Kuře marinované v podmáslí a pečené na placato se může pochlubit extra vypečenou kůžičkou a šťavnatým nasem. Čím déle budete kuře marinovat, tím křehčí bude mít maso a vypečenější kůži. Základ je však kuře dobře osolit. S marinádou můžete i experimentovat, například přidat drcený česnek nebo bylinky – vynikající je jemně nasekaný rozmarýn. Doporučujeme ho podávat s hranolky a zeleninovým salátem à la coleslaw.
Suroviny
Postup
Upravte kuře ‚naplacato‘. Z kuřete odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuře prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Pak kuře důkladně osolte a nechte 30 minut odpočívat.
Do podmáslí vmíchejte 2 lžičky soli a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak kuře položte do ploché nádoby, zalijte podmáslím a zakryjte – kuře by ideálně mělo být tekutinou pokryté, pokud není, tak během marinování několikrát maso otočte. Uložte nejméně na 4 hodiny do chladničky, kuře však můžete marinovat až 24 hodin.
Kuře před pečením včas vyndejte a nechte dojít pokojové teploty. Troubu rozehřejte na 200°C. Vyjměte kuře z podmáslí a nechte jej dobře okapat (nevadí, když trochu na mase zůstane), marinádu vyhoďte. Kuře v mělkém pekáčku umístěte do středu vyhřáté trouby. Jakmile začne zlátnout, snižte teplotu na 180°C a dopékejte, dokud není hotové – když
do něj píchnete, měla by z něj vytékat čirá šťáva. Upečené kuře nechte 10 minut odpočinout, pak porcujte.
Promíchejte všechny přísady na salát. Kuře podávejte se salátem, hranolky a případně výpekem.