Mille-feuilles je původně francouzský recept ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev krému. V jahodové verzi je oblíbený po celém světě.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Rozválejte listové těsto na sílu 5 mm, rozkrájejte jej na 6 čtverců o velikosti 12 x 12 cm (nebo na 9 obdélníků o velikosti 12 x 8 cm) a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Ušlehejte smetanu. Crème fraîche utřete se 3 lžícemi cukru a promíchejte se šlehačkou. Polovinu jahod rozmixujte s likérem a 2 lžícemi cukru; omáčku protřete přes husté síto, abyste odstranili zrníčka.
Pokud upečené těsto hodně lístkuje a nabude, každý plátek překrojte vodorovně napůl, abyste získali dva tenké plátky; nízké těsto prořezávat nemusíte.
Na dezertní talíř položte jeden plátek těsta, potřete ho krémem, poklaďte plátky jahod a pokapejte jahodovou omáčkou. Zakryjte dalším plátkem těsta a opět zopakujte postup. Zakryjte třetím plátkem těsta, poprašte ho moučkovým cukrem, ozdobte plátky jahod a přelijte omáčkou. Stejným způsobem připravte další porce.
NĚCO NAVÍC
V tomto receptu nelze nahradit crème fraîche zakysanou smetanou, protože je málo hustá. Alternativou by mohl být Chef de Créme Yoplait, ale jeho hustota není úplně pokaždé stejná.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů)
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů)
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(23 receptů)
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami(42 receptů)
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)