Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lanýže s tmavou a bílou čokoládou a Baileys

Lanýže s tmavou a bílou čokoládou a Baileys

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 20 lanyzu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3509 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 194 g
Tuky 292 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když je na Vánoce všude sladkého dost, tyhle čokoládové lanýže mizí jako první! Anebo je vyrobte hned na začátku prosince a rozdávejte jako mikulášskou nadílku.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
min 70%
kvalitní
vanilkový extrakt 1 ČL
jemně nasekané

Postup

1

Tmavou i bílou čokoládu nasekejte a rozdělte do dvou misek, tmavou do jedné a bílou do druhé. Nalijte 200 ml smetany do jednoho rendlíku a 100 ml do druhého rendlíku. Do rendlíku s větším dílem smetany dejte 25 g másla a do druhého vložte zbytek. Obsah obou rendlíků zahřejte, až se máslo rozpustí a smetana se zahřeje těsně pod bod varu.

2

Rendlík s 200 ml smetany vlijte do misky s tmavou čokoládou a obsah druhého rendlíku vlijte do misky s bílou čokoládou. Obě čokolády promíchejte se smetanou dohladka a do každé misky vmíchejte 1 lžíci Baileys a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Obě hmoty uložte do chladu nejméně na 4 hodiny, nejlépe přes noc.

3 Kulaté vykrajovátko na meloun namočte do horké vody a pak vyloupněte z čokoládové hmoty kuličku. Položte ji na tác s pečicím papírem a postup zopakujte. Pracujte rychle a pokaždé opláchněte pracovní nástroj v horké vodě, aby kulička hladce vyklouzla. Pokračujte do spotřebování tmavé i bílé čokoládové směsi. Nemáte-li kulaté vykrajovátko, můžete použít i lžičku a lanýže tvarovat jako nočky.

3

Kakao a mandle nasypte do dvou misek. Tmavé kuličky poválejte jednu po druhé v kakau, aby se obalily. Bílé kuličky poválejte v sekaných mandlích, pokud je to třeba, mandle na povrch lehce přitlačte.

4

Lanýže uchovejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě vyložené svačinovým papírem či v papírových košíčcích. V lednici vydrží 4–5 dnů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín