I když je na Vánoce všude sladkého dost, tyhle čokoládové lanýže mizí jako první! Anebo je vyrobte hned na začátku prosince a rozdávejte jako mikulášskou nadílku.
Suroviny
Postup
Tmavou i bílou čokoládu nasekejte a rozdělte do dvou misek, tmavou do jedné a bílou do druhé. Nalijte 200 ml smetany do jednoho rendlíku a 100 ml do druhého rendlíku. Do rendlíku s větším dílem smetany dejte 25 g másla a do druhého vložte zbytek. Obsah obou rendlíků zahřejte, až se máslo rozpustí a smetana se zahřeje těsně pod bod varu.
Rendlík s 200 ml smetany vlijte do misky s tmavou čokoládou a obsah druhého rendlíku vlijte do misky s bílou čokoládou. Obě čokolády promíchejte se smetanou dohladka a do každé misky vmíchejte 1 lžíci Baileys a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Obě hmoty uložte do chladu nejméně na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
3 Kulaté vykrajovátko na meloun namočte do horké vody a pak vyloupněte z čokoládové hmoty kuličku. Položte ji na tác s pečicím papírem a postup zopakujte. Pracujte rychle a pokaždé opláchněte pracovní nástroj v horké vodě, aby kulička hladce vyklouzla. Pokračujte do spotřebování tmavé i bílé čokoládové směsi. Nemáte-li kulaté vykrajovátko, můžete použít i lžičku a lanýže tvarovat jako nočky.
Kakao a mandle nasypte do dvou misek. Tmavé kuličky poválejte jednu po druhé v kakau, aby se obalily. Bílé kuličky poválejte v sekaných mandlích, pokud je to třeba, mandle na povrch lehce přitlačte.
Lanýže uchovejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě vyložené svačinovým papírem či v papírových košíčcích. V lednici vydrží 4–5 dnů.