Kuřecí satay

Kuřecí satay

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1959 kcal
Bílkoviny 168 g
Cukr 256 g
Tuky 24 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cokoli na špejli sklidí vždycky úspěch! Tentokrát jsme klasickou omáčku satay udělali z mandlového másla a výsledek předčil naše očekávání.

Suroviny

rýže 300 g
(nejlépe mix bílé a červené)
sůl
kuřecí prsa 600 g
pak čoi (čínské zelí) 3 ks
sezamový olej 1 PL
ředkvičky 330 g
nakrájených na tenké plátky
80 g
neloupané mandle nasekaných a opražených nasucho
koriandr hrst
nasekaného
NA OMÁČKU SATAY
220 g
pomazánka z mletých mandlí
1 PL
omáčka tamari
1 ČL
kurkuma mletá
0.5 ČL
římský kmín mletý

1 Rýži vsypte do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Ztlumte plamen, zakryjte pokličkou a duste zhruba 20–25 minut, dokud nebude rýže hotová. Odklopte a nechte 5 minut stát, aby odešla pára.

2 Na omáčku satay promíchejte v misce mandlové máslo, tamari, kurkumu, římský kmín a 125 ml vody (směs můžete i mírně zahřát v mikrovlnné troubě, aby lépe povolila a všechno se spojilo).

3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky nebo na nudličky, napíchejte na špejle či jehly a potřete zhruba polovinou omáčky. Špízky opékejte na grilu zhruba 6–8 minut.

4 Zelíčka pak čoi rozkrájejte na čtvrtky, potřete olejem a opečte také na grilu anebo na nepřilnavé grilovací pánvi.

5 Rýži rozdělte do misek, přidejte pak čoi, ředkvičky, mandle a špízky a zakápněte zbylou omáčkou. Posypte koriandrem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Mandlové máslo je obdoba másla arašídového a koupíte ho v obchodech se zdravou výživou i ve větších supermarketech. Recept bude skvěle fungovat i ve vegetariánské variantě s tofu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit