Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Listové šátečky se švestkami
Listové šátečky se švestkami
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Listové šátečky se švestkami

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1800 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 240 g
Tuky 120 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Listové šátečky se švestkami jsou nápadem na bleskový jednoduchý moučník, na kterém si pochutná celá rodina. Skvěle se hodí i jako svačina do školy či práce. Příprava je tak snadná, že si s ní poradí i začínající pekař. 

Postup

1

Pokud používáte mražené listové těsto, vyndejte ho z mrazáku hodinu předtím, než začnete pracovat na moučníku. 

2

Troubu předehřejte na 190°C. Těsto rozválejte na plát o síle cca 3–4 mm. Pokud používáte předem rozválené těsto, rozrolujte ho. Nakrájejte na čtverce. 

3

Smíchejte krupicový cukr s vanilkovým a skořicí. Švestky či blumy vypeckujte a nakrájejte na kousky. Na každý čtverec těsta lžičkou naneste kopeček ovoce a posypte je ochuceným cukrem. Pečlivě spojte protilehlé rohy čtverce a utvořte šáteček.

4

Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem prošlehaným se lžící vody a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotové šátečky nechte zcela vychladnout na mřízce a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

    NĚCO NAVÍC

    • Pokud švestky při vypeckování a krájení pustí hodně šťávy, nechte je před dalším použitím dobře okapat a osušte je, aby nerozmočily spodek šátečku. 
    • Listové šátečky se švestkami lze tvarovat různými způsoby. Můžeme udělat kapsu ve tvaru trojúhelníku nebo nechat čtvereček těsta otevřený a upéct je, jak jsou. Okraje okolo náplně budou krásně lístkovat. 
    • Jak upéct listové těsto, aby bylo dokonale křupavé? V první řadě dodržujte teplotní doporučení. Ovocné kapsičky se pečou ve velmi horké troubě a pouze krátce. Je nutné je potřít vajíčkem. Použít můžete i mléko, rozpuštěné máslo nebo vodu smíchanou s moučkovým cukrem. Díky této polevě bude dezert chutně lesklý a v troubě nevyschne.
    • Listové těsto si můžete vyrobit sami domácí nebo vybrat polotovar, ale v tom případě čtěte složení. Hledejte máslo a vyhněte se palmovému tuku.
    • Listové šátečky se švestkami můžeme posypat mandlovými lupínky, sekanými vlašskými ořechy nebo pistáciemi.
    • Listové šátečky se švestkami si můžete vzít s sebou do školy či práce, na delší výlet či piknik. Jsou perfektní jako drobná sladkost na grilovačku.Velkou výhodou je, že je po upečení nemusíte porcovat a můžete je jíst bez talíře nebo vidličky. 
     

    Apetit magazín