Květákovka nás nadchla, takovou jsme naposled ochutnali v dětství!
Postup
Květák rozeberte na růžičky, dejte do hrnce (včetně košťálu i listů – dodají vývaru chuť), zalijte vývarem (nebo vodou a přidejte bujon) tak, aby byl květák těsně ponořený, osolte, přidejte kmín a dejte vařit.
Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na malé kostičky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, muškátový květ, petrželku a promíchejte. Směs by měla připomínat řidší velikonoční nádivku, pokud je příliš řídká, zahustěte ji strouhankou.
Když je květák skoro uvařený, vyjměte košťál a listy. Ze směsi na knedlíčky tvořte mokrýma rukama menší knedlíčky (pozor, v polévce trochu nabudou) a vhazujte je do polévky. Vařte, dokud nevyplavou. Potom část květáku na dně hrnce rozmačkejte šťouchadlem na brambory, tím se polévka zahustí. Podávejte sypané petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi hustší polévku, zahustěte ji jíškou nebo odeberte hrnek polévky, rozmíchejte v něm trošku polohrubé mouky, vlijte zpět k polévce a krátce provařte, polévka se ale většinou zahustí zavařením knedlíčků. Knedlíčky budou nadýchanější, když do směsi přidáte 3–4 lžíce polohrubé mouky a 1/4–1/2 sáčku kypřicího prášku.