Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší grilované kuře: Správná teplota a dobrá marináda jsou základ úspěchu. O ostatní se postará gril nebo trouba

Jak na nejlepší grilované kuře: Správná teplota a dobrá marináda jsou základ úspěchu. O ostatní se postará gril nebo trouba
ZDROJ: Apetit

Grilované kuře je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě. Svou popularitu si získalo díky jednoduché přípravě, bohaté chuti a možnosti variací, které uspokojí každého gurmána. Připravte si grilované kuře na grilu nebo v troubě. V obou případech zabodujete – a to téměř bez práce.

Marináda na grilované kuře

Základem šťavnatého grilovaného kuřete je dobrá marináda. Marináda může být jednoduchá, složená jen z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy, nebo složitější s použitím bylinek (tymián, estragon, rozmarýn atd.), česneku, medu a různých druhů koření. Marinování kuřete je důležité nejen pro chuť, ale také pro to, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké. Zbylou marinádou použijte na potírání kuřete.

  • V marinádě by rozhodně neměla chybět ‚kyselá složka‘ – ocet, citronová šťáva atd.
  • Abyste získali křupavou kůrčičku, přidejte do marinády mimo jiné také ‚sladkou složku‘ – cukr, med, javorový sirup atd. Právě díky zkaramelizování těchto ingrediencí dostanete do masa lehce nasládlou chuť, která se skvěle pojí s chutí kouře z grilu.

Grilovací minimum

Grilování může být umění samo o sobě, a i když se nejedná o žádnou velkou alchymii, je několik důležitých zásad, které je nutné dodržet. Nejen pro dokonalou chuť, ale také abyste předešli případným zdravotním rizikům.

  • Důležité je zvolit správnou teplotu a typ grilu. Ideální je gril s poklopem, který umožní rovnoměrné propečení.
  • Kuře grilujte na střední teplotě okolo 180 °C.
  • Během grilování je dobré kuře pravidelně potírat marinádou, aby zůstalo šťavnaté a získalo krásnou zlatavou kůrku.
  • Pozor na grilování nad velkým žárem nebo otevřeným ohněm. Snadno se může stát, že maso bude na porvchu opečené a křupavé, kdežto uvnitř ještě syrové.

Jak grilovat kuře na grilu?

Možností, jak grilovat kuře, je hned několik. Buď vcelku, a to napíchnuté na jehlici, nasazené na stojánek (případně plechovce od piva), nebo můžete vyzkoušet kuře ‚naplacato‘, tedy rozložené na roštu. Nebo kuře naporcovat na jednotlivé části – stehna, křídla, prsa. Pečte je nejlépe na grilovací podložce nebo v hliníkových miskách. Zabráníte tomu, aby menší části propadly grilovacím roštem do ohniště.

Grilujte nepřímým žárem pod poklopem a mějte při ruce teploměr, s jehož pomocí můžete kontrolovat, zda už je maso uvnitř hotové.

  • Vnitřní teplota kuřete grilovaného vcelku by v jeho nejmasitější části – prsou – měla dosáhnout minimálně 75 °C, u kostí (např. stehna) by se teplota měla pohybovat okolo 85 °C.
  • Pokud si chcete být opravdu jisti, že je maso bezpečné, ponechte kuře na grilu až do vnitřní teploty 82–95 °C.
  • Že je maso hotové, poznáte i podle toho, že když do něj píchnete, vyteče čirá tekutina. Pokud je tekutina narůžovělá, maso ještě na chvíli vraťte na gril.
  • Grilované kuře bude nanejvýš za 1,5 hodiny hotové, kousky podle velikosti do 45 minut.

Před porcováním nechte kuře chvíli odpočinout, aby se vyrovnaly vnější a vnitřní teploty, díky tomu šťáva zůstane uvnitř a nevyteče z masa při prvním nakrojení.

Jak udělat grilované kuře v troubě

Stejně jako na grilu, můžete připravit chutné grilované kuře i v troubě. Klíčem k úspěchu je kromě marinády také rošt, na který kuře položíte. Na trhu jsou k dostání nejrůznější rošty a držáky na grilované kuře, ale úplně v pohodě si pro začátek vystačíte s klasickou mřížkou z trouby, pod kterou položíte pekáček s malým množstvím vody, do kterého bude během pečení odkapávat přebytečná tekutina.

  • Troubu předehřejte na nejvyšší stupeň.
  • Kuře potřete marinádou, a jakmile bude připravené, položte ho na rošt a teplotu stáhněte na 180 °C.
  • Nezapomeňte na dno trouby vložit pekáček s trochou vody, která společně se šťávou z kuřete vytvoří směs, kterou budete na závěr drůbež potírat. Tím docílíte křupavé kůžičky.
  • Celé kuře budete grilovat přibližně 75-90 minut.

Grilované kuře – přílohy a co dál?

Grilované kuře nabízí nespočet variant. Můžete připravit celé kuře, stehýnka, křidélka nebo prsa. Každá část má své specifické chutě a textury, které můžete doplnit různými druhy marinád a koření.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: Lucie Velek