Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2511 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 384 g
Tuky 62 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká tečka na závěr pracovního týdne, kterou můžete následující den dojíst k snídani.

Suroviny

jáhly 250 g
nejlépe v bio kvalitě, co nejdéle před minimální trvanlivostí
mléko 500 ml
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
na vymazání, navíc další na pokladení
strouhanka
na vysypání
hrušková povidla
na potření
menší
na pocukrování
na zakápnutí, lze nahradit sirupem

Postup

1

Jáhly několikrát spařte vroucí vodou.

2

Do hrnce vlijte mléko a vsypte jáhly a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu, vařte 5 minut, pak stáhněte z plotny, přiklopte a nechte pod poklicí 15 minut dojít – jáhly by měly být úplně měkké a tekutina by se měla vsáknout.

3

Nechte mírně vychladnout a potom do nich vmíchejte žloutky.

4

Bílky šlehejte do sněhu a postupně, po lžících do nich zašlehávejte cukr. Sníh potom jemně vmíchejte do jáhel.

5

Nižší pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno rozetřete vrstvu jahelné směsi a potřete ji hruškovými povidly.

6

Na povidla navrstvěte druhou a větší část jahelné kaše. Jablka rozkrojte, vyjměte jádřince a nakrájejte na plátky tak, aby držela pohromadě. Nakrájené poloviny jablek zatlačte do kaše, poklaďte tenkými plátky másla a dejte péct na 180°C asi 40 minut.

7

Pocukrujte, zakápněte medem nebo jiným sirupem a podávejte.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte čas a chcete jahelník vymazlit, vyměňte povidla za jablíčka nakrájená na kostičky o hraně zhruba 1cm, krátce opečená/podušená na másle s trochou cukru. Jestli chcete jahelník sytější, vmíchejte před sněhem do jáhel navíc 1 vaničkový tvaroh, oslazený a promíchaný s 1 žloutkem. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...