0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
AD
Liškový guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3699 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 366 g
Tuky 177 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rádi se při svých zimních dovolených v Alpách zastavujete v horských salaších nebo rustikálních chatách, abyste ochutnali favority z nabídky salcburské kuchyně? V oblasti Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn jistojistě dostanete výtečný liškový guláš, který si však bez problémů můžete připravit i sami doma.

Suroviny

lišky 1 kg
máslo 2 PL
cibule g
nakrájená nadrobno
rajčatový protlak PL
česnek 1 stroužek
drcený
paprika mletá sladká 2 PL
mletá
mouka pšeničná hladká 2 PL
kmín 1 špetka
drcený
vývar 250 ml
hovězí nebo zeleninový
sůl a pepř
petrželka 1 hrst
hladkolistá, na ozdobení
Na houskové knedlíky
chleba 500 g
nebo rohlíky
mléko 500 ml
cibule 1
nakrájená na drobno
máslo 1 ČL
na pánev
muškátový květ 1 špetka
petrželka svazek
lístky otrhané a nasekané
prošlehaná

Postup

1

Lišky zprudka orestujeme na lžíci másla a vyndáme z pánve.

2

Do pánve dáme zbylé máslo a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme protlak, česnek a zaprášíme mletou paprikou, hladkou moukou a kmínem. Krátce orestujeme, podlijeme vínem a necháme odvařit. Přilijeme vývar, smetanu ke šlehání a promícháme. Necháme 5–10 minut provařit. Vrátíme lišky, odstavíme, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme petrželkou.

3

NA KNEDLÍKY: Nejprve nakrájíme chléb nebo rohlíky na plátky a přelijeme ohřátým mlékem. Necháme odstát a nasáknout. Cibuli necháme zesklovatět na másle.

4

K pečivu vmícháme sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, petrželku, vejce a zesklovatělou cibuli. Dobře promícháme. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme libovolně velké knedlíky: těsto dobře stlačíme a vytvarujeme z něj kuličky. Vaříme je nejlépe v páře cca 15 minut (v závislosti na velikosti). Podáváme s liškovým gulášem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...