0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

Jahodové mille-feuilles s omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3784 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 288 g
Tuky 276 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mille-feuilles je původně francouzský recept ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev krému. V jahodové verzi je oblíbený po celém světě.

Suroviny

listové těsto 500 g
hotové
smetana ke šlehání 250 ml
crème fraîche 150 ml
moučkový cukr 5 PL
+ na ozdobení
jahody 400 g
odstopkované, na plátky
Grand Marnier 2 PL
nebo Cointreau

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Rozválejte listové těsto na sílu 5 mm, rozkrájejte jej na 6 čtverců o velikosti 12 x 12 cm (nebo na 9 obdélníků o velikosti 12 x 8 cm) a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

3

Pečte 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4

Ušlehejte smetanu. Crème fraîche utřete se 3 lžícemi cukru a promíchejte se šlehačkou. Polovinu jahod rozmixujte s likérem a 2 lžícemi cukru; omáčku protřete přes husté síto, abyste odstranili zrníčka.

5

Pokud upečené těsto hodně lístkuje a nabude, každý plátek překrojte vodorovně napůl, abyste získali dva tenké plátky; nízké těsto prořezávat nemusíte.

6

Na dezertní talíř položte jeden plátek těsta, potřete ho krémem, poklaďte plátky jahod a pokapejte jahodovou omáčkou. Zakryjte dalším plátkem těsta a opět zopakujte postup. Zakryjte třetím plátkem těsta, poprašte ho moučkovým cukrem, ozdobte plátky jahod a přelijte omáčkou. Stejným způsobem připravte další porce.

NĚCO NAVÍC
V tomto receptu nelze nahradit crème fraîche zakysanou smetanou, protože je málo hustá. Alternativou by mohl být Chef de Créme Yoplait, ale jeho hustota není úplně pokaždé stejná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit