Mrkvové šátečky

Mrkvové šátečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvové šátečky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Velmi snadné Na cca 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4554 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 511 g
Tuky 243 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle mrkvánky či mrkvance pekla babička naší šéfredaktorky Lucie Králové. Křehké, nepřeslazené, akorát do ruky – prostě hit! 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 400 g
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 125 g
sádlo 125 g
mrkev 200 g
nastrouhaná najemno
vejce 1 ks
švestková povidla 300 g
hustá, na náplň
perník 60 g
na strouhání, 40–60 g podle potřeby
bílek 1 ks
na potření (lze vynechat)
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

V míse promíchejte prosátou mouku a kypřicí prášek. Pak přidejte máslo, sádlo, mrkev a vejce a vypracujte těsto. Nechte je odležet 1 hodinu v chladu. 

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Odleželé těsto rozválejte na moukou podsypané pracovní ploše a nakrájejte je rádýlkem nebo nožem na čtverce o hraně 8 cm. Povidla zahustěte strouhaným perníkem. Do středu každého čtverce udělejte cestičku ze 2 lžiček povidel a pevně spojte dva z protilehlých rohů tak, že přeložíte jeden přes druhý. Pokud chcete, můžete rohy potřít bílkem, aby spoj lépe držel. 

3

Mrkvové šátečky vyskládejte na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 10–15 minut dozlatova. Vychladlé poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit