Karamelová omáčka

Karamelová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelová omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Pro zkušené Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1244 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 120 g
Tuky 84 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamelovou omáčku do každé lednice! Tímhle mottem se řídí celá redakce. Pokud totiž máte tenhle sladký zlatý poklad v lednici, luxusní dezert se dá vykouzlit téměř z čehokoli. Poháry, dorty, cheesecaky i snídaňové kaše – vše pár lžiček povznese na úplně novou úroveň. 

Suroviny

krupicový cukr 115 g
zlatý sirup 100 g
smetana ke šlehání 180 ml
33%, o pokojové teplotě
máslo 2 PL
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku či pánvi s těžším dnem smíchejte cukr a zlatý sirup, zahřívejte na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přestaňte míchat a nechte směs karamelizovat. Jakmile začne karamel zlátnout, kružte rendlíkem či pánví, aby se nespálil. Když je karamel zlatavý, opatrně vlijte smetanu a míchejte do rozpuštění – pozor, směs bude bublat a prskat. Pak přidejte máslo a sůl a nechte vše spojit. Podávejte teplé nebo studené.

2

V chladu vydrží omáčka cca 2 týdny. Před dalším podáváním ji můžete šetrně na mírném ohni a za stálého míchání zahřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit