0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

Jahodové mille-feuilles s omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3784 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 288 g
Tuky 276 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mille-feuilles je původně francouzský recept ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev krému. V jahodové verzi je oblíbený po celém světě.

Suroviny

listové těsto 500 g
hotové
smetana ke šlehání 250 ml
crème fraîche 150 ml
moučkový cukr 5 PL
+ na ozdobení
jahody 400 g
odstopkované, na plátky
Grand Marnier 2 PL
nebo Cointreau

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Rozválejte listové těsto na sílu 5 mm, rozkrájejte jej na 6 čtverců o velikosti 12 x 12 cm (nebo na 9 obdélníků o velikosti 12 x 8 cm) a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

3

Pečte 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4

Ušlehejte smetanu. Crème fraîche utřete se 3 lžícemi cukru a promíchejte se šlehačkou. Polovinu jahod rozmixujte s likérem a 2 lžícemi cukru; omáčku protřete přes husté síto, abyste odstranili zrníčka.

5

Pokud upečené těsto hodně lístkuje a nabude, každý plátek překrojte vodorovně napůl, abyste získali dva tenké plátky; nízké těsto prořezávat nemusíte.

6

Na dezertní talíř položte jeden plátek těsta, potřete ho krémem, poklaďte plátky jahod a pokapejte jahodovou omáčkou. Zakryjte dalším plátkem těsta a opět zopakujte postup. Zakryjte třetím plátkem těsta, poprašte ho moučkovým cukrem, ozdobte plátky jahod a přelijte omáčkou. Stejným způsobem připravte další porce.

NĚCO NAVÍC
V tomto receptu nelze nahradit crème fraîche zakysanou smetanou, protože je málo hustá. Alternativou by mohl být Chef de Créme Yoplait, ale jeho hustota není úplně pokaždé stejná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit