Takhle mrkvánky či mrkvance pekla babička naší šéfredaktorky Lucie Králové. Křehké, nepřeslazené, akorát do ruky – prostě hit! Mrkvové šátečky s povidly jsou tradiční recept na netradiční dobrotu.
Suroviny
Postup
V míse promíchejte prosátou mouku a kypřicí prášek. Pak přidejte máslo, sádlo, mrkev a vejce a vypracujte těsto. Nechte je odležet 1 hodinu v chladu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte na moukou podsypané pracovní ploše a nakrájejte je rádýlkem nebo nožem na čtverce o hraně 8 cm. Povidla zahustěte strouhaným perníkem. Do středu každého čtverce udělejte cestičku ze 2 lžiček povidel a pevně spojte dva z protilehlých rohů tak, že přeložíte jeden přes druhý. Pokud chcete, můžete rohy potřít bílkem, aby spoj lépe držel.
Mrkvové šátečky vyskládejte na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 10–15 minut dozlatova. Vychladlé poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů )