0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvové šátečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Na cca 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4554 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 511 g
Tuky 243 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle mrkvánky či mrkvance pekla babička naší šéfredaktorky Lucie Králové. Křehké, nepřeslazené, akorát do ruky – prostě hit! 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 400 g
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 125 g
sádlo 125 g
mrkev 200 g
nastrouhaná najemno
vejce 1 ks
švestková povidla 300 g
hustá, na náplň
perník 60 g
na strouhání, 40–60 g podle potřeby
bílek 1 ks
na potření (lze vynechat)
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

V míse promíchejte prosátou mouku a kypřicí prášek. Pak přidejte máslo, sádlo, mrkev a vejce a vypracujte těsto. Nechte je odležet 1 hodinu v chladu. 

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte na moukou podsypané pracovní ploše a nakrájejte je rádýlkem nebo nožem na čtverce o hraně 8 cm. Povidla zahustěte strouhaným perníkem. Do středu každého čtverce udělejte cestičku ze 2 lžiček povidel a pevně spojte dva z protilehlých rohů tak, že přeložíte jeden přes druhý. Pokud chcete, můžete rohy potřít bílkem, aby spoj lépe držel. 

3

Mrkvové šátečky vyskládejte na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 10–15 minut dozlatova. Vychladlé poprašte moučkovým cukrem.

Související články

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Co s mrkví pro děti
  • Tipy a triky

Co s mrkví pro děti

Děti mrkev potřebují a mají ji také velmi rády, protože je příjemně sladká. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů, což je pro zdraví dětí moc důležité....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit