Kuře z Normandie

Kuře z Normandie
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře z Normandie

4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2967 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 125 g
Tuky 200 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ten, kdo má rád kuře pečené na víně, bude variantou se ciderem nadšen! A stejně tak ten, kdo dosud dával přednost masu na pivu. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
kuřecí stehna 6 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 100 g
sušená, nakrájená na nudličky
cibule 2 ks
menší, nakrájená na klínky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na plátky
česnek 2 stroužky
drcené
mouka pšeničná hladká 1 PL
cider 500 ml
suchý, francouzského typu
vývar kuřecí 150 ml
tymián 2 snítky
bobkový list 1 ks
crème fraîche 150 ml
lze nahradit hustou zakysanou smetanou
bageta
křupavá, nebo bramborová kaše či rýže k podávání

1 Troubu předehřejte na 170°C. V širokém litinovém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje. Stehna osolte a po částech je opečte z obou stran dozlatova a dokřupava.

2 Maso vyjměte a do uvolněného kastrolu dejte slaninu a asi 4 minuty opékejte, pak přidejte cibuli a celer a míchejte další 4 minuty, aby změkly. Přidejte česnek, míchejte 30 sekund a poprašte moukou. Opékejte dalších 30 sekund, až zpění, a následně zalijte cidrem. Rozmíchejte a nechte asi minutu provařit. Pak přilijte vývar a přidejte tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, potom osolte, opepřete a do hrnce vraťte kuřecí stehna.

3 Přiklopte, vložte do trouby a pečte 40 minut doměkka a dozlatova. Vyndejte z trouby a vyjměte maso. Omáčku na sporáku zjemněte crème fraîche nebo zakysanou smetanou a už jen krátce prohřejte. Vraťte kuře a podávejte s některou ze zvolených příloh. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Komentáře

Evelyn Frydrichová

Dobrý den, v receptu se píše o vývaru (a i tymiánu a bobkovém listu), který ale není uvedený v listině surovin. O který vývar a v kterém množství se jedná? Děkuji.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit