Pečené kuře je naše nekorunované národní jídlo. Zkuste se tentokrát inspirovat Středomořím a připravit kuře na citronu! Voňavé citronové kuře podávejte s bramborami, dušenou rýží nebo třeba jen plátky čerstvého bílého pečiva. Až tohoto drůbežího krasavce ochutnáte, možná se už jen těžko budete vracet k tradičnímu pečenému kuřeti.
Postup
Kuře o váze asi 1 kg omyjte, na hřbetu rozřízněte a vyjměte páteř. Osušte, ze všech stran osolte a opepřete a potřete olivovým olejem. Prstem odtrhněte prsní blánu od masa a do vzniklé kapsy napěchujte směs sekaných bylinek (oregano, tymián, bazalka) a přitlačte kuře na dno pekáče.
Okolo rozložte 4 přepůlené citrony, 6 neloupaných stroužků česneku, bylinky dle chuti, pocákejte olivovým olejem a dejte péct na 35–40 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Hotové kuře na citronech podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.
Komentáře