Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Květáková polévka

Květákovka nás nadchla, takovou jsme naposled ochutnali v dětství!

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    • 1 květák
    • vývar (zeleninový nebo hovězí)
    • nebo kvalitní bujon sůl
    • 1 lžička celého kmínu

    NA KNEDLÍČKY

    • 8 starších rohlíků
    • trocha mléka (cca 150 ml) na pokropení rohlíků
    • 4 vejce
    • špetka muškátového květu
    • velká hrst nadrobno nasekané hladkolisté petržele + navíc k podávání
    • strouhanka na případné zahuštění

Příprava jídla

1 Květák rozeberte na růžičky, dejte do hrnce (včetně košťálu i listů – dodají vývaru chuť), zalijte vývarem (nebo vodou a přidejte bujon) tak, aby byl květák těsně ponořený, osolte, přidejte kmín a dejte vařit.

2 Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na malé kostičky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, muškátový květ, petrželku a promíchejte. Směs by měla připomínat řidší velikonoční nádivku, pokud je příliš řídká, zahustěte ji strouhankou.

Když je květák skoro uvařený, vyjměte košťál a listy. Ze směsi na knedlíčky tvořte mokrýma rukama menší knedlíčky (pozor, v polévce trochu nabudou) a vhazujte je do polévky. Vařte, dokud nevyplavou. Potom část květáku na dně hrnce rozmačkejte šťouchadlem na brambory, tím se polévka zahustí. Podávejte sypané petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi hustší polévku, zahustěte ji jíškou nebo odeberte hrnek polévky, rozmíchejte v něm trošku polohrubé mouky, vlijte zpět k polévce a krátce provařte, polévka se ale většinou zahustí zavařením knedlíčků. Knedlíčky budou nadýchanější, když do směsi přidáte 3–4 lžíce polohrubé mouky a 1/4–1/2 sáčku kypřicího prášku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Srbské rizoto

Kuřecí stehna s houbami a bramborovou kaší

Vepřová kotleta se smetanovým pórkem a špenátovými špeclemi

Jablkový jahelník

Přidat komentář