0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzský toust se žampiony

Francouzský toust se žampiony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzský toust se žampiony

4.7/5 Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7660 kcal
Bílkoviny 550 g
Sacharidy 317 g
Tuky 463 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není toust jako toust! Francouzský toust se může pochlubit luxusní náplní, vláčným pečivem a zlatavou kůrčičkou. 

Suroviny

slanina 4 plátky
nejlépe snídaňová nebo silnější plátky dobré šunky
máslo
na opečení žampionů + další na opékání sendvičů
nakrájené na silnější plátky
toustový chléb 4 plátky
silnější
sýr ementál 8 plátků
nebo gruyère
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
pesto
k podávání (např. bazalkové)
salát
k podávání (polníček, rukola...)

Postup

1

Rozehřejte nepřilnavou pánev a opečte na ní slaninu. 

2

Vyjměte ji, do pánve přidejte máslo a žampiony a opékejte je zhruba 4–5 minut dozlatova.

3

Na polovinu plátků chleba rozdělte polovinu plátků sýra, na ně rozdělte slaninu (podle potřeby ji nakrájejte na menší kusy) a žampiony.

4

Lehce osolte a opepřete, zakryjte zbylým sýrem a přiklopte zbylými plátky chleba.

5

V širší misce nebo hlubokém talíři prošlehejte vejce se smetanou. 

6

Sendviče stlačte tak, aby držely pohromadě, postupně je namočte ve směsi vajec a smetany a nechte plátky chleba vždy dostatečně nasáknout. 

7

V pánvi rozehřejte máslo a sendviče na něm opečte, zhruba 3–4 minuty z každé strany, pěkně dozlatova. 

8

Podávejte se salátkem a pestem.

NĚCO NAVÍC 
Experimentovat můžete nejen s náplněmi a chlebem, ale i s vajíčkem. Do vaječné směsi můžete přidat nejrůznější koření či bylinky. Zkuste třeba oregano, tymián, majoránku anebo použijte směs garam masala, trochu chilli či uzenou papriku.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...