Legendární francouzský dezert millefeuille (v překladu tisíc lístků) dostal jméno podle tisíce křehkých vrstviček listového těsta, které jsou vždy spojené lahodným krémem... Zavřete oči a kousek ochutnejte. Nebeský zážitek, co říkáte?
Suroviny
Postup
Na ganache vlijte do rendlíku rostlinné mléko a 150 ml smetany a zahřívejte těsně pod bod varu. Do mísy dejte nasekanou čokoládu a lískooříškový krém a přelijte vroucím mlékem a smetanou. Nechte 2 minuty stát, pak metlou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přitiskněte na povrch pečicí papír a dejte na několik hodin vychladit. Ganache můžete připravit až dva dny dopředu.
Rozehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Pracovní plochu poprašte moukou a těsto vyválejte na plát o tloušťce 2–3 mm, pak z něj vykrojte 3 kola o průměru 20 cm. Zbylé těsto nakrájejte na ‚střepy‘.
Každé kolo těsta položte na plech s pečicím papírem (pokud nemáte dost plechů, nechte připravená kola těsta v lednici a pečte je postupně). Těsto poprašte moučkovým cukrem, položte na něj nový arch pečicího papíru a zatižte dalším plechem s položeným těstem. Díky tomu můžete upéct všechny plechy současně a zároveň se těsto v troubě nenafoukne. Na poslední vrchní plech položte vykrájené ‚střepy‘ z těsta a pocukrujte. Všechny plechy naráz vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova. Po upečení odložte kola na mřížku a nechte vychladnout. Těsto můžete v této fázi uložit do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží dva dny.
Dokončete ganache. Zbylých 200 ml smetany ušlehejte do měkkých špiček a stěrkou zapracujte do ganache. Krátce (asi 1 minutu) prošlehejte metlou – krém by měl být hustý tak akorát, aby se dal nanášet. Přendejte krém do cukrářského sáčku s širokou hladkou špičkou.
Do další misky vlijte 200 ml smetany ke šlehání, přidejte 2 lžíce moučkového cukru, likér a šlehejte do měkkých špiček.
Na servírovací talíř položte první kolo těsta a nastříkejte na něj polovinu ganache. Přiklopte dalším kolem těsta a na něj naneste zbytek ganache. Přiklopte posledním plátem těsta a na něj dejte ochucenou šlehačku. V mikrovlnné troubě rozehřejte 2 lžíce lískooříškového krému, aby povolil, a pokapejte jím vršek dortu. Z chladné čokolády vytvořte nožem hobliny a přidejte na šlehačku. Nakonec posypte dezert sekanými oříšky a podrcenými ‚střepy‘ z těsta.