Cokoli na špejli sklidí vždycky úspěch! Tentokrát jsme klasickou omáčku satay udělali z mandlového másla a výsledek předčil naše očekávání.
Suroviny
1 Rýži vsypte do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Ztlumte plamen, zakryjte pokličkou a duste zhruba 20–25 minut, dokud nebude rýže hotová. Odklopte a nechte 5 minut stát, aby odešla pára.
2 Na omáčku satay promíchejte v misce mandlové máslo, tamari, kurkumu, římský kmín a 125 ml vody (směs můžete i mírně zahřát v mikrovlnné troubě, aby lépe povolila a všechno se spojilo).
3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky nebo na nudličky, napíchejte na špejle či jehly a potřete zhruba polovinou omáčky. Špízky opékejte na grilu zhruba 6–8 minut.
4 Zelíčka pak čoi rozkrájejte na čtvrtky, potřete olejem a opečte také na grilu anebo na nepřilnavé grilovací pánvi.
5 Rýži rozdělte do misek, přidejte pak čoi, ředkvičky, mandle a špízky a zakápněte zbylou omáčkou. Posypte koriandrem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Mandlové máslo je obdoba másla arašídového a koupíte ho v obchodech se zdravou výživou i ve větších supermarketech. Recept bude skvěle fungovat i ve vegetariánské variantě s tofu.