Tvarohové šátečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Na 15 šátečků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2058 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 93 g
Tuky 143 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadný skvost! Rumové máslo je tajnou zbraní naší kolegyně Martiny, která jím všechno od svatebních koláčků, přes kynuté koláče až po skořicové šneky. I ten nejjednodušší moučník jako jsou právě tvarohové šátečky promění v návykovou záležitost. 

Suroviny

tvaroh měkký 250 g
ve staniolu
žloutek 1 ks
krupicový cukr 2 PL
nebo vanilkový (nebo více podle chuti)
citronová kůra 0.5 ČL
rozinky 1 hrst
propláchnuté
listové těsto 1 ks
cca.275 g, rozválené
Na dokončení
máslo 100 g
rozpuštěné
rum 4 PL
tuzemák
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu vyhřejte na 180°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem dohladka. Vmíchejte citronovou kůru a rozinky.

2 Listové těsto rozprostřete a nakrájejte na 15 stejných čtverců (při rozměrech těsta 24 x 40 cm by měly mít hranu 8 cm). Na střed každého čtverce dejte lžičkou náplň, všechny 4 rohy přeložte do středu (jako obálku) a zajistěte párátkem. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut dozlatova.

3 Hotové, ještě vlažné šátečky namočte (či je polijte nebo potřete) do směsi másla a rumu a hojně posypte moučkovým cukrem. Nechte zcela vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Příprava šátečků je opravdu exresní díky použití předem rozváleného těsta. Pokud ovšem máte času nazbyt, připravte podle našeho návodu domácí listové těsto. Příprava se sice mnohonásobně prodlouží, ale určitě nebudete litovat. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit