Salát jako polévka? Proč ne! Tímhle nápadem zaručeně oslníte.
Suroviny
Postup
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15-20 minut). Sceďte, nechte trochu zchladnout a rozšťouchejte je nebo prolisujte. Mezitím odeberte z každé- ho salátku po 3-4 listech a ty nakrájejte nadrobno. Salátky pak podélně přepulte.
Připravte krutony. V pánvi na oleji opečte česnek dozlatova, vyjměte ho a vyhoďte. Vsypte pečivo a opékejte za občasného promíchání dozlatova, přesypte do misky, pánev vytřete papírovou utěrkou.
V rendlíku na 2 lžících oleje opečte šalotku dosklovita. Pak vsypte celer. Opékejte 2 minuty, potom přidejte česnek a krátce ho opečte. Vsypte nadrobno nakrájený salát a míchejte, až zavadne. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte a na středním ohni zvolna vařte, aby celer změkl, trvá to 6-7 minut. Přilijte 250 ml mléka smíchaného s naběračkou vývaru z rendlíku. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte brambory a znovu promixujte.
Zbývající mléko rozmixujte se žloutky a smetanovým sýrem. Přidejte k polévce a opět promixujte, prohřejte, ale už nevařte. Odstavte, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra a pořádně osolte, opepřete a ochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou kůrou a citronovou šťávou podle chuti.
V pánvi na zbývajícím oleji opečte salátky nejprve řezem dolů, pak je obraťte, plochy posypte zbývajícím sýrem, pánev přiklopte a prohřívejte, až se sýr roztaví.
Do misky nebo talíře dejte vždy opečenou půlku salátku a zalijte horkou polévkou. Podávejte s krutony a hoblinami sýra.