Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Na 15 šátečků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1937 kcal
Bílkoviny 41 g
Cukr 77 g
Tuky 153 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadný skvost! Rumové máslo je tajnou zbraní naší kolegyně Martiny, která jím všechno od svatebních koláčků, přes kynuté koláče až po skořicové šneky. I ten nejjednodušší moučník jako jsou právě tvarohové šátečky promění v návykovou záležitost. 

Suroviny

tvaroh 250 g
měkkého (ve staniolu)
žloutek 1 ks
krupicový cukr 2 PL
vanilkový cukr
či podle chuti
citronová kůra
strouhaná z 1/2 citronu
rozinky hrst
menší, propláchnuté
listové těsto 1 ks
cca. 275 g
Na dokončení
máslo 100 g
rozpuštěné
rum 3 PL
tuzemák
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu vyhřejte na 180°C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem dohladka. Vmíchejte citronovou kůru a rozinky.

2 Listové těsto rozprostřete a nakrájejte na 15 stejných čtverců (při rozměrech těsta 24 x 40 cm by měly mít hranu 8 cm). Na střed každého čtverce dejte lžičkou náplň, všechny 4 rohy přeložte do středu (jako obálku) a zajistěte párátkem. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut dozlatova.

3 Hotové, ještě vlažné šátečky namočte (či je polijte nebo potřete) do směsi másla a rumu a hojně posypte moučkovým cukrem. Nechte zcela vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Příprava šátečků je opravdu exresní díky použití předem rozváleného těsta. Pokud ovšem máte času nazbyt, připravte podle našeho návodu domácí listové těsto. Příprava se sice mnohonásobně prodlouží, ale určitě nebudete litovat. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit