Polévka à la salát Caesar

Polévka à la salát Caesar

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2765 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 197 g
Tuky 171 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát jako polévka? Proč ne! Tímhle nápadem zaručeně oslníte.

Suroviny

brambory 300 g
(varný typ C), oloupaných a nakrájených na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
little gem salát 2 ks
lze nahradit mini římskými
olivový olej extra panenský 4 PL
šalotka 3 ks
malé, nakrájené na kostičky
celer 100 g
nakrájeného na cca 1cm kostky
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
vývar zeleninový 500 ml
mléko 400 ml
žloutek 2 ks
krémový sýr 50 g
čerstvého
parmazán 40 g
nastrouhaného + hobliny k podávání
worcesterská omáčka
(nebo její vegetariánská verze)
citronová kůra 1 ČL
najemno
citronová štáva 1 ČL
NA KRUTONY
olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
ciabatta 1 ks
lze nahradit malou bagetou, nakrájená na kostky či úhledně natrhaná

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15–20 minut). Sceďte, nechte trochu zchladnout a rozšťouchejte je nebo prolisujte. Mezitím odeberte z každé- ho salátku po 3–4 listech a ty nakrájejte nadrobno. Salátky pak podélně přepulte.

2 Připravte krutony. V pánvi na oleji opečte česnek dozlatova, vyjměte ho a vyhoďte. Vsypte pečivo a opékejte za občasného promíchání dozlatova, přesypte do misky, pánev vytřete papírovou utěrkou.

3 V rendlíku na 2 lžících oleje opečte šalotku dosklovita. Pak vsypte celer. Opékejte 2 minuty, potom přidejte česnek a krátce ho opečte. Vsypte nadrobno nakrájený salát a míchejte, až zavadne. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte a na středním ohni zvolna vařte, aby celer změkl, trvá to 6–7 minut. Přilijte 250 ml mléka smíchaného s naběračkou vývaru z rendlíku. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte brambory a znovu promixujte.

4 Zbývající mléko rozmixujte se žloutky a smetanovým sýrem. Přidejte k polévce a opět promixujte, prohřejte, ale už nevařte. Odstavte, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra a pořádně osolte, opepřete a ochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou kůrou a citronovou šťávou podle chuti.

5 V pánvi na zbývajícím oleji opečte salátky nejprve řezem dolů, pak je obraťte, plochy posypte zbývajícím sýrem, pánev přiklopte a prohřívejte, až se sýr roztaví.

6 Do misky nebo talíře dejte vždy opečenou půlku salátku a zalijte horkou polévkou. Podávejte s krutony a hoblinami sýra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit