Medová plástev
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Pro zkušené Na 1 dávku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 641 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 159 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Medová plástev je efektní ozdoba pohárů či dortů. Její příprava je navíc malý chemický pokus, který nadchne děti i dospělé. Sledovat, jak se směs cukru, medu a sody mění před očima, je neskutečná zábava. 

Suroviny

krupicový cukr 110 g
med 4 PL
lze nahradit zlatým sirupem
jedlá soda 1.5 ČL

Postup

1

Plech vyložte pečicím papírem (použít můžete také silikonovou podložku). Připravte si metličku a stěrku a odvažte všechny suroviny, je potřeba mít vše ihned po ruce.

2

V rendlíku smíchejte cukr a med nebo zlatý sirup a nechte je společně na mírném ohni rozehřát, aby se cukr rozpustil, občas zamíchejte. Mírně zesilte oheň a nechte směs zkara- melizovat do jantarové barvy, až se začnou dělat bublinky. Celý proces trvá asi 3 minuty, dávejte pozor, abyste karamel nespálili. Stáhněte z ohně.

3

Do ještě vroucího karamelu naráz vsypte jedlou sodu a okamžitě ji metličkou promíchejte – směs začne divoce bublat a kypět. Ihned přelijte na plech s pečicím papírem a zbytek vyškrábněte stěrkou ze stěn a dna rendlíku. Nechte úplně vychladnout a ztuhnout.

4

Pak sloupněte z pečicího papíru a rozbijte na střepy. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Střepy medové plástve se hodí i jako ozdoba na dorty, cupcaky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit