0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Medová plástev
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Pro zkušené Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 641 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 159 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medová plástev je efektní ozdoba pohárů či dortů. Její příprava je navíc malý chemický pokus, který nadchne děti i dospělé. Sledovat, jak se směs cukru, medu a sody mění před očima, je neskutečná zábava. 

Suroviny

krupicový cukr 110 g
med 4 PL
lze nahradit zlatým sirupem
jedlá soda 1.5 ČL

Postup

1

Plech vyložte pečicím papírem (použít můžete také silikonovou podložku). Připravte si metličku a stěrku a odvažte všechny suroviny, je potřeba mít vše ihned po ruce.

2

V rendlíku smíchejte cukr a med nebo zlatý sirup a nechte je společně na mírném ohni rozehřát, aby se cukr rozpustil, občas zamíchejte. Mírně zesilte oheň a nechte směs zkara- melizovat do jantarové barvy, až se začnou dělat bublinky. Celý proces trvá asi 3 minuty, dávejte pozor, abyste karamel nespálili. Stáhněte z ohně.

3

Do ještě vroucího karamelu naráz vsypte jedlou sodu a okamžitě ji metličkou promíchejte – směs začne divoce bublat a kypět. Ihned přelijte na plech s pečicím papírem a zbytek vyškrábněte stěrkou ze stěn a dna rendlíku. Nechte úplně vychladnout a ztuhnout.

4

Pak sloupněte z pečicího papíru a rozbijte na střepy. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Střepy medové plástve se hodí i jako ozdoba na dorty, cupcaky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit