Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablkový jahelník

Sladká tečka na závěr pracovního týdne, kterou můžete následující den dojíst k snídani.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Sladká jídla Česká

Ingredience

    • 250 g jáhel, nejlépe v bio kvalitě a co nejdéle před minimální trvanlivostí
    • 500 ml mléka
    • špetka soli
    • 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 90 g krupicového cukru
    • máslo na vymazání + další na pokladení
    • strouhanka na vysypání
    • hrušková povidla na potření
    • 7 menších jablek
    • moučkový cukr na pocukrování
    • med nebo sirup na zakápnutí

Příprava jídla

1 Jáhly několikrát spařte vroucí vodou. Do hrnce vlijte mléko a vsypte jáhly a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu, vařte 5 minut, pak stáhněte z plotny, přiklopte a nechte pod poklicí 15 minut dojít – jáhly by měly být úplně měkké a tekutina by se měla vsáknout. Nechte mírně vychladnout a potom do nich vmíchejte žloutky.

Bílky šlehejte do sněhu a postupně, po lžících do nich zašlehávejte cukr. Sníh potom jemně vmíchejte do jáhel.

3 Nižší pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno rozetřete vrstvu jahelné směsi a potřete ji hruškovými povidly. Na povidla navrstvěte druhou a větší část jahelné kaše. Jablka rozkrojte, vyjměte jádřince a nakrájejte na plátky tak, aby držela pohromadě. Nakrájené poloviny jablek zatlačte do kaše, poklaďte tenkými plátky másla a dejte péct na 180°C asi 40 minut. Pocukrujte, zakápněte medem nebo jiným sirupem a podávejte.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte čas a chcete jahelník vymazlit, vyměňte povidla za jablíčka nakrájená na kostičky o hraně zhruba 1cm, krátce opečená/podušená na másle s trochou cukru. Jestli chcete jahelník sytější, vmíchejte před sněhem do jáhel navíc 1 vaničkový tvaroh, oslazený a promíchaný s 1 žloutkem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Květáková polévka

Srbské rizoto

Kuřecí stehna s houbami a bramborovou kaší

Vepřová kotleta se smetanovým pórkem a špenátovými špeclemi

REKLAMA

Přidat komentář