Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maxi millefeuille s lískooříškovým krémem

Maxi millefeuille s lískooříškovým krémem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Maxi millefeuille s lískooříškovým krémem

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6181 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 359 g
Tuky 495 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Legendární francouzský dezert millefeuille (v překladu tisíc lístků) dostal jméno podle tisíce křehkých vrstviček listového těsta, které jsou vždy spojené lahodným krémem...  Zavřete oči a kousek ochutnejte. Nebeský zážitek, co říkáte?

Suroviny

nerozválené
+ na poprášení těsta
Frangelico (lze vynechat)
lískooříšková pomazánka s kakaem 2 PL
tmavá čokoláda 50 g
studená
lískové oříšky 50 g
opražené nasucho, nasekané nahrubo
Na lískooříškovou ganache
tmavá čokoláda 200 g
nasekaná najemno
lískooříšková pomazánka s kakaem 3 PL

Postup

1

Na ganache vlijte do rendlíku rostlinné mléko a 150 ml smetany a zahřívejte těsně pod bod varu. Do mísy dejte nasekanou čokoládu a lískooříškový krém a přelijte vroucím mlékem a smetanou. Nechte 2 minuty stát, pak metlou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přitiskněte na povrch pečicí papír a dejte na několik hodin vychladit. Ganache můžete připravit až dva dny dopředu.

2

Rozehřejte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Pracovní plochu poprašte moukou a těsto vyválejte na plát o tloušťce 2–3 mm, pak z něj vykrojte 3 kola o průměru 20 cm. Zbylé těsto nakrájejte na ‚střepy‘.

3

Každé kolo těsta položte na plech s pečicím papírem (pokud nemáte dost plechů, nechte připravená kola těsta v lednici a pečte je postupně). Těsto poprašte moučkovým cukrem, položte na něj nový arch pečicího papíru a zatižte dalším plechem s položeným těstem. Díky tomu můžete upéct všechny plechy současně a zároveň se těsto v troubě nenafoukne. Na poslední vrchní plech položte vykrájené ‚střepy‘ z těsta a pocukrujte. Všechny plechy naráz vložte do trouby a pečte 15–20 minut dozlatova. Po upečení odložte kola na mřížku a nechte vychladnout. Těsto můžete v této fázi uložit do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží dva dny.

4

Dokončete ganache. Zbylých 200 ml smetany ušlehejte do měkkých špiček a stěrkou zapracujte do ganache. Krátce (asi 1 minutu) prošlehejte metlou – krém by měl být hustý tak akorát, aby se dal nanášet. Přendejte krém do cukrářského sáčku s širokou hladkou špičkou.

5

Do další misky vlijte 200 ml smetany ke šlehání, přidejte 2 lžíce moučkového cukru, likér a šlehejte do měkkých špiček. 

6

Na servírovací talíř položte první kolo těsta a nastříkejte na něj polovinu ganache. Přiklopte dalším kolem těsta a na něj naneste zbytek ganache. Přiklopte posledním plátem těsta a na něj dejte ochucenou šlehačku. V mikrovlnné troubě rozehřejte 2 lžíce lískooříškového krému, aby povolil, a pokapejte jím vršek dortu. Z chladné čokolády vytvořte nožem hobliny a přidejte na šlehačku. Nakonec posypte dezert sekanými oříšky a podrcenými ‚střepy‘ z těsta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč