Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květáková polévka s voňavými knedlíčky
Květáková polévka s voňavými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květáková polévka s voňavými knedlíčky

3.8/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3052 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 367 g
Tuky 74 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květákovka nás nadchla, takovou jsme naposled ochutnali v dětství!

Suroviny

vývar zeleninový
nebo hovězí, lze nahradit kvalitním bujonem
sůl
kmín 1 ČL
celý
Na knedlíčky
starší
mléko 150 ml
na pokropení rohíků
vejce 4 ks
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno + k podávání
strouhanka
na případné zahuštění

Postup

1

Květák rozeberte na růžičky, dejte do hrnce (včetně košťálu i listů – dodají vývaru chuť), zalijte vývarem (nebo vodou a přidejte bujon) tak, aby byl květák těsně ponořený, osolte, přidejte kmín a dejte vařit.

2

Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na malé kostičky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, muškátový květ, petrželku a promíchejte. Směs by měla připomínat řidší velikonoční nádivku, pokud je příliš řídká, zahustěte ji strouhankou.

3

Když je květák skoro uvařený, vyjměte košťál a listy. Ze směsi na knedlíčky tvořte mokrýma rukama menší knedlíčky (pozor, v polévce trochu nabudou) a vhazujte je do polévky. Vařte, dokud nevyplavou. Potom část květáku na dně hrnce rozmačkejte šťouchadlem na brambory, tím se polévka zahustí. Podávejte sypané petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi hustší polévku, zahustěte ji jíškou nebo odeberte hrnek polévky, rozmíchejte v něm trošku polohrubé mouky, vlijte zpět k polévce a krátce provařte, polévka se ale většinou zahustí zavařením knedlíčků. Knedlíčky budou nadýchanější, když do směsi přidáte 3–4 lžíce polohrubé mouky a 1/4–1/2 sáčku kypřicího prášku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín