Listové šátečky se švestkami jsou nápadem na bleskový jednoduchý moučník, na kterém si pochutná celá rodina. Skvěle se hodí i jako svačina do školy či práce. Příprava je tak snadná, že si s ní poradí i začínající pekař.
Suroviny
Postup
Pokud používáte mražené listové těsto, vyndejte ho z mrazáku hodinu předtím, než začnete pracovat na moučníku.
Troubu předehřejte na 190°C. Těsto rozválejte na plát o síle cca 3–4 mm. Pokud používáte předem rozválené těsto, rozrolujte ho. Nakrájejte na čtverce.
Smíchejte krupicový cukr s vanilkovým a skořicí. Švestky či blumy vypeckujte a nakrájejte na kousky. Na každý čtverec těsta lžičkou naneste kopeček ovoce a posypte je ochuceným cukrem. Pečlivě spojte protilehlé rohy čtverce a utvořte šáteček.
Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem prošlehaným se lžící vody a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotové šátečky nechte zcela vychladnout na mřízce a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
- Pokud švestky při vypeckování a krájení pustí hodně šťávy, nechte je před dalším použitím dobře okapat a osušte je, aby nerozmočily spodek šátečku.
- Listové šátečky se švestkami lze tvarovat různými způsoby. Můžeme udělat kapsu ve tvaru trojúhelníku nebo nechat čtvereček těsta otevřený a upéct je, jak jsou. Okraje okolo náplně budou krásně lístkovat.
- Jak upéct listové těsto, aby bylo dokonale křupavé? V první řadě dodržujte teplotní doporučení. Ovocné kapsičky se pečou ve velmi horké troubě a pouze krátce. Je nutné je potřít vajíčkem. Použít můžete i mléko, rozpuštěné máslo nebo vodu smíchanou s moučkovým cukrem. Díky této polevě bude dezert chutně lesklý a v troubě nevyschne.
- Listové těsto si můžete vyrobit sami domácí nebo vybrat polotovar, ale v tom případě čtěte složení. Hledejte máslo a vyhněte se palmovému tuku.
- Listové šátečky se švestkami můžeme posypat mandlovými lupínky, sekanými vlašskými ořechy nebo pistáciemi.
- Listové šátečky se švestkami si můžete vzít s sebou do školy či práce, na delší výlet či piknik. Jsou perfektní jako drobná sladkost na grilovačku.Velkou výhodou je, že je po upečení nemusíte porcovat a můžete je jíst bez talíře nebo vidličky.