
Francouzský toust se žampiony
Není toust jako toust!
Ingredience
- 4 plátky snídaňové slaniny (nebo silnějších plátků dobré šunky)
- oříšek másla + další na opékání sendvičů
- 200 g žampionů, nakrájených na silnější plátky
- 4 silnější plátky bílého toustového chleba
- 8 plátků tučného sýra typu ementál nebo gruyère
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 vejce
- 125 ml smetany na vaření (12%)
- pesto k podávání (např. bazalkové)
- salátek k podávání (polníček, rukola...)
Příprava jídla
1 Rozehřejte nepřilnavou pánev a opečte na ní slaninu. Vyjměte ji, do pánve přidejte máslo a žampiony a opékejte je zhruba 4–5 minut dozlatova.
2 Na polovinu plátků chleba rozdělte polovinu plátků sýra, na ně rozdělte slaninu (podle potřeby ji nakrájejte na menší kusy) a žampiony. Lehce osolte a opepřete, zakryjte zbylým sýrem a přiklopte zbylými plátky chleba.
3 V širší misce nebo hlubokém talíři prošlehejte vejce se smetanou. Sendviče stlačte tak, aby držely pohromadě, postupně je namočte ve směsi vajec a smetany a nechte plátky chleba vždy dostatečně nasáknout. V pánvi rozehřejte máslo a sendviče na něm opečte, zhruba 3–4 minuty z každé strany, pěkně dozlatova. Podávejte se salátkem a pestem.
NĚCO NAVÍC
Experimentovat můžete nejen s náplněmi a chlebem, ale i s vajíčkem. Do vaječné směsi můžete přidat nejrůznější koření či bylinky. Zkuste třeba oregano, tymián, majoránku anebo použijte směs garam masala, trochu chilli či uzenou papriku.
Přidat komentář