0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Liškový guláš

AD
Liškový guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Liškový guláš

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3699 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 366 g
Tuky 177 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rádi se při svých zimních dovolených v Alpách zastavujete v horských salaších nebo rustikálních chatách, abyste ochutnali favority z nabídky salcburské kuchyně? V oblasti Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn jistojistě dostanete výtečný liškový guláš, který si však bez problémů můžete připravit i sami doma.

Suroviny

lišky 1 kg
máslo 2 PL
cibule g
nakrájená nadrobno
rajčatový protlak PL
česnek 1 stroužek
drcený
paprika mletá sladká 2 PL
mletá
mouka pšeničná hladká 2 PL
kmín 1 špetka
drcený
víno bílé 100 ml
vývar 250 ml
hovězí nebo zeleninový
smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 125 g
sůl a pepř
petrželka 1 hrst
hladkolistá, na ozdobení
Na houskové knedlíky
chleba 500 g
nebo rohlíky
mléko 500 ml
cibule 1
nakrájená na drobno
máslo 1 ČL
na pánev
muškátový květ 1 špetka
petrželka svazek
lístky otrhané a nasekané
vejce 2
prošlehaná

Postup

1

Lišky zprudka orestujeme na lžíci másla a vyndáme z pánve.

2

Do pánve dáme zbylé máslo a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme protlak, česnek a zaprášíme mletou paprikou, hladkou moukou a kmínem. Krátce orestujeme, podlijeme vínem a necháme odvařit. Přilijeme vývar, smetanu ke šlehání a promícháme. Necháme 5–10 minut provařit. Vrátíme lišky, odstavíme, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme petrželkou.

3

NA KNEDLÍKY: Nejprve nakrájíme chléb nebo rohlíky na plátky a přelijeme ohřátým mlékem. Necháme odstát a nasáknout. Cibuli necháme zesklovatět na másle.

4

K pečivu vmícháme sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, petrželku, vejce a zesklovatělou cibuli. Dobře promícháme. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme libovolně velké knedlíky: těsto dobře stlačíme a vytvarujeme z něj kuličky. Vaříme je nejlépe v páře cca 15 minut (v závislosti na velikosti). Podáváme s liškovým gulášem.

Související články

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš
  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit