0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2511 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 384 g
Tuky 62 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká tečka na závěr pracovního týdne, kterou můžete následující den dojíst k snídani.

Suroviny

jáhly 250 g
nejlépe v bio kvalitě, co nejdéle před minimální trvanlivostí
mléko 500 ml
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 90 g
máslo
na vymazání, navíc další na pokladení
strouhanka
na vysypání
hrušková povidla
na potření
menší
moučkový cukr
na pocukrování
na zakápnutí, lze nahradit sirupem

Postup

1

Jáhly několikrát spařte vroucí vodou.

2

Do hrnce vlijte mléko a vsypte jáhly a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu, vařte 5 minut, pak stáhněte z plotny, přiklopte a nechte pod poklicí 15 minut dojít – jáhly by měly být úplně měkké a tekutina by se měla vsáknout.

3

Nechte mírně vychladnout a potom do nich vmíchejte žloutky.

4

Bílky šlehejte do sněhu a postupně, po lžících do nich zašlehávejte cukr. Sníh potom jemně vmíchejte do jáhel.

5

Nižší pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno rozetřete vrstvu jahelné směsi a potřete ji hruškovými povidly.

6

Na povidla navrstvěte druhou a větší část jahelné kaše. Jablka rozkrojte, vyjměte jádřince a nakrájejte na plátky tak, aby držela pohromadě. Nakrájené poloviny jablek zatlačte do kaše, poklaďte tenkými plátky másla a dejte péct na 180°C asi 40 minut.

7

Pocukrujte, zakápněte medem nebo jiným sirupem a podávejte.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte čas a chcete jahelník vymazlit, vyměňte povidla za jablíčka nakrájená na kostičky o hraně zhruba 1cm, krátce opečená/podušená na másle s trochou cukru. Jestli chcete jahelník sytější, vmíchejte před sněhem do jáhel navíc 1 vaničkový tvaroh, oslazený a promíchaný s 1 žloutkem. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč