0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lanýže s tmavou a bílou čokoládou a Baileys

Lanýže s tmavou a bílou čokoládou a Baileys

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 20 lanyzu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 194 g
Tuky 292 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když je na Vánoce všude sladkého dost, tyhle čokoládové lanýže mizí jako první! Anebo je vyrobte hned na začátku prosince a rozdávejte jako mikulášskou nadílku.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
min 70%
bílá čokoláda 200 g
kvalitní
máslo 35 g
krémový likér 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
kakao
jemně nasekané

Tmavou i bílou čokoládu nasekejte a rozdělte do dvou misek, tmavou do jedné a bílou do druhé. Nalijte 200 ml smetany do jednoho rendlíku a 100 ml do druhého rendlíku. Do rendlíku s větším dílem smetany dejte 25 g másla a do druhého vložte zbytek. Obsah obou rendlíků zahřejte, až se máslo rozpustí a smetana se zahřeje těsně pod bod varu.

2 Rendlík s 200 ml smetany vlijte do misky s tmavou čokoládou a obsah druhého rendlíku vlijte do misky s bílou čokoládou. Obě čokolády promíchejte se smetanou dohladka a do každé misky vmíchejte 1 lžíci Baileys a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Obě hmoty uložte do chladu nejméně na 4 hodiny, nejlépe přes noc.

3 Kulaté vykrajovátko na meloun namočte do horké vody a pak vyloupněte z čokoládové hmoty kuličku. Položte ji na tác s pečicím papírem a postup zopakujte. Pracujte rychle a pokaždé opláchněte pracovní nástroj v horké vodě, aby kulička hladce vyklouzla. Pokračujte do spotřebování tmavé i bílé čokoládové směsi. Nemáte-li kulaté vykrajovátko, můžete použít i lžičku a lanýže tvarovat jako nočky.

4 Kakao a mandle nasypte do dvou misek. Tmavé kuličky poválejte jednu po druhé v kakau, aby se obalily. Bílé kuličky poválejte v sekaných mandlích, pokud je to třeba, mandle na povrch lehce přitlačte.

5 Lanýže uchovejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě vyložené svačinovým papírem či v papírových košíčcích. V lednici vydrží 4–5 dnů.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč