Polévka à la salát Caesar

Polévka à la salát Caesar

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2765 kcal
Bílkoviny 97 g
Cukr 197 g
Tuky 171 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Salát jako polévka? Proč ne! Tímhle nápadem zaručeně oslníte.

Suroviny

brambory 300 g
(varný typ C), oloupaných a nakrájených na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
little gem salát 2 ks
lze nahradit mini římskými
olivový olej extra panenský 4 PL
šalotka 3 ks
malé, nakrájené na kostičky
celer 100 g
nakrájeného na cca 1cm kostky
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
vývar zeleninový 500 ml
mléko 400 ml
žloutek 2 ks
krémový sýr 50 g
čerstvého
parmazán 40 g
nastrouhaného + hobliny k podávání
worcesterská omáčka
(nebo její vegetariánská verze)
citronová kůra 1 ČL
najemno
citronová štáva 1 ČL
NA KRUTONY
olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
ciabatta 1 ks
lze nahradit malou bagetou, nakrájená na kostky či úhledně natrhaná

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15–20 minut). Sceďte, nechte trochu zchladnout a rozšťouchejte je nebo prolisujte. Mezitím odeberte z každé- ho salátku po 3–4 listech a ty nakrájejte nadrobno. Salátky pak podélně přepulte.

2 Připravte krutony. V pánvi na oleji opečte česnek dozlatova, vyjměte ho a vyhoďte. Vsypte pečivo a opékejte za občasného promíchání dozlatova, přesypte do misky, pánev vytřete papírovou utěrkou.

3 V rendlíku na 2 lžících oleje opečte šalotku dosklovita. Pak vsypte celer. Opékejte 2 minuty, potom přidejte česnek a krátce ho opečte. Vsypte nadrobno nakrájený salát a míchejte, až zavadne. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte a na středním ohni zvolna vařte, aby celer změkl, trvá to 6–7 minut. Přilijte 250 ml mléka smíchaného s naběračkou vývaru z rendlíku. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte brambory a znovu promixujte.

4 Zbývající mléko rozmixujte se žloutky a smetanovým sýrem. Přidejte k polévce a opět promixujte, prohřejte, ale už nevařte. Odstavte, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra a pořádně osolte, opepřete a ochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou kůrou a citronovou šťávou podle chuti.

5 V pánvi na zbývajícím oleji opečte salátky nejprve řezem dolů, pak je obraťte, plochy posypte zbývajícím sýrem, pánev přiklopte a prohřívejte, až se sýr roztaví.

6 Do misky nebo talíře dejte vždy opečenou půlku salátku a zalijte horkou polévkou. Podávejte s krutony a hoblinami sýra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit