Liškový guláš

Komerční sdělení
Liškový guláš
ZDROJ: APETIT
sdílet:

Liškový guláš

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3699 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 366 g
Tuky 177 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rádi se při svých zimních dovolených v Alpách zastavujete v horských salaších nebo rustikálních chatách, abyste ochutnali favority z nabídky salcburské kuchyně? V oblasti Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn jistojistě dostanete výtečný liškový guláš, který si však bez problémů můžete připravit i sami doma.

Suroviny

lišky 1 kg
máslo 2 PL
cibule g
nakrájená nadrobno
rajčatový protlak PL
česnek 1 stroužek
drcený
paprika sladká 2 PL
mletá
mouka pšeničná hladká 2 PL
kmín 1 špetka
drcený
víno bílé 100 ml
vývar 250 ml
hovězí nebo zeleninový
smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 125 g
sůl a pepř
petrželka 1 hrst
hladkolistá, na ozdobení
Na houskové knedlíky
chleba 500 g
nebo rohlíky
mléko 500 ml
cibule 1
nakrájená na drobno
máslo 1 ČL
na pánev
muškátový květ 1 špetka
petrželka svazek
lístky otrhané a nasekané
vejce 2
prošlehaná

Postup

1

Lišky zprudka orestujeme na lžíci másla a vyndáme z pánve.

2

Do pánve dáme zbylé máslo a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme protlak, česnek a zaprášíme mletou paprikou, hladkou moukou a kmínem. Krátce orestujeme, podlijeme vínem a necháme odvařit. Přilijeme vývar, smetanu ke šlehání a promícháme. Necháme 5–10 minut provařit. Vrátíme lišky, odstavíme, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme petrželkou.

3

NA KNEDLÍKY: Nejprve nakrájíme chléb nebo rohlíky na plátky a přelijeme ohřátým mlékem. Necháme odstát a nasáknout. Cibuli necháme zesklovatět na másle.

4

K pečivu vmícháme sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, petrželku, vejce a zesklovatělou cibuli. Dobře promícháme. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme libovolně velké knedlíky: těsto dobře stlačíme a vytvarujeme z něj kuličky. Vaříme je nejlépe v páře cca 15 minut (v závislosti na velikosti). Podáváme s liškovým gulášem.

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit