudličky julienne (nebo nastrouhaná)
střední, oloupaná a nakrájená na tenké nudličky julienne
little gem salát 3 ks
nakrájený na tenké nudličky
majonéza 2 PL
vinný ocet červený 2 PL
římský kmín 1 ČL
celý, na sucho opražený
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Upravte kuře ‚naplacato‘. Z kuřete odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuře prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Pak kuře důkladně osolte a nechte 30 minut odpočívat.

2

Do podmáslí vmíchejte 2 lžičky soli a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak kuře položte do ploché nádoby, zalijte podmáslím a zakryjte – kuře by ideálně mělo být tekutinou pokryté, pokud není, tak během marinování několikrát maso otočte. Uložte nejméně na 4 hodiny do chladničky, kuře však můžete marinovat až 24 hodin.

3

Kuře před pečením včas vyndejte a nechte dojít pokojové teploty. Troubu rozehřejte na 200°C. Vyjměte kuře z podmáslí a nechte jej dobře okapat (nevadí, když trochu na mase zůstane), marinádu vyhoďte. Kuře v mělkém pekáčku umístěte do středu vyhřáté trouby. Jakmile začne zlátnout, snižte teplotu na 180°C a dopékejte, dokud není hotové – když
do něj píchnete, měla by z něj vytékat čirá šťáva. Upečené kuře nechte 10 minut odpočinout, pak porcujte.

4

Promíchejte všechny přísady na salát. Kuře podávejte se salátem, hranolky a případně výpekem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín