Bezlepkové kynuté buchty, které nerozeznáte od klasických? Ano! Jediné, co potřebujete, je fantastické kynuté těsto, o kterém byste po prvním ochutnání v žádném případě neřekli, že je bezlepkové. Navíc z něj klidně můžete připravit nejen buchty, ale také umotat vánočku, skořicové šneky či makový nebo ořechový závin.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do vlažného mléka v hrnku, přidejte cukr, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse (můžete použít i robot) promíchejte mouku, citronovou kůru, sůl a kypřicí prášek. V kastrůlku zahřejte mléko s tuzemákem, krupicovým a vanilkovým cukrem, promíchejte, aby se cukry rozpustily, a nechte zchladnout na cca 30 °C. Poté do směsi zašlehejte vidličkou majonézu.
Tekutinu a kvásek přilijte k moučné směsi a uhněťte polotuhé, vláčné, lepivé těsto. Mísu zakryjte víkem nebo přetáhněte potravinovou fólií a nechte těsto kynout cca 45 minut na teplém místě nebo lépe 4 hodiny v lednici.
Připravte si náplň. Mák v rendlíku přelijte horkým mlékem, přidejte tuzemák, skořici a krátce povařte. Vmíchejte povidla nebo džem, oba cukry a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 210 °C. Pečicí nádobu vymažte tukem. Těsto rozdělte na 12–14 kousků, z každého vytvarujte v dlani nebo na pomoučněné ploše placičku, do středu dejte cca 2 lžičky makové náplně a zabalte. Buchty skládejte do pekáčku spoji dospodu, ponechte mezi nimi cca 1 cm volného místa z každé strany. Nechte je asi 20 minut dokynout. V misce promíchejte rozpuštěný tuk, tuzemák a meruňkový džem a buchty směsí potřete.
Pečte cca 15 minut při 210 °C s párou, pak snižte teplotu na 180 °C a dopékejte bez páry cca 15 minut. Pokud se buchty připékají, zakryjte je alobalem. Nechte je zchladnout v pečicí nádobě 10 minut na mřížce, poté je vyjměte a nechte na mřížce volně vychladnout. Nakonec je pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Oproti klasickým buchtám se ty bezlepkové před pečením nenamáčejí hojně v másle, mohly by se srazit, nasáknout tukem a nebudou dobré.