0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku

Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku
ZDROJ: Apetit

Také milujete květák jako my? Určitě se vás pár najde, a aby také ne – jedná se o mimořádně chutnou a dokonale přizpůsobivou zeleninu. Připravíte ho nejen v trojobalu nebo jako ‚mozeček‘, ale v neposlední řadě z něj uvaříte hned několik variant lahodných polévek!

Při výběru hledejte husté, kompaktní hlávky s krémově bílými růžičkami. Hlávka by měla být na svou velikost těžká a okolní listy by měly být jasně zelené a neměly by vykazovat známky vadnutí. Vyhněte se květáku, který je poškozený nebo jehož růžičky začaly hnědnout. 

  • Zkontrolujte spodní část hlávky. Pokud je měkká, není již čerstvá
  • Pokud květenství začalo žloutnout, je přezrálé. 
  • Mějte na paměti, že velikost květákové hlavy není známkou kvality.

Skladování květáku

Květák by se při skladování neměl omývat vodou. Skladujte ho v chladničce stonkem dolů v otevřeném plastovém sáčku nebo použijte děrovaný plastový sáček. Zabráníte tak nadměrné vlhkosti, která způsobuje rychlejší znehodnocení květáku. Vydrží vám 5 až 7 dní

  • Pokud je květák koupíte v podobě předem nakrájených růžiček, ztrácí svou čerstvost mnohem rychleji. Předkrájené růžičky skladujte maximálně 2 dny. 
  • Vařený květák by se měl v chladničce skladovat 2 až 3 dny
  • Květák můžete zblanšírovat a poté zmrazit a uchovávat v mrazničce až jeden rok.

    S čím květák kombinovat? 

    Pro přípravu polévky je květák ideální zeleninou. Má specifickou, ale zároveň jemnou chuť a v kombinaci s dalšími ingrediencemi z něj vytvoříte mnoho polévkových variací.

    • Pečená červená řepa ve spojení s květákem uchvátí nejen zemitou chutí, ale v krémovém podání i netradiční růžovou barvou.
    • Kurkuma a římský kmín dodají květáku trochu exotiky a se špetkou kajenského pepře vás polévka lépe zahřeje.
    • Do téměř jakékoliv květákové polévky se hodí krutóny, ať už chlebové či s bílého pečiva.
    • Pokud nemáte rádi rozmixované polévkové krémy, květák nechte na kousky a polévku zahustěte např. krupičkou nebo vejci.
    • Aby byla naopak konzistence i chuť polévky co nejjemnější, vlijte do ní před koncem varu smetanu.

    Věděli jste?

    • Bílá hlávka je zbytnělým květenstvím, které obklopují dlouhé zelené listy, které chrání květák před slunečním zářením a zabraňují tak vzniku chlorofylu. Právě proto, že je hlávka chráněna listy, zůstává bílá. 
    • Najdeme však i odrůdy zbarvené do fialova, oranžova nebo do zelena, který se označuje jako římský květák tzv. romanesco.
    • Květák je blízký příbuzný brokolice a můžete ho jíst syrový i vařený.
    • krémovou, nasládlou, lehce oříškovou chuť, a přestože se nejčastěji konzumují růžičky květáku, vhodný ke konzumaci, k přípravě polévky obzvlášť, je i stonek s listy
    • Květák je k dostání celoročně. Největší sezóny jsou obvykle na jaře a na podzim, v závislosti na podnebí.

    Porcování květáku

    • Z květáku odstraňte vnější listy
    • Ostrým nožem odřízněte z hlávky stonek
    • Po odstranění stonku zůstane střed s připojenými růžičkami.
    • Začněte odřezávat růžičky od košťálu, přičemž u každé růžičky ponechte kousek stonku.
    • Zbytek hlávky nakrájejte stejným způsobem a máte perfektní základ na jakoukoliv květákovou polévku.

    Zdroje: RecipeTips, TheKitchn

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    357 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč